MotoNews.pl

Jak wymienic klamke w 126p?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
glupie pytanie ale nie umiem jakies ciegielka tam sa wsrodku i w dodatku jedno mi sie ulamalo, jak to rozebraclandie i wymienicklamke? bo troche mi sie polamala jak wczoraj przytarlem...

Klamka trzyma sie na dwóch srubkach na klucz chyba 8.....Sa dosc trudno dostepne ....Jak pogmerasz łapa to je wyczujesz oczywsicei trzeba sciagna tapicerke...i gmerac od srodka
Samo ciegno montowane jest na wcisk-do bembenka zamka,

[ wiadomość edytowana przez: Buczek21 dnia 2005-12-06 01:39:19 ]

Znam ten ból... ile sie nasklinałem wymieniając je.
Najlepiej klucz 8 na "przedłużce". Odkręć również zamek z boku drzwi i przesuń go w górę (chyba w górę, już nie pamiętem) gdyż jest ograniczony dostęp do tej śrubki przez tę małą dziureczkę.
Jaśniutkie ?

u mnie tak bylo ze przez ta mala dziurke co sie klucz na przedluzce daje nie szlo dojsc. meczylem sie z klamka chyab ze 2 godziny. kup nowe drzwi :]

Ale bzduty gadacie. Jest to troche przesrana robota, ale ja obydwie klamki wymieniłem chyba w godzine nie trzeba odkręcać zamka! Jedną nakrętke od klamki łatwo jest odkręcić, gorzej z tą co jest schowana za prowandnicą od szyby. Ale możesz odkręcić prowadnice i odchylić ją i wtedy da rade odkręcić.

Zatem zdejmujesz tą dźwigienke plastikową i odkręcasz 2 nakrętki - są po przekątnej. I klamka na wierzchu.

Powodzenia, bo ra czynność jest strasznie denerwująca...

Dokładnie, klucz 8 na przedłużce i płaski. Do jednej nakrętki łatwo się dostać po zdjęciu tapicerki, żeby dobrać się do drugiej trzeba wyjąć tą okrągłą zaślepkę koło zamka, poluzować i lekko odsunać prowadnicę szyby (poluzować trzeba wkręty z łbem krzyżakowym z boku drzwi). Samo odkręcenie to nie wszystko, klamka siedzi na czymś typu zatrzaski, trzeba ją wyjąć trochę na siłę, najlepiej pociągnąć do góry jak przy otwieraniu drzwi.

Acha, powodzenia przy zakładaniu nowej, zwłaszcza z trafieniem nakrętką na gwint

EDIT: Royber, trochę mnie ubiegłeś

[ wiadomość edytowana przez: Smutny_Gizd dnia 2005-12-06 08:57:47 ]

Sprzedaj malucha

Cytat:
2005-12-06 08:54:18, Royber pisze:
Ale bzduty gadacie. Jest to troche przesrana robota, ale ja obydwie klamki wymieniłem chyba w godzine nie trzeba odkręcać zamka! Jedną nakrętke od klamki łatwo jest odkręcić, gorzej z tą co jest schowana za prowandnicą od szyby. Ale możesz odkręcić prowadnice i odchylić ją i wtedy da rade odkręcić. Zatem zdejmujesz tą dźwigienke plastikową i odkręcasz 2 nakrętki - są po przekątnej. I klamka na wierzchu. Powodzenia, bo ra czynność jest strasznie denerwująca...

A pamietasz jak po ciemku i na zimnym pod blokiem zmienialismy mechanizm zamka u kisiela a raczej wy zmienialiscie

okej ale mi sie jesio ujebalo to cięgno co idzie do bebenka. jak je wymienić?

wyczepiasz je z 2 stron i zmieniasz....a co mialbys niby zrobic Tylko nie wiem czy dstaniesz cos takiego,wiec wal na szrotex

heh u mnie zmienialismy same chromowane wkladki i tez sie dalo

jak wrzuciles chromy?? bo mi zostal sam chrom i bym go do nowej klamki z checia dopasowal

wyciagasz klame. sciagasz zabezpieczonko z jednej strony tego preta wygietego (tego co uderza w mechanizm zamka w drzwiach). i ten mechanizm sie wybija z kklameczki. oczywiscie najlepiej jakos to naoliwic - jest tam taki malusi kanalik.

podobna operacje robilem wczoraj bo sprzedalem naallergo klamki z el'a a niezauwazylem ze jednam miala ukrecona srubke..i trzeba bylo operowac;d

Ja jak próbowałem wydostać samą tą metalową część za którą się ciągnie, to zostało z klamki tylko to Reszta sie połamała w drzazgi...

cierpliwosc i wsyztsko idzie. ja musialem wyciaganc smamametalowa elegntowska klamke - i przelozyc do innej klamki - takiej ktora nzow miala srebrna klameczke.i wsystzko sie udalo poprzeklada. olejlabo rozpuszczlanik i da rade.

U mnie wymiana klamki nie jest az takim klopotem i nie bawie sie w wykrecanie polowy drzwi aby sie do nie dostac jedynie co mnie interesuje to tylko 2 nakretki ktore ja trzymaja. Najpierw trzeba zdjac ten plastik z bebenka pozniej odkrecic nakretki (dla mnie najlepiej plaska , wysunac ja troche podniesc tak jak przy otwieraniu i wszystko wychodzi bez obdrapania lakieru. pozdro

Cytat:
2005-12-06 19:29:07, Pat_kdb pisze:
heh u mnie zmienialismy same chromowane wkladki i tez sie dalo

Też mam taką operację za sobą Dorwałem dwie klameczki z chromem, ale zniszczonymi plastikami, więc samą chromowaną częśc przeswapowałem do swoich klamek Efekt:

[ wiadomość edytowana przez: Smutny_Gizd dnia 2005-12-07 13:36:47 ]