| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
delta9 ATU Plus GLI Łódź | 2005-12-06 14:14:47 Witam
Byłem u gazownika w sprawie problemów przechodzenia z PB na LPG przy temperaturach minusowych. Podłączył kompa i stwierdził że na jednym cylindrze kulawo chodzi (chyba tylko na wolnych obrotach). Zalecił wymiane świec i kabli. Kable wymieniłem a ze świec to miałem 2 nowe a że w GLI są 2 cewki więc postanowiłem sprawdzić parami na którym chodzi gorzej. Ani przed ani po wymianie nic się nie zmieniło. Obroty jak były niemalże nieruchome tak są nadal. Jedynie na wydechu można byłoby wywnioskować że albo od czasu do czasu jeden cylinder pracyje albo przestaje. Na świecach nie było wyraźnych oznak niepoprawnej pracy, więc zrobiłem to w starym stylu zacząłem po kolei ściągać fajki ze świec i co sie okazało tylko na 3 cylindrze nie odczuwa się różnicy w wolnych obrotach po zdjęciu fajki. Z każdego innego obroty spadają. Prąd idzie akurat przez kabel nr3 bo mnie popieścił, ale jest słaby. Wniskuje tak bo przy ściągani z innych świec iskry latały na boki po zbliżeniu do silnika a z kabla nr 3 nic. I teraz pytam, czy to wina cewki, no bo skoro tak to czemu świeca nr 2 chodzi jak powinna, czy też może jest inna przyczyna tej usterki?? |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2005-12-06 14:48:15 delta, może wymień najpierw świece,u mnie dałem nowe i okazało się że iskra wolała przeskoczyć gdzieś na kablu lub cewce niż na elektrodach.
sprawdź również przerwe na elektrodach |
delta9 ATU Plus GLI Łódź | 2005-12-06 16:45:59 sprawa wygląda tak: czy na starych czy na nowych przewodach jest tak samo a konkretnie chodzi o to, że po zdjęciu fajki ze świec z poszczególnych cylindrów nie potrzeba blisko przykładać przewodu a szaleją Błękitno-Niebieskie iskry, czyli poprawne natomiast z przewodu nr3 należy blisko przyłożyć miejsca przeskoku aby otrzymać słabą już nie tak barwną jak poprzednio iskrę. Zamieniałem też przewodu z 2 na 3 - ewidentnie to coś prostokątne z numeru 3 daje lipe a nie prąd |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-12-06 16:51:39
1 atm różnicy to nie powód do remontu w silnikach ze stajni FSO, to norma... |
delta9 ATU Plus GLI Łódź | 2005-12-06 23:01:41 No fajnie fajnie ale sprężanie ma się nijak do słabego prądu idącego z nr3. Pytanie czy to wina cewki odpowiadającej za nr2 i nr3, tylko dlaczego nr2 daje ładny prąd. Wydawało mi się, że jak pada cewka to oba polecą 2 i 3 a tu 3 daje tylko słabo. [ wiadomość edytowana przez: delta9 dnia 2005-12-06 23:05:47 ] |
delta9 ATU Plus GLI Łódź | 2005-12-07 02:53:41
także przewody raczej nie bardzo, może wejście nr 3 na tym czymś prostokątnym jest nie bardzo (co to właściwie jest? w DF powiedziałbym kopułka) [ wiadomość edytowana przez: delta9 dnia 2005-12-07 02:54:19 ] |
delta9 ATU Plus GLI Łódź | 2005-12-07 14:15:50 Choroba rozwija się dalej.
Szkoda, że to ja musze być przykładem(co nie znaczy wzór do naśladowania) no ale przyszłe pokolenia może skorzystają
Zostałem poinformowany, że skoro 2 świece na cewke to jedna jest plusowa a duga minusowa(nie wiem na ile to prawda) co więcej nie powinno się ściągać fajki ze świecy i zbliżać(gdziekolwiek) w celu przeskoczenia iskry-możliwość uszkodzenia modułu, jeśli już, to zdjęcie dwóch fajek i założenie testowych świec. I tu zrobiło mi się ciepło bo od wczoraj już nawet po rozgrzaniu nie przechodzi na gaz(inna kwestia możliwe że słaba iska lub coś z gazownią)i tak jeżdżąc na PB dojeżdżając na luzie najpierw spada na 800 i dopiero wchodzi na właściwe obroty(takie raczej niestabilne) oraz po gwałtownym wciśnięciu gazu reaguje po chwili lub najpierw się dławi i dopiero wchodzi |
delta9 ATU Plus GLI Łódź | 2005-12-07 14:32:55 Wykonałem tel do sklepu ok 300zł za cewke, co ciekawsze za jedną, co jeszcze ciekawsze w Boschu (czyli moim) jest tylko jedna cewka, może i są dwie w środu ale kupując mówimy:
-poproszę cewkę zapłonową do boscha -300zł się należy -proszę bardzo Oczywiście nie biegne jeszcze do sklepu, poczekam, posprawdzam, może wyjdzie coś innego |
delta9 ATU Plus GLI Łódź | 2005-12-07 23:03:43 Powiem wam taką rzecz-jakiś czas temu miałem Honde Accord z 84r i nawet nie przyszło mi do głowy żeby na jakieś forum wchodzić, no bo o co bym zapytał? jaki zapach ma wasz odświeżacz powietrza? tak się złożyło że musiałęm dokończyć rajdy do licencji a do użytku był tylko Fiat 125 Pick-up no i się zaczęło. Zapadłem w jakąś chorobe, która nakazuje mi wierzyć, że FSO to fajny samochód (jak wszyscy zapewne)-spokojnie, nikogo nie obrażam, jestem po waszej stronie. Na takie przemyślenia mnie naszło po rozmowie tel z gazownikiem. Zadzwoniłem zapytać się co i jak (wspominałem, że nie chodził na gazie) stąd moje próby diagnozy, które zacząłem od elektryki wszystko na to wskazywało, słaby przeskok iskry z fajki nr3 na cokolwiek metalowego w porównaniu z innymi przewodami.
Panowie Strohs i Kosa131 wspomnieli o ciśnieniu na garach odparłem "sprężanie ma się nijak do słabego prądu idącego z nr3" Widocznie ma-gazownicy sprawdzili ciśnieni i wyszło (nie znam kolejności)-12,8,8,6 No ku**a teraz to sobie moge turbine założyć tak mam odprężony motor. Łącząc wątek "2 w 1 pytania o GLI" teoretycznie mamy odpowiedź na jedyne 125km/h na PB. Szlag może człowieka trafić. Zbierać na naprawe czy olać sprawe-nie powygina mi wału? |
delta9 ATU Plus GLI Łódź | 2005-12-08 00:18:47 Cieszy mnie fakt, iż podobają wam się moje felietony
Wracając do sprawy. Nie zasnąłbym nie wymyślając czegoś. Jako, że jestem drugim właścicielem, oprócz samochodu otrzymałem: ksiązki gwarancyjne, instrukcje obsługi itd a w nich kilka rachunków z przeprowadzonych napraw. Moją uwagę zwróciła następująca rzecz. Stuki silnika-przestawiony rozrząd o 2 zęby, uszkodzone zawory. Wszystko fajnie, na rachunku mamy cena robocizny, cena części zamiennych... np zawory ssania 4szt - zawor wydechowy 1szt.... Czy wam też przychodzi na myśl kwestia, że ten wynik pomiaru sprężania "12" to z cylindera z tym jednym, jedynym wymienionym zaworem wydechowym a pozostałe 8,8,6 mają nadal stare zawory wydechowe, które być może nie były w stanie fatalnym, no ale 20000 minęło od naprawy. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-12-08 12:46:34
ojej łatwo sprawdzić czy zawór jest winny... robisz próbe olejową i po kłopocie... |
delta9 ATU Plus GLI Łódź | 2005-12-08 14:07:21 Chyba coraz bardziej prawdopodobna wydaje się opcja przepuszczania zaworów, no bo posłuchajcie, gdyby słabe sprężanie było spowodowane pierścieniami na tłoku to by leciała za mną niebieska chmura przepuszczonego oleju, tak? [ wiadomość edytowana przez: delta9 dnia 2005-12-08 14:07:55 ] |