Gaśnie na zimnym, dużo pali GOLF III 1,6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !!!
Mam Golfa III 1,6 z 1997r. już od wakacji zaczął więcej spalać na gazie z 8 trasa, 10 miasto na 12 do 14 w mieście. Wymienione: filtry, świece, przewody. Po 4 wizytach i regulacjach u gazowników zwątpiłem. Auto niby ma świetne parametry ( badanie spalin i ustawianie mieszanki ) a dalej dużo pali. ponadto rano na zimnym silniku nie chce chodzić na gazie od razu gaśnie, nawet po przejechaniu ok 10 km.Po ostatniej wizycie u gazownika wynikło że ponoć do wymiany jest cala centralka sterująca i prawdopodobnie zawór krokowy nie działa poprawnie z powodu korozji. Reduktor wygląda na sprawny ( brak śladów korozji) i co ciekawe nie umiem znaleźć na nim śruby regulacyjnej. Instalacja to AUTRONIC zamontowana 1,5 roku temu, niestey nie wiem przy jakim przebiegu.
1. Co jeszcze warto sprawdzić ?
2. Czy może ktoś poleci jakiś zakład na śląsku okolice Katowic który mógłby to naprawić?
3. Jaką centralkę zamienną byście polecili zamiast AUTRONIC'a? bo ta instalacja ponoć nie cieszy sie dobrą opinią
Wielkie dzięki za każdą radę .
Pozdrawiam

Autronic to dosyć dobra elektronika, jeszcze zależy co tam masz włożone, bo jak AL-600 to faktycznie trochę lipa, ale 1,5 roku temu to 600 już raczej nie pakowali. Ja na Twoim miejscu najpierw sprawdziłbym sondę lambda, bo to mi pachnie właśnie kłopotami z sondą. Po drugie, sprawdź czy nie zamarza parownik. Co do korozji krokowca to pierwszy raz słyszę, że on może skorodować. Owszem może się przycinać, ale raczej nie z powodu korozji, tylko zanieczyszczeń w gazie. A na jakiej podstawie Twój gaziarz stwierdził, że elektronikę trzeba wymienić? Jak już chcesz koniecznie wymieniać to polecam Bingo.
A w okolicach Katowic Masz zakład Cromy1 (w Jastrzębiu Zdroju - namiary w "polecanych").

No ostatnio troche sie wydażyło, rzeczywiście wymiana elektroniki okazała sie bezpodstawna. Sonde sprawdziłem jest OK. Gaz nie zamarza ale najprawdopodobiej zużyty jest reduktor. Napisze co dalej uda sie zrobić. Dzięki za pomoc !!!

PS. instalacja to AUTRONIC AL 700

AL-700 to dobra elektronika i wprawny instalator powinien Twój samochodzik wyregulować bez żadnych problemów,tym bardziej że ta elektronika stwarza mu takie możliwości,oczywiście zakładając że reduktor gazu jest w porządku.
Napisz jaki model reduktora masz zamontowany

Ja mam golfa 1.6 93 zaczely sie problem z gazem z pozniej z benzyna. przy przchodzeniu na duzy obieg grzewczy gasł na benzynie/gazie i nawet na benzynie nie odpolał. Nie było rady wiec zwielismy drugiego golfa takiego samego i po kolei wszystko przekładalismy. w koncu okazalo sie ze to czujnik jakiegos handla czy jakos tak. pierdoła za 60 zeta a tyle problemów. odrazu spalanie spadło przestał gasnąć. Jak gasnie na zimym to do czyszczenia parownik 100%, albo do regeneracji