Pytanie o + i - w głosnikach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam tak sie zastanawiam gdzie w naszych tylnich głośnikach a w zasadzie w tych wtyczkach w bagażniku jest + a gdzie -??

jeżeli przyjmiemy że wtyczka to litera T to ta pozioma kreska czy ta pionowa to + ?????

dzięki pozdro

?????????
Nie rozumiem pytania. Zawsze można spojrzeć na schemat i dowiedzieć się, że Y i LR to minusy, a Br i L to plusy.

pytanie jest bardzo proste

masz wtyczkę w bagażniku... a w zasadzie gniazdko...

układ gniazd przypomina literę T
jedno jest poziome drugie pionowe...

chodzi mi o to, które to +, a które -

Cytat:
2005-12-08 20:36:17, Kolber7 pisze:
pytanie jest bardzo proste ...

Pytanie dla Piotra jest ZA proste ....musisz mu to skomplikować to otrzymasz prostą odpowiedź....a tak??....sam widzisz
Nic nie można "łopatologiocznie".... od razu schematy, kody, cyferki ....no coooo???....przynajmniej się człek czegoś nowego nauczy

o ile pamietam to od tego T ta dolna blaszka " l ", niebieska...

dobra specjalnie dla Piotrka pytanie....

masz espero, w kolorze bordo metalik ( bardzo ważna sprawa!!! pamietaj bordowy kolor ) masz w tym oto espero instalacje radiową (pamietaj ze espero jest bordowe ) w instalacji tej masz poprowadzone kable głośnikowe, do drzwi (pamiętaj bordowych, z gumowymi listwami), a także kable idą do bagażnika, z szarą wykładziną i w tym oto bagażniku kabel kończy się na plastikowym pudełku, w którym są 2 konektorki pod kątem prostym, utawiając to pudełko krótszą krawędzią do podstawy otrzymujemy dziwną figurę, coś na kształt litery T.... i mamy teraz 2 wyjścia..... czapeczka tej literki to + a nóżka to -, lub też czapeczka to - a nóżka +

proszę o info która opcja jest good

Cytat:
2005-12-08 20:52:00, Cwikus pisze:
o ile pamietam to od tego T ta dolna blaszka " l ", niebieska...

ta dolna to + tak???

Cytat:
2005-12-08 20:52:36, Kolber7 pisze:
proszę o info która opcja jest good

No jeśli wpinasz do oryginalnych głośników to każda opcja (bordowy mówisz...) będzie dobra, z czego jedna tylko będzie pasować. W przeciwnym wypadku ----------> schemat (nie bordowy).

Cytat:
2005-12-08 21:18:00, piotr_ek pisze:
No jeśli wpinasz do oryginalnych głośników to każda opcja (bordowy mówisz...) będzie dobra, z czego jedna tylko będzie pasować. W przeciwnym wypadku ----------> schemat (nie bordowy).

ale załóżmy że nie wpinam do orginalnych głośników bo są do d...py

Cytat:
2005-12-08 21:19:54, Kolber7 pisze:
ale załóżmy że nie wpinam do orginalnych głośników bo są do d...py

No to ------------> schemat! Zresztą:
Żółty = minus lewy
Brązowy = plus lewy
Niebiesko-czerwony = minus prawy
Niebieski = plus prawy

Cytat:
2005-12-08 21:27:04, piotr_ek pisze:
No to ------------> schemat! Zresztą: Żółty = minus lewy Brązowy = plus lewy Niebiesko-czerwony = minus prawy Niebieski = plus prawy

Bóg zapłać.....

i jak to mówią niech ci wynagrodzi w dzieciach

serdeczne podziękówki

Cytat:
2005-12-08 21:29:42, Kolber7 pisze:
i jak to mówią niech ci wynagrodzi w dzieciach

Spier...
I gdybyś zadał proste pytanie, to miałbyś prostą odpowiedź, a tak musieliśmy się pultać z 15 postami.

Cytat:
2005-12-08 21:37:03, piotr_ek pisze:
Spier... I gdybyś zadał proste pytanie, to miałbyś prostą odpowiedź, a tak musieliśmy się pultać z 15 postami.

wiedziałem ze sie wqrwisz

a pytanie było dziecinnie proste....

Cytat:
2005-12-08 22:04:39, Kolber7 pisze:
wiedziałem ze sie wqrwisz a pytanie było dziecinnie proste....

Bo z nim tak jest prawie zawsze. Najpierw się kłóci o jakieś różnice w zastosowanym oleju silnikowym a później o jakiś termostat czy inne takie .......
Ech..... piotr_ek, piotr_ek

Z drugiej jednak strony fajnie jest sie tak spierać i kłócić bo można ciekawe wnioski wyciągnąć. A chyba po to jest forum. Oby tylko nie było zbyt dużo wulgaryzmów. Zgadzasz się piotr_ek????

Pozdrawiam.

Cytat:
2005-12-09 12:25:33, markij pisze:
Bo z nim tak jest prawie zawsze. Najpierw się kłóci o jakieś różnice w zastosowanym oleju silnikowym a później o jakiś termostat czy inne takie ....... Ech..... piotr_ek, piotr_ek Z drugiej jednak strony fajnie jest sie tak spierać i kłócić bo można ciekawe wnioski wyciągnąć. A chyba po to jest forum. Oby tylko nie było zbyt dużo wulgaryzmów. Zgadzasz się piotr_ek???? Pozdrawiam.

Piotruś juz się tu wiecej nie odezwie, obraził się na amen

Nie jest ważne oznaczenie końcówek. jeśli pomylisz + z - nic sie nie stanie. Pod jednym wszakże warunkiem - musisz się pomylić tak samo we wszystkich głośnikach.
Oznaczenia + i - pozwalają podłączyć wszystkie głośniki prawidłowo. Ale równie dobrze końcówki można by oznaczyć jako A i B.

Cytat:
2005-12-09 12:51:48, Robert_S pisze:
Nie jest ważne oznaczenie końcówek. jeśli pomylisz + z - nic sie nie stanie. Pod jednym wszakże warunkiem - musisz się pomylić tak samo we wszystkich głośnikach. Oznaczenia + i - pozwalają podłączyć wszystkie głośniki prawidłowo. Ale równie dobrze końcówki można by oznaczyć jako A i B.

wczoraj rozłączyłem, a w zasadzie przez przypadek mi sie porozłączały te kabelki i dlatego pytałem....

w sumie to podłączyłem je na chybił trafił (oba tak samo) i grają....

ale wolę mieć to podłączone jak fabryka nakazała

Cytat:
2005-12-09 12:57:22, Kolber7 pisze:
wczoraj rozłączyłem, a w zasadzie przez przypadek mi sie porozłączały te kabelki i dlatego pytałem.... w sumie to podłączyłem je na chybił trafił (oba tak samo) i grają.... ale wolę mieć to podłączone jak fabryka nakazała

Jeśli Ci nagle zniknął bas to znaczy że pomyliłeś. Wówczas gdy jedna membrana się wychyla, to w drugim głośniku się chowa i fala dźwiękowa się znosi.

Cytat:
2005-12-09 13:08:04, Robert_S pisze:
Jeśli Ci nagle zniknął bas to znaczy że pomyliłeś. Wówczas gdy jedna membrana się wychyla, to w drugim głośniku się chowa i fala dźwiękowa się znosi.

zaraz pójdę sprawdzić wg schematu Piotra

[QUOTE] [/QUONie jest ważne oznaczenie końcówek. jeśli pomylisz + z - nic sie nie stanie. Pod jednym wszakże warunkiem - musisz się pomylić tak samo we wszystkich głośnikach.
Oznaczenia + i - pozwalają podłączyć wszystkie głośniki prawidłowo. Ale równie dobrze końcówki można by oznaczyć jako A i B. TE]To wszystko prawda pod warunkiem że wszystkie końcówki głośników są odizolowane od korpusu -masy głośnika-a bywajągłośniki z jednąkońcówką na masie.Wtedy diabli wezmą stopień mocy w radiu.Warto o tym pamiętać.