Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() HEMIGTX F&F MEMBER PF125p/Polonez C 1983 Większyce | 2005-12-09 22:19:47 Temat raczej na topie,swapów coraz więcej zwłaszcza tych łatwiejszych i tańszych w wykonaniu-silnik z fiata 127 903ccm.Jako,że standardowy silnik z tego samochodu ma moc 47km lub 45km(wersja special) sprzydało by się dodać mu pare koni mocy i poprawić moment obrotowy gdyż niejest on najlepszy ![]() P.S:domowy sposob wcale niemusi byc gorszy od drogich czesci produkowanych przez znane firmy,wiec prosze o niekrytykowanie wypowiedzi nagminnie!! |
![]() Pat_kdb F&F MEMBER Fiaty 126p i Fiat 126 Bytom | 2005-12-09 23:04:41 to takjak ja;p.....a dopieropo 4 miechch udalomi sie uzyskac stan jaki ma seria;p i na razie walka mi sie odechcialo;p |
![]() CHRYS66 F&F Sympatyk Fiat 850 racing Wawka Bemowo | 2005-12-09 23:07:05 no mozna by stworzyc taki post jako glowny o tuningu 900 chyba byl by to dobry pomysl
tylko czy znajda sie osoby zeby zdradzily tajemnice modow co i jak to juz inna sprawa ale moze tak bylo by fajnie ja napewno bym poczytal taki poscik od deski do deski jesli byl by konstruktywny ![]() |
![]() Pat_kdb F&F MEMBER Fiaty 126p i Fiat 126 Bytom | 2005-12-09 23:15:39 dodajmy ze chodzi nam o tradycyjny uklad na gazniku i aparacie;p |
![]() NAZIK F&F Sympatyk Clio 16s Kraków | 2005-12-09 23:30:54 no wlasnie ja bym iba sobie grzebnal tylko szukam pomyslow od czego zaczac
na pewno dysza - 140, 145,150.......??? ale to najmniejsza "ingerencja". co by wiecej dalo sie? [ wiadomość edytowana przez: NAZIK dnia 2005-12-09 23:31:31 ] |
![]() CHRYS66 F&F Sympatyk Fiat 850 racing Wawka Bemowo | 2005-12-09 23:57:41 pat jesli chodzi o mody w silniku to nie ma znaczenia bo sa takie same oczywiscie przy zasilaniu gaznik aparat jest wiecej kombinacji ![]() |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2005-12-10 00:14:07 Zacznij od weryfikacji stanu silnika
później od modów w głowicy, szczególnie w kanale dolotowym przy wejścu do glowicy mozna sporo poprawić, oczywiście standardowa obróbka kanałów , szczególnie , tuż za gniazdem. Jeżeli ktoś ma pojęcie może zabierać się za obróbke kątów w gniazdach (tu wymagane są nowe prowadnice). Dopręż głowice przez planowanie tak aby zostało jeszcze z jakiś 1 mm do gwintu swiecy. Zrób jakiś dobry wydech najlepiej z kolektorem wydechowym, foto swoje kolektora zamieszczam poniżej ale będe budował nowy 4-2-1 z dłuższymi dwoma rurkami. Dolot można założyć czego też daje przykład poniżej, na pytanie czy pasuje odpowiadam nie, musiałbyś dorobić sobie z blachy jakąś płyte którą byś dokręcał do gaźnika, no ale mody to nie łatwa zabawa. Później możesz myśleć o jakimś wałku Heinrichowskim i gaźniku dwugardzielowym ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: Art126 dnia 2005-12-10 00:15:03 ] |
![]() HEMIGTX F&F MEMBER PF125p/Polonez C 1983 Większyce | 2005-12-10 09:08:20 Co do dolotu:mam stozek tylko niewiem zbytnio z czego zrobic tzw.power rure czy jakos tak,chodzi mi o sama rure na ktorej bedzie stozek az do gaznika.Z czego mam dac taka rure,aluminium,stal albo jakies PCV?? Po drugie:jest roznica w dlugosci dolotu,tzn.czym dluzszy tym lepszy czy na odwrot??Ja planuje stozek zamocowac przy lewym wlocie powietrza z tylu(po stronie kierowcy)Czyli wtedy sama dlugosc rury odpowiadala by ok.60-70cm i na jej koncu byl by stozek. Jak to zrobic by wykorzystac najlepiej ten stozek.
Co do kolektora wydechowego-Art z czego masz u siebie,ja mam z zastawy 750 i powiem,ze jest do kitu,srednice wewn.kanalow sa duzo mniejsze niz te w glowicy przez co spaliny wracaja spowrotem juz w glowicy ![]() ![]() Co do stanu silnika-jest mozna powiedziec w idealnym stanie,sprezanie o jedna atm.wieksze na kazdym cylinderku niz seria,zero wyciekow,silnik ma ok.3tys.km po remoncie,wiec stan silnika jest w sam raz na tuning.Poki co nic sie nie syplo i pali na dotyk. |
![]() baryla_wroclaw reanault clio 1.8 16 ... wrocław | 2005-12-10 12:00:01 siemka przepisze ci kawałek artukułu z auto tuning świat napisanego przez pachonia......dolot-morzan eksperymentować z długościa kanału dolotowego ale pamiętając że nie popełnimy błędu stosując długość (do komory filtracyjnej)750mm lub 1175mm z tolerancją +/-80mm.inny wariant tak zwanego strojenia na którąś tam harmoniczną poczynającod pierwszej długości 380mm lub 380x2 lubx3 to są wyniki długoletnich badań.warto przy tym również wiedzieć że zmianami w dolocie porawimy głownie moment, gdy podaczas modyfikacji układu wydechowego moc.chociaz przy układnei wylotowym te moirzna wpłynąc na momęt na przykład zmniejszając średnice przewodów wylotowych(mniejsza średnica daje korzystniejszy moment).kardynalnym błędem w autach takich jak cc,sc czy panda 1.1 1.2 jest pozbywanie się katalizatora w dodtku bez dolacza silniki tej seri wyraźnie tracą na płynności pracy i ekonomiczności.jako ciekawostke można przy tym podać że w sporcie gdzie nei dopuszcza sie do usuwania katalizatora kierowcy wyczili że w autach cc/sc 1.1 najlepiej zabudować dopalacz na koncu układu wydechowego. tyle znalazlem z fachowych porad mam nadzieje że komuś sie przyda. ![]() |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2005-12-10 12:49:47
Najlepiej z laminatu ![]()
generalnie im dłuższy dolot tym lepszy dół im krótszy tym lepsza góra. Z tymże nie jest to taki proste, dolot nie może być za długi ani za krótki, jest pewna długość która wykorzystuje zjawisko rezonansowe w dolocie i należy w pewnym przedziale długości być , albo w wielokrotniści tego przedziału. Do teog ważna jest średnica która wpływa w podobny sposób jak długość , im większa tym mocniejsza góra kosztem dołu, ale też do pewnego stopnia.Po prostu jak się zrobi np za krótki dolot to zjawisko rezonansowe można powiedzieć w ogóle nie wystąpi i dolot do śmieci. Do tego ważna jest kopułka aby miała dobry przepływ powietrza.W maluchu z 900 etką jesteśmy troche ograniczeni, generalnie powinno stoswać się dolot o średnicy 60-65 mm, i długości plus minus łącznie z kopułką 45-60 cm nielicząc kanałów w głowicy i kolektora dolotowego. Nie ukrywam że robie doloty do cc/sc ale jestem bardziej od technicznych spraw wykonania laminatów, większą wiedze w sprawie działania ma Yaninna z centomanii
Mój wydech to 850 sport coupe, odpowiednio porzeźbiony i pospawany, generalnie radosna twórczość, która będe od nowa robił, jak zabiore się za robote będzie sesja foto ![]() [ wiadomość edytowana przez: Art126 dnia 2005-12-10 12:51:41 ] |
![]() CHRYS66 F&F Sympatyk Fiat 850 racing Wawka Bemowo | 2005-12-10 19:19:15 Art nie widze twoich fotek ![]() |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2005-12-10 21:21:43 |
![]() HEMIGTX F&F MEMBER PF125p/Polonez C 1983 Większyce | 2005-12-10 22:17:09 A wiec:w dolocie zastosuje raczej PCV albo aluminium,niespotkałem sie chyba z laminatem w sklepie a ja niepotrafie wyrzezbic z laminatu dolotu ![]() I najwazniejsze-stozek zamontuje na dlugosci chyba.50cm +- 10cm.Jaka srednica wtedy byla by najlepsza,ta sama co jest przy gazniku i przy standardowym dolocie czy taka jaka ma stozek?? |
![]() NAZIK F&F Sympatyk Clio 16s Kraków | 2005-12-10 22:30:05 moim zdaniem aluminium tym bardziej sie nie nadaje (nawet w porownaniu do stali) bo ma wieksza przewodnosc cieplna i lepiej pochlania cieplo
musi byc plastik guma czy nawet pcv polecam dolot od arta |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2005-12-10 23:07:48 w 903 tce ciężko zastosować jakąs kopułke bo płaszczyzna styku gaźnika jest minimalna a praktycznie jej nie ma, i aby zastosować kupułke trzebaby dorabiać płyte którą przykręcamy do gaźnika dospawujemy szpilki pod jakąś kupułke i zakładamy kopułke na uszczelke. Więc praktycznie najczesciej pozostaje jakaś rura do gaźnika i chyba oczywiste że nie pod kątem 90 stopni tylko jakimś łukiem.I oczywistym jest że dokupujesz stożek do dolotu a nie dolot do stożka. Zajrzyj na www.allegro.pl i na www.tuning.pl w sklepie są stożki jacky tanie o róznych średnicach.Jak mam powiedzieć która srednia będzie lepsza? nie jestem inż. , praktyka pokazuje że średnica 60-65 mm jest najlepsza i na niej robi się doloty do cienkiego i seja Kałuża robi 65 mm Węglarski 60 mm, wykresy wychodzą bardzo podobne. |
![]() kaza F&F Sympatyk Bis 1400turbo, HF in ... Bielsko Biała | 2005-12-11 00:16:47 1.2 odpada z maluchowską skrzynią bo to rzeżba w gównie i starcza na jeden dzień jak inna skrzynia to central jak central to wszystki koszta budowy x10 prosta kalkulacja |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2005-12-11 00:22:54 Off topic się robi, ale zalezy do czego kto potrzebuje taki silnik, na pewno jest mocniejszy, ale.. jak padnie troche więcej się wysypujesz z kasy, a do kjsów i tak 900 eta wystarcza aby namieszać w klasie, tylko trzeba to ogarnąć. No i tak jak Kaza wspomniał skrzynia ma niemiłosierny żywot nawet przy 900 etce, a co dopiero przy 1.2.Wszystko zalęzy do czego potrzebujesz auto |