MotoNews.pl
2 Gdy odwilż podsufitka mokra i cieknie nad kierownicą (127308/0)

Gdy odwilż podsufitka mokra i cieknie nad kierownicą

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
na fotel kierowcy - pomóżcie gdzie może być przeciek ? Czy ktoś to miał ?

no to chyba na chlopski rozum..cieknie przednia szyba..spod uszczelki..jesli tak to raczej warsztat cie nie minie..mozesz tez zobaczyc czy nei cieknie z uszczelki drzwi kierowcy..normalnie organoleptycznie..ale wg mnei to jednak przednia szyba..wsun tam raczke (w krawedz miedzy podsufitka a przednia szyba) i sprawdz czy jest mokro

Jak masz szyberdach to cieknie z niego - szczegolnie jesli jest niefabryczny

Jak mialem podobnie po wymianie szyby przedniej. Goscie po wymianie zle mi zalozyli uszczelke. Efektem tego, ta wokol drzwi byla jakos dziwnie podwinieta. Gdy przeszedl deszcz nalalo mi sie na fotel kierowcy. Po ogledzinach - wywinalem uszczelke prawidlowo i problem ustapil.

[ wiadomość edytowana przez: Hornblower dnia 2005-12-12 09:44:39 ]

Dziękuję trzem kolegom. Szyberdachu nie mam. Szyba przednia klejona jest do czego ? Chyba do blachy, a dopiero całość jest przykryta uszczelką ? Podsufitka jest z chłonnej tektury i gąbki może ciągnąć jak gąbka wodę z każdego miejsca w dachu ? Nawet z tułu ? A jak samochód stoi pochylony do przodu to napęczniało nad kierownicą i wywaliło tekturę z uszczelki ozdobnej podsufitki i teraz w tym "wywalonym" miejscu mi cieknie jako w miejscu najniżej położonym - czy ja dobrze dedukuje ? Na razie nie cieknie ale wstydze się Wam powiedzieć jak chwilowo powstrzymałam przeciek w czasie odwilży śniegu na dachu...... Albo wam powiem najwyżej się żachniecie posmarowałam za przeproszeniem wazeliną kosmetyczną (stosuję ją do smarowania twarzy gdy jest mróz - żebyście nie myśleli że w innych celech ) uszczelki na zewnątrz nad szybą przednią i tylną. Woda spływa jak po kaczce, ale dalej nie wiem gdzie przecieka. Może przerdzewiała blacha pod uszczelką np. z boku ? Sama nie wiem Pomóżcie coś ...

Cytat:
2005-12-13 21:28:58, Marzenkachilsz pisze:
Dziękuję trzem kolegom. Szyberdachu nie mam. Szyba przednia klejona jest do czego ? Chyba do blachy, a dopiero całość jest przykryta uszczelką ? Podsufitka jest z chłonnej tektury i gąbki może ciągnąć jak gąbka wodę z każdego miejsca w dachu ? Nawet z tułu ? A jak samochód stoi pochylony do przodu to napęczniało nad kierownicą i wywaliło tekturę z uszczelki ozdobnej podsufitki i teraz w tym "wywalonym" miejscu mi cieknie jako w miejscu najniżej położonym - czy ja dobrze dedukuje ? Na razie nie cieknie ale wstydze się Wam powiedzieć jak chwilowo powstrzymałam przeciek w czasie odwilży śniegu na dachu...... Albo wam powiem najwyżej się żachniecie posmarowałam za przeproszeniem wazeliną kosmetyczną (stosuję ją do smarowania twarzy gdy jest mróz - żebyście nie myśleli że w innych celech ) uszczelki na zewnątrz nad szybą przednią i tylną. Woda spływa jak po kaczce, ale dalej nie wiem gdzie przecieka. Może przerdzewiała blacha pod uszczelką np. z boku ? Sama nie wiem Pomóżcie coś ...

Szkoda, że nie przyjechałaś w niedzielę na zlot na muchowcu. Może w większym gronie i widząc twój samochód coś wspólnie byśmy wymyślili.

-----------------
czasem tu zaglądam

woda z tyłu raczje ci nieprzeci do przodu po podsufitce to tam są żebra usztywniające dach i one dociskają do podsufitki a raczje ona do nich. musi ci ciec przednia szyba pod uszczelka i tak jak koledzy mówią albo klejenie ci szlak trafil i wtedy raczej tylko wartat albo co gorsza ale również w espero możliwe przegniła ci już rynienka pod tą uszczelką w szak jak wiadomo te miejca są słabe w oplach szczególnie w vectrze a espero odziedziczyło to niestety po oplu.

proponuje wylać uszczelke wziąść latarke maly śrugokret i podrapać troche bedziesz wiedziała czy masz jechać do szklarza czy blacharza bo tak czy siak warsztat cie czeka.

jeżeli przerdzewiała blacha pod uszczelką, to można kupić jakąś żywice (jak do łodzi z epoksydu) i dziórę zalepić (pod uszczelką nie widać), czy trzeba jechać do blacharza spawać - to chyba wiąże się od razu z lakiernikiem i w 1000 zł się nie zmieszczę Może jakieś rady ?

Cytat:
2005-12-16 03:00:25, Marzenkachilsz pisze:
jeżeli przerdzewiała blacha pod uszczelką, to można kupić jakąś żywice (jak do łodzi z epoksydu) i dziórę zalepić (pod uszczelką nie widać), czy trzeba jechać do blacharza spawać - to chyba wiąże się od razu z lakiernikiem i w 1000 zł się nie zmieszczę Może jakieś rady ?

hmm a za co ty chcesz 1000zl zaplacic?? nawet jakbys kupila nowa szybe z uszczelka i pomalowala dach to nie wiem czy bys do 1000 dobila.. mniejsza z tym..masz dwa wyjscia..albo samodzielnie zdiagnozowac usterke..tak jak pisal adminek i zdac nam relacje co by bylo sie nad czym zastanawiac...albo jechac od razu do warsztatu..(ja bym jednak pojechal do zakladu od wstawiania szyb a nie do blacharza) i niech ci fachowiec obejrzy i powie co i jak..jesli cena wyda ci sie podejrzanie wysoka zawsze mozesz sie wstrzymac i poszukac konkurencyjnego rozwiazania...ale poki sama nie wiesz co ci dolega to tym bardziej my na odleglosc nie zalecimy ci wlasciwej kuracji..takze marsz do autka..oblookac dokladnie miejsce laczenia szyby z dachem od srodka i od zewnatrz i potem bedziemy mysleli