| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
potryk (S) Opel Vectra B Pomieczyno | 2005-12-14 09:35:54 Witam, pisze chyba tu pierwszy raz bo nie moge sobie poradzić z pewną przypadłością
Generalnie sprawa wygląda tak. Bardzo szybka jazda praktycznie noga w podłodze, potem zwolnienie i w tym momencie wybuch w wydechu, cały wydech przywala o podwozie i wylatuje ogień z rury, na początku było to sporadycznie, ale teraz coraz częściej, ostatnio mi rozerwało końcowy tłumik przy łączeniu i zmusiło ze strachu jadących z tyłu na zjechanie na inny pas. Chodzi tu o jazde na LPG bo na benzynie jest wszystko ok. LPG to ELPIGAZ z komputerem i zdaje się ze automatyczną (przez komputer) regulacją. |
potryk (S) Opel Vectra B Pomieczyno | 2005-12-14 10:51:53 - W kompie nic nie było zmieniane, a te objawy mam od jakiś 6 miesięcy, teraz się nasiliły
- katalizatora nie mam, mam w to miejsce rurę - wyprzedzając pytania kable oryginalne fabryczne / kopułka / świece NGK - mam od 3 miesięcy nowe przy parowniku jest jakieś pokrętło czy nim mam pokombinować ? spalanie mam w granicach rozsądku, czy kręcenie tym pokrętłem nie zmieni mojego auta w paliwopołykacza. Regulacji na wezu idącym do przepływki nie mam, jaest tam jakaś kostka i kable idące do komputera. Z tego co wiem oprogramowanie mam boscha o co chodzi z tym cut-off ? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-12-14 11:48:02 Nie pisałem, że to wina kabli . Cut-off to funkcja odcięcia dopływu gazu (zubożenia mieszanki) przy hamowaniu silnikiem. Coś jak przy Pb. Ale dla LPG trzeba z tym bardzo uważać, bo złe ustawienia kończą się tak jak u Ciebie, albo gorzej. Poczytaj sobie Ten wątek jest tam dość dokładnie opisana regulacja i zasada działania, oraz co do czego. Nie masz śruby, bo to II gen.
Co do oprogramowania to chodzi o oprogramowanie kompa LPG, a nie benzynowego. Szczerze mówiąc to radzę Ci jednak znaleźć dobrego gazownika, żeby to obejrzał i wyregulował, bo samemu możesz narobić większej biedy. |