MotoNews.pl

Czujnik temperatury ZAVOLI Bingo-M

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Własnie szukałem na forum o czujniku temp, ale niewiele bylo w tym temacie. Dlatego pytam

Z tego co zrozumiałem uczujnik ten zapobiega przedwczesnemu przelączaniu sie na gaz co przedłuża zywotnosc parownika. Ja mam ww instalke, ktora sie przełącza na lpg po przekroczeniu 2000 obr, na zupełnie zimnym silniku.
Czyzby mi nie zalożyli czujnika temp ?
Albo ustawili go na -5 stopni.

Dziwi mnie to bo Bingo-M w sklepach lpg ma w komplecie czujnik temp.

Co o tym myślicie ?

Pozdrawiam
Blacksmith

Są dwie możliwości, albo rzeczywiście Ci nie zamontowali czujnika . Bardzo częto tak robią. Albo w sofcie Masz wyłączoną opcję przełączania przy zadanej temp. Bo zdaje mi się, że najniższy próg to +10*C.

No witam ponownie

Skoro mowisz ze jest taka opcja w sofcie, to moze jest nie uzbrojona.
Szkoda ze wczesniej o tym nie widzielem jak regolowalem, bo jak wiadomo kazda interwencja kosztuje ech...

A jest widoczny ten czujnik przy parowniku ? Zobacze czy jest

[ wiadomość edytowana przez: Blacksmith dnia 2005-12-14 11:40:03 ]

Jeśli jest zamontowany, to wcale nie musi być widoczny, ale wystarczy, że wejdziesz na stronę www.kme.com.pl ściągniesz schemat podłączenia instalki i tam będziesz miał narysowane, do którego pinu w kompie LPG ma być podpięty czujnik temp. Teraz już tylko pozostanie sprawdzić czy jest wpięty czy nie . Wg. mojej wiedzy to powinien być różowy przewód podpięty do pinu nr 18 .

Ok, niebawem bede sprawdzal istnienie takowego w mojej instalce

na bank nie masz czujnika temp. to takie małe ustrojstwo przykręcone do parownika . kupujesz taki czujnik i podłączasz go do różowego kabelka wychodzącego z centralki (może być ukryty w wiązce, odkopać )podłączyć kompa i ustawić temp. załączenia gazu najlepiej pow. 20st. (temp.cieczy chłodzącej ) narka cena to ok 70 zł.

Cholercia, dlaczego mam za to placic 70 zl, to raczej jest w komplecie, poprostu mi nie zalozyli oszukancy, ech...

Patrzylem na ten parownik i widac jakis mosiezny gwint wkrecony, ale przykryty plastikowa oslonka wiec nie wiem czy to czujka od temp.

A kolorów kabla nie widze bo sa w czarnych koszulkach.

Ps. a dzisiaj odpalajac samochód, polecial mi dymek z okolic stacyjki, napewno cos spaprali z podleczeniami. Bo rozumiem ze w stacujce tez trzeba pogrzebac montujac lpg.

Pozdro

Nie no, w stacyjce nie powinni nic grzebać . Zasilanie można brać bez rozbierania stacyjki. Kurde, co to za popaprańce . Od czujnika temp. powinny odchodzić dwa lub jeden kabelek bezpośrednio do kompa LPG.

Bingo-M ma w komplecie czujnik temperatury,poprostu został nie założony,a grzebanie w stacyjce samochodu to faktycznie przesada.
Z czujnika temperatury wychodzą dwa przewody,jeden różowy a drugi czarny
Czarny -masa(do masy auta)
Różowy -sygnał(łączy się z różowym kablem do centralki)

Ok, dzieki wszystkim za odp.
Podjade do monterów i wyjaśnie sprawe.

Pozdrawiam
Blacksmith