Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-12-16 21:15:08 hmm nie wiem czy w Atosach był montowany ale czy masz ABS?? ![]() |
![]() Witek HF MEMBER Hyundai Atos 1.0 GL Ochotnica Górna/Kraków | 2005-12-17 19:30:07 ABS były w Atosach!
niestety hamulce to jedyna wada chyba (tak zauważyłem) wszystkich Atosków, u nas odklejaja sie okladziny i nie widac przyczyny ![]() |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-12-18 00:20:45 to jeśli masz ABS to nie sprawdzą sterownik (czy jakos tak się nazywa) co odpowiada za ABS ![]() ![]() |
![]() gadiemus HF MEMBER Zafira Warszawa | 2005-12-19 09:23:21 Odpowiem z własnego doświadczenia z hamulcami w Hyundaiach (lantra i pony). Nigdy w trakcie jazdy lub postoju nie miałem takiej sytuacji, że mogłem pedał hamulca wciśnąć do podłogi. Nawet jak miałem w ponym servo trochę uszkodzone. Natomiast taka sytuacja może się pojawić jeśli układ hamulcowy nie trzyma ciśnienia płynu. Tak się zdarzyło, że jeden z weżyków metalowych do tylnego koła, ze starości zaczął przepuszczać. Nie zorientowałem się po zmniejszonej sile hamowania a po widocznym "zachlapaniu" bębna hamulcowego. No i oczywiście na zakrętach zaczęła się zapalać kontrolka hamulców. Według mnie, jeżeli czasem czasie jazdy możesz wcisnąć pedał hamulca do podłogi to coś jest napewno zjeb.....ne. Ja bym pojechał do jakiegoś warsztatu, gdzie specjalizują się układach hamulcowych. Ewentualnie możesz próbować uderzyć do Hyundai Motor Poland. Najlepiej osobiście bo zostało mało czasu, chyba, że masz potwierdzenia wszelkich wizyt serwisowych, zgłaszanych usterek itd....
Koniecznie daj znać , co i jak Ci poszło. PS. Przyszła mi jeszcze czarna myśl do głowy. Ci co mnie znają, wiedzą , że ja zawsze szczerze. Do rzeczy: Jakaś mała stłuczka - przy takich hamulcach, nie trudno o sytuacje. Potem do rzeczoznawcy itd itd. [ wiadomość edytowana przez: gadiemus dnia 2005-12-19 09:27:40 ] |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-12-19 09:50:39 nie wiem czy tak robiłeś ale na normalnej scieżce diagnostycznej powinien ci to mechanik znależć, jedziesz na rolki ... mierzy siłe hamowania kół do zablokowania i jeśli nie mozesz dobrze hamować to to spokojnie wyjdzie. Nie wyobrazam sobie jak mozna mieć takie hamulce których się nie da zablokować???? - mi zdarza się to dopiero jak zagotuje klocki albo płyn albo razem czyli kolejne hamowanie z większej prędkości do zera - wtedy czuje ze pedał puchnie (twarnieje) i siła hamowania maleje dramatycznie ..... kiedy jednak pedła wchodzi miękko to nie jest dobrze i nie jest to grzaniae układu tylko jak pisano powyzej raczej nie trzymanie ciśnienia ....Zrób to koniecznie
[ wiadomość edytowana przez: arturo_soda dnia 2005-12-19 09:53:17 ] |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-12-19 11:50:07 podaj maila to podeśle Ci w orginale ogólnie webtech pisze:
Ok to taki szybki przekład zrób test i ciekawe co wyjdzie ![]() Insufficient braking power: niewystarczająca siła hamowania PROBABLE CAUSE - prawdopodobne przyczyny Low or deteriorated brake fluid - niski poziom lub słaby płyn ham Air in the brake system - zapowietrzony układ Brake booster malfunction - uszkodzenie wspomagania Inadequate contact of pad or lining - złe przyleganie klocków Grease or oil on pad or lining surface - zaniczeszczenia. zaolejone klocki/tarcza Auto adjuster malfunction - uszkodzenie autoregulacji Overheated brake rotor due to dragging of pad or lining - przegrzana tarcza... Restricted brake line ... zatkany/przytkany przewód hamulcowy Proportioning valve malfunction - uszkodzenie rozdielacza sił hamowania Dodatkowo polecam taki zestaw do wykonania: For a simple check of brake booster operation, make the following tests. Prosty sprawdzian wspomagania ham... Run the engine for one or two minutes, and then stop it. Depress the brake pedal several times at normal foot pressure. If the pedal goes down further at the first time, but gradually rises after the second or third time, the brake booster is functioning properly. Go to step 2. Pracujący silnik przez 1-2 minuty, zgaś. Wciśnij hamulec kilka razy normalna siłą, jeśłi za pierwszym razem pedał idzie głeboko a potem podnosi się to wspomaganie działa ok ...idź do pkt 2 2. With the engine stopped, depress the brake pedal several times. Depress the brake pedal and start the engine. If the pedal goes down slightly, the booster is in good condition. Go to step 3. Silnik zgaszony, wciśnij kilka razy pedał hamulca, przytrzymaj wciśnięty i na wciśnietym zapal..po zapaleniu powinien troche wejść dalej ... 3. With the engine running, depress the brake pedal and then stop the engine. Hold the pedal depressed for 30 seconds. If the pedal height does not change, the booster is in good condition. Silnik pracuje, wciśnij pedał i zgaś silnik- trzymaj wciśniety przez 30 sekund. Wysokość pedała nie powinna się zmieniać. If one of the above three tests is not okay, check the vacuum hoses and the brake booster, make any necessary corrections. If all tests are OK, the unit is good. Jeśłi wszytko wyszło ok to wspomaganie jest ok , jak nie sprawdzić rurki od podciśnienia i pompę wspomagania. jak nie jesteś anglojęzyczny to pisz .... aaa rzuciłem okiem na recall'e dla accenta o hamulcach nic nie było [ wiadomość edytowana przez: arturo_soda dnia 2005-12-19 11:57:33 ] [ wiadomość edytowana przez: arturo_soda dnia 2005-12-19 12:57:44 ] |
![]() tom1111 Atos Prime Kobiór | 2005-12-19 12:05:42 Przykro mi nie jestem anglojezyczny lecz dzięki za starania.
tom111@poczta.onet.pl |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-12-19 12:58:33 no tak Jarek_2 to własnie jest typowy case nie do wymyślenia - i weź tu wpadnij na taki numer ![]() |
![]() Witek HF MEMBER Hyundai Atos 1.0 GL Ochotnica Górna/Kraków | 2005-12-19 17:08:09 U nas w Atosku hamulce pod tym wzgledem dzialaja ok, ale maja inny problem:
Co jakies 10 tys. km trzeba wymieniac klocki, odkleja sie wykladzina od klocka, i przyczyny nie damy rady zlokalizowac ![]() |
![]() tomx1 matiz,atos, lanos 2.0 Pszczyna | 2005-12-19 22:27:07 dobre tarcze + dobre klocki bedzie trzeba zalozyc.
Ja w moim tez mam cos takiego, a badania techniczne przeszedl bez problemu. Ale po kilku hamowaniach hamulce praktycznie przestaja działac (tzn nie da sie zablokowac kol nawet na mokrej nawierzchni..). Moze wlasnie ci klocki caly czas o tarcze trą i te sie nagrzewaja, a przez to skutecznosc spada.. ![]() |