Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sztos 126p Warszawa | 2005-12-15 15:08:25 Wiec jest tak: okazalo się, że moj maluch bardzo duzo pali ![]() Przy wymianie pompy a dokladnie zdejmowaniu stopki zauwazylem iz chyba olej troszke tam przecieka (a moze tak to normalnie wyglada przy demontazu?). I faktycznie po sprawdzeniu oleju okazalo się ze stal się on dużo rzadszy I teraz pytanie? czy za nieprawidlowe mieszanie się oleju z benzyna przy pompie odpowiedzialna jest ewentualnie sama pompa czy tez wadliwosc stopki pod pompą? są dwa rodzaje stopek z dziubkiem i bez? która jest do którego modelu i jak to rozpoznać? Pomozcie chlopaki bo chce pojechac w sobote na pojezdzawke do slomczyna. Z góry dziekuje za odpowiedzi. [ wiadomość edytowana przez: lukaszc dnia 2005-12-15 15:11:49 ] [ wiadomość edytowana przez: lukaszc dnia 2005-12-15 15:12:08 ] |
sztos 126p Warszawa | 2005-12-15 15:29:44 To napewno pompa przepuszczala paliwo, bo lepszym slowem tutaj byloby ze plula nim.
Co z tymi stopkami? czy kots moze zna na to odpowiedz? jaka do jakiego modelu sie montuje? |
sztos 126p Warszawa | 2005-12-15 15:48:19 Plastikowe białe coś, co jest przy korpusie silnika, przez co przechodzi popychacz do pompy. |
sztos 126p Warszawa | 2005-12-16 11:37:23 Chłopaki pomożcie!!! Są dwa rodzaje tych stopek/podstawek pod pompe paliwa. Jedna jest z takim dziubkiem a druga bez. ktora jest do ktorego modelu malczana?
Wczoraj wymienilem olej, prosze pomozcie bo nie chcialbym znowu go wymieniac z powodu zmieszania sie z benzyna. Z gory dziekuje za pomoc |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-12-16 12:05:13 Wyciągnij swoją i zobacz? ![]() |
sztos 126p Warszawa | 2005-12-16 12:34:35 u siebie to ja wiem jaka mam. Mam taka bez dziubka. Z tym, ze ja ja wymienialem kiedys tam kiedys i nie kupowalem taka jak byla w silniku tylko jak leci. Nie wiedzialem wtedy i nikt mi o tym nie powiedzial ze sa dwa rodzaje. Poza tym niegdy nie wiadomo czy poprzedni wlasciciel wlozyl dobra.
dlatego pytam Was |
kobzacz F&F Sympatyk Fiat 126 FL Wrocław | 2005-12-16 14:11:16 Benzyna przeciekala Ci do oleju z powodu uszkodzonych membran w pompce. Nie musisz wymieniac calej pompki, moze wystarczy wymiana membran i ew. sprezynki (jesli jest zuzyta).
Zobacz jaki masz otwor w bloku z ktorego wylazi popychacz pompy. Jesli otwor jest waski i popychacz siedzi w nim ciasno, tzn. ze masz prowadzenie popychacza w bloku i podkladke mozesz zalozyc z duzym otworkiem. Jesli otwor w bloku jest wiekszy i popychacz ma mozliwosc ruchow na boki i/lub w gore i w dol to musisz zalozyc podkladke z malym otworkiem i wtedy podkladka bedzie odpowiadac za prowadzenie popychacza. |
kz61 Peugeot 306 XN Bochnia | 2005-12-17 20:54:11 Mnie wydmuchało uszczelniacz na wale przez takie coś. Zachciało mi się profilaktycznie wymienić membranę. Nówka ze sklepu miała zadziory na podkładkach ściskających membrany które przecięły gumę i paliwo popłynęło do oleju. Opary z karteru przez odmę poszły na gaźnik. Silnik zaczął kaprysić i jak był rozgrzany dałem mu po garach żeby go przedmuchać. I przedmuchałem ![]() Jak ktoś ma odmę puszczoną na bok to ma niezłą bombę pod klapą Iskra z przerywacza i albo auto do przodu albo klapa do tyłu. Taki NOS za friko. |
![]() HNT F&F Sympatyk był 126R-5 2x BMWe30 ... Mikołów | 2005-12-18 13:12:28 O tym ze pompka zaczela mi puszczac paliwo do skrzyni korbowej dowiedzialem sie od kontrolki oleju ktora na przestrzeni dnia zaczela sie swiecic przy coraz wyzszych obrotach ![]() oczywiscie 1 rzecz ktora sprawdzilem to poziom oleju, i .... poczulem zapach benzyny... szybka analiza (gdzie benzynka laczy sie z silnikiem ) i wszystko jasne... ![]() ![]() |
![]() maskekk F&F Wolny Słuchacz :) 1,5 wwa | 2005-12-18 17:00:35 klucze, pompke gaznik i parat to kazdy powiniene wozic ze soba zapasowe no i przeguby ![]() |
![]() HNT F&F Sympatyk był 126R-5 2x BMWe30 ... Mikołów | 2005-12-19 19:18:53
zgadzam sie ze wszystkim, poza pompka, gaznikiem i aparatem ![]() no bo jak mam cien podejrzen ze mi cos z tych 3 rzeczy nawala, to od razu idzie do wymiany/naprawy, raz tylko zlekcewazyłem ostrzezenia autka: jak jechalem na wakacje do niemiec to zdawalo mi sie ze mi lozysko szumi... po 3000km kiedy wracalem z bratem, jakies 150 km od domu niestety zatarlo sie i zaczelo przeskakiwac... ![]() ![]() ale musze przyznac ze wiecej mialem szczescia niz rozumu wtedy ![]() od tej pory auto jest bezawaryjne... |