[PONY] Wycieraczki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!! Pytanie z puli banalnych(dla was) - ale interesuje mnie jakie są oryginalne (rozmiar) piór do wycieraczek w Poniaku. Mam u siebie Boscha ale nie wiem czy to takie bo musze wymienić i wydają sie jakieś różne. Dzięki i pozdr.

Tu nie ma o co pytac jeśli te które masz są odpowiednie tzn ani za długie ani za krótkie to kup o takiej samej długosci a jak nie to dopasuj odpowiednie.
Ja ostatnio kupiłem w hipermarkecie za 12 zyli/szt - 4 sztuki nie pamietam jakiej długości ale są ok. Nawet zeby mi para wystarczyła na pół roku to mam na 2 lata. Jak na razie po 1 miechu spisują sie rewelacyjnie.

Na opakowaniu wycieraczek jest podana marka auta,rocznik oraz czy dana wycieraczka jest na przód-pasażer,przód-kierowca lub tył.I tak szukaj po rozmiarach. Ja polecam niedrogie niemieckie m-ki ALCA grafitowane z teflonem,sprawdzone i zawsze staram się je kupować.Koszt jednej szt. w promocji 8zł

Witam, mam kłopot z wycieraczkami, od kilku dni wycieraczki pracowału "bardzo mozolnie", jakby chciały a nie mogły. Dziś niestety totalnie odmowily posłuszństwa. Wyraznie słychać ze silnik pracował, ale wycieraczki nie ruszały sie. Próbowałem pomoc im recznie i stało sie cos strasznego. Mechanizm spinający obie wycieraczki "puscił". Moge teraz ruszac kazdą wycieraczka (mowie o przedzie) osobno, zadna nie jest "popychana" przez silnik. (ale silnik buczy jak właczam wycieraczki)
Pytanie jest nastepujące. Jak sie dostac do ciegien odpowiedzialnych za ruch wycieraczek ?
Z tego co widziałem na pierwszy rzut oka ponizej szyby jest plastikowa atrapa, a pod nia jest niewielki otwór (mozna od biedy włozyc tam ręke), ale jak wydobyć ciegna ? Prosze o podpowiedz, jestm laikiem
Pozdr

Tak wygląda cały mechanizm:

Miałem kiedyś taki problem w Accencie - przez otwór dostaniesz się do silnika wycieraczek - tam zapewne spadło ramię mechanizmu z czopa prowadzącego (wyrabia się taki plastikowy element) - na rysunku w okolicach części 98163B. Ja wymieniałem cały mechanizm (wszystkie prowizorki zawodziły) odkręcając obydwa ramiona wycieraczek, następnie po dwie śruby mocujące osie ramion i wyjmując cały mechanizm właśnie przez ten otwór (z tego co pamiętam u mnie były przynajmniej dwa otwory w które dało się włożyć rękę - niestety z niemałym wysiłkiem).

pzdr

Zyzio

Oryginalnie są zamontowane dwa identyczne pióra po 450mm każde.

Pzdr

Zyzio

dzeki za schemat. wlasnie wrócilem na chate. Odkrecilem silnik, ma ukrecony slimak w srodku (znalazłem na allegro juz silnik), problem jest gdzie indziej. ramiona , które popychaja wycieraczki, pracują bardzo cięzko. Prawie udało mi sie odkrecic od karoserii mechanizm (odkrecilem mocowanie wycieraczki od strony kierowcy ukrecajac jedną śrube od strony pasazera nie moge odkrecic, klucz 10 jest za duzy klucz 9 za mały :|. Musze zakupić jutro szweda albo cos. Dzieki za pomoc. Chyba bede szukał całego nowego mechanizmu (nowego = innego)
Zastanwaim sie czy pozostawienie furki na kilka dni bez plastikowej atrapy pod szyba jest bezpieczne, chyba ją założe.

Pozdr

mi tez sie cos podobnego przydarzylo, mianowice zapiekl sie caly mechanizm ciegien wycieraczek, cza bylo go wyjac przeczyscic przesmarowac i smigaja teraz jak glupie

Potwierdzam, moje tez mają 45 cm.

U mnie też szwankowały wycieraczki i to całkiem niedawno bo jakies 2 tygodnie temui dotego strasznie rypiały Zapiekł się mechanizm wycieraczek. Urwała sie jedna śrubka mocująca. podczas rozbierania tej części co była zapieczona(pod młotkiem nie chciała zejśc) pekło mocowanie . a jest to ze stopu aluminuim to zarobił i spawacz. po obczyszczeniu i przesmarowaniu śmigaja jak nowe. Przy okazji zmieniłem pióra.

ja mam taki problem ze nie mam trybu przerywanego na 1 trybie pracuja normalnie na 2 trybie identycznie a na 3 szybko, te pokretło od szybkosci tez nie działa. co jest nie tak

nikt nic nie pomorze

Miałem podobnie w poprzednim H. straciłem wszystkie tryby a stało się tak po tym jak wyczyściłem i nasmarowałem zębatki przy silniku. Właściwie to tak miałem do końca posiadania. A jeszcze potrafiły się same włączać, często też nie chciały się wyłączać .