Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ArturLegnica BMW 525i E-34 Legnica | 2005-12-19 14:36:42 jedz do przadnego diagnost karz mu to zrobic to Ci zrobi nie ma bata. tyle ze trzeba zaplacic |
![]() hz10 BMW Member starachowice | 2005-12-19 18:29:18 najlepiej podepnij miernik pod sąde i zobacz co sie dzieje jeżeli jest sprawna to będzie napięcie oscylować a pozatym komputer samochodowy nie steruje gazem a na nim powinno być wszystko wporządku |
jolo_s Warszawa | 2005-12-19 19:09:51
posiadam komputer do gazu oparty o Stag 50 nie jest to może najszczęśliwsze urządzenie ale po podpięciu się do niego mam cały czas komunikat o błędzie sondy lambda. Wymieniałem sondy na inne i na wszystkich jest to samo. To prawda że sonda nie ma bezpośredniego wpływu na komputer gazowy (sam emuluje sondę lambda) ale jakaś zależnośc jest. |
![]() hz10 BMW Member starachowice | 2005-12-19 19:20:08 to ja juz nic nie rozumiem ![]() ![]() ![]() |
jolo_s Warszawa | 2005-12-19 19:42:28
wymieniłem już ich kilka bez żadnych rezultatów- więcej nawet jak sonde odepnę zupełnie nic się nie zmienia. Jedynym punktem zaczepienia jest dla mnie w tej chwili błąd 201 który wykazuje interfejs bmw w prorogramie car scanner - wg tego programu to uszkodzenie sterownika sondy lambda (nie samej sondy ani jej podgrzewania). Czekam na komputer na pdmianę zobaczymy co z tego wyjdzie. |
![]() hz10 BMW Member starachowice | 2005-12-19 20:31:24 ale zrozum że to nic nie da bo jak jedziesz na gazie to sąda współpracuje z kompem gazowym więc po kiego wała chcesz wymieniać komp samochodowy ![]() |
Szczota325 BMW E- 36 Chojnice | 2005-12-19 22:06:21 Poprzednio miałem 730i z gazem II generacji. Przez dwa lata bajeczka, każdy się dziwił, że tak super chodzi i oczywiście po tym czasie koniec, zaczął dużo palić skoki obrotów. Diagnoza w komputerze- uszkodzona sonda lambda, oczywiście wymieniłam na nową potem jeszcze jedną nową, a potem jeszcze jedną. W międzyczasie byłem w swoim rejonie u wszystkich możliwych mechaników, elektromechaników, diagnostów, na komputerach, w serwisie BMW, u gazowników. Cała instalacja elektryczna jechana centymetr po centymatrze- idealna, gaz podłączony do kompa- idealny. Sondy po zakupie chodziły średnio tydzień, a potem jedyny błąd jaki wychodził to błąd sondy lambda. Zapomniałem jeszcze dodać, że dla próby wymieniałem również komputer, przepływkę i też nic.
Po pół roku walki zupełnie przypadkiem przy milionowym pomiarze odkryliśmy, że komputer gazu cofa napięcie na sondę i to był powód ich palenia. Także nie kupuj nic na szybko bo złożysz drugi samochód. Tak jak napisał hz10 najpierw jedź od podstaw, pomierz sygnał na sondzie czy jest modulowany i pracuje w pełnym zakresie, czy jest podgrzewanie sondy itd. U mnie sprawdziła się teoria, którą wcześniej powiedział mi mój mechanik: "co zaoszczędzisz na gazie potem nadrobisz w remoncie". Wiem, że nie każdy miał takiego pecha z nietypową usterką, ale mnie tak szybko już nikt nie namówi. |
jolo_s Warszawa | 2005-12-19 22:15:08
w tej chwili komp gazowy jest ustawiony jako brak sondy. sam emuluje działanie lambdy chyba. jak ustawie że ma czytac sygnały lambdy to kicha tylko strzelic potrafi i tyle. a co do sondy to może macie rację. w najbliższym czasie pomierzę wszystko. tylko dla czego na doagnostyce kompa samochodowego wychodzi mi ten nieszczesny błąd 201 ? |
jolo_s Warszawa | 2005-12-19 22:16:49 dodam jeszcze że na gazie ma wolne obroty a na benzynie faluje jak diabli
|
Szczota325 BMW E- 36 Chojnice | 2005-12-19 22:33:37 Objawy z obrotami, które opisujesz to normalna reakcja zepsutej sondy. Ja w swoim czasie dotarłem do schematu mojego kompa z oznaczeniami pinów i z pomocą znajomego elektryka wszystko mierzyliśmy, rozebrałem go też i jechałem po ścieżkach.
Pierwszy bajer jaki powinieneś zrobić to załatwić kompa na podmianę, skasować błędy i zobaczyć na gnieździe co pokarze. |
Milas (S) BMW Master (Moderator) E30,M40;;E34,M50 Będzin | 2005-12-21 12:38:07 Na gazie sonda nie steruje pracą silnika?
A co steruje zapłonem...... emulator, komp gazowy???? Coś mi się zdaje, ze sonda i komp oryginalny. A co do sondy to może ci coś pomoże to, że zimnego silnika nie steruje sonda. Weż też pod uwagę to, że przyczyna złej pracy na benzynie może być inna a na gazie inna. Często na benzynie przytykają się wtryski albo przyciera się pompka i nawet otym nie wiesz bo praktycznie na niej nie jeżdzisz a tylko odpalasz i jedziesz kawałek na zimnym. Dowiadujesz się o tym dopiero wtedy jak zaczynają sie problemy z gazem i zaczynasz jechać na benzynie. |