Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Peyo125 F&F Sympatyk Smok Wawelski © & Janosik | 2005-12-20 09:14:21 Wyjście jest jedno : demontaż nagrzewnicy z dmuchawą , pozwoli Ci to na oczyszczenie tego wszystkiego z liści , które zalegają na górze nagrzewnicy i zatykają Ci nadmuchy , a na koniec sobie zostaw płukanie samej nagrzewnicy , zajmie Ci to około 30 min. ale za to jak sobie założysz taką przeczyszczoną , to bedziesz miał cieplutko jak w nowym aucie , zapewniam Cię że tak będzie , sprawdzone na własnej skórze ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdro. Piotrek. |
![]() czeczun F&F Sympatyk FSO 125p '87 Toruń | 2005-12-20 20:31:58 tak, tylko z kretem nie można przegiąć bo przepali nagrzewnicę.
Poza tym, aby zdjąć całą obudowę nagrzewnicy będzie niezbędny klucz 10 z przedłużką co najmniej 25 cm. Inaczej nie odkręcisz nakrętek, na których trzyma się to ustrojstwo. Warto jest całość porządnie wyregulować, tzn klapki od zimnego i ciepłego powietrza, i dobrze uszczelnić nagrzewnicę w obudowie. Chodzi mi o tę gąbkę, która otula ścianki nagrzewnicy i jest wypełnieniem między nagrzewnicą a jej obudową. Posprawdzaj też jak wygląda sprawa z plastikowymi nawiewami na szybę - czy dobrze pasują do otworów w desce rozdzielczej. Nie zapomnij też o sprawdzeniu stanu papierowych rur doprowadzających powietrze do nawiewów. Ja u siebie jeszcze przeczyściłem i nasmarowałem silniczek wiatraka. Trzeba uważać, żeby złożyć go w odpowiedni sposób - można łatwo coś *********. Mi po złożeniu kręcił sie w przeciwnym kierunku, co spowodowało, że w ogóle nie miałem nadmuchu =) Musiałem silniczek jeszcze raz rozebrać i na nowo poskładać. Roboty z tym jest **********, szczególnie gdy robi się to po raz pierwszy. [ wiadomość edytowana przez: goorek dnia 2005-12-21 20:12:02 ] [ powód edycji: regulamin ] |
![]() pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2005-12-29 15:39:38 Szybkie pytanko:
Gdzie jest podłączona masa od wentylatora ?? Wysiadły oba "biegi" wentylatora, + jest przed i za wyłącznikiem. Co mogę jeszcze sprawdzić zanim zacznę rozbiórkę dechy ?? EDIT : To jest MR 87` [ wiadomość edytowana przez: pavlus dnia 2005-12-29 15:48:54 ] |
![]() czeczun F&F Sympatyk FSO 125p '87 Toruń | 2005-12-29 16:00:51 masa wentylatora jest pociągnięta od silniczka czarnym kabelkiem zakończonym oczkiem do jednej ze szpilek mocujących obudowę nagrzewnicy - od stony kierowcy. O ile pamiętam to była to szpilka bliższa przegrody czołowej |
krupii85 Opole | 2005-12-30 20:33:50 Dziękuje za pomoc. Wszystko przeczyscilłem i grzeje teraz jak dziki :] Szkoda tylko, że w drodze powrotnej koleś wjechał mi w dupe... Znów do naprawy trzeba dac auto... *&^%$#@ inaczej teego nie nazwe... ![]() |
kgorka Fiat 125p Gierałtowice | 2005-12-30 20:53:37 Witam! Ja tez mialem problem ze słabo grzala ale zalozylem inna nagrzewnice wyczyszczona itp no i jest róznica tyle ze mocno grzeje od strony pasazera ale ogladajac budowe nagrzewnicy to płyn przeplywa głównie tylko przez nagrzewnice od strony zaworka a nie przec cała tak jak powinno byc to by wtedy grzala równomiernie. Co wy na to ??? moze sie w czyms myle??POZDRAWIAM |
![]() czeczun F&F Sympatyk FSO 125p '87 Toruń | 2006-01-01 15:36:50 a na Twoją stronę leci w ogóle jakieś powietrze?
Jeżeli nie leci powietrze, tzn że masz gdzieś rozszczelnione rury doprowadzające powietrze do nawiewów, bądź źle wyregulowane same nawiewy. Moga też być źle wyregulowane klapki w obudowie nagrzewnicy. Aby to naprawić, musisz przejrzeć całą "instalację". Począwszy od gumowych mocowań papierowych rur w obudowie nagrzewnicy (po dwie na stronę - jedna doprowadza nawiew na szybę a druga do bocznego nawiewu w desce rozdzielczej), przez łączenie gumy z papierową rurę, same papierowe rury oraz ich połączenie z nawiewami. Bardzo ważne jest też wyregulowanie samych nawiewów - muszą być jak najlepiej spasowane z otworami w desce rozdzielczej. Nawiew na szybę reguluje się poprzez poluzowanie nakrętki (po wewnętrznej stronie deski rozdzielczej) na klucz 10mm i dokładne zgranie go z otworem w desce. Później skręcasz wszystko do kupy =) Aby wyreguloać nawiewy boczne, trzeba nnieco unieść deskę rozdzielczą i tak ustawić pierścień kończący papierową rurę, aby ten jak najlepiej pasował do nawiewu. Roboty troszkę z tym jest, ale gra warta jest świeczki =) |