Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SIWY_RECORDS JAWORZNO | 2005-12-22 11:19:25 Witam
Ceny gazu pojda na dół, nawet już idą... sprzedaż gazu spadła muszą się ratować. Ja jakość gazu w zimie sprawdzam na tzw mgłe. Jeśli przy odpinaniu pistoletu od zaworu wlewowego robi sie chmura a nie cieknie gaz na ziemie to mieszanka jest odpowiednia. |
![]() Rafalb33 Honda Civic Coupe Jaworzno | 2005-12-22 12:01:15 Odnosnie jakosci gazu na statoilu to mam troszke inne zdanie.Jakies 2-3 miesiace temu autem zaczelo szarpac i byly problemy zeby sie wogule przelaczylo.Rozkrecilem reduktor i okazalo sie ze filtr byl tak zabity ,ze juz wiecej syfu tam zmiescic sie nie moglo.Wyczyscilem pomoglo.!,5 tygodnia temu znowu to samo od tamtego czasu przejechalem 6-7 tysiecy kilometrow rozkrecam reduktor i syfu co nie miara przeczyscilem i jezdzi jak nowy.Wedłog mnie to raczej nie za dobry gaz skoro po 7 tysiacach bylo tyle syfu na filtrze.Tankowalem zawsze na statoilu moze 2-3 razy na innej stacji(bp,shell).Chyba ze tylko w mojej miescinie na statoilu maja taki gaz.
Teraz zmienilem stacje na BP zobacze czy bedzie tak samo |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-12-22 13:58:48 Siwy, jest małe ale co do Twojego sposobu "na mgłę". Otóż gaz LPG to mieszanina dwóch gazów propanu i butanu. Propan ma dużo niższą temp. wrzenia (szybciej odparowuje w niskich temp.), ale mimo wyższej liczby oktanowej, dużo niższą wartoąć energetyczną od butanu, za to łatwiej się zapala. W związku z tym w okresie zimowym skład procentowy jest zmieniany na korzyść propanu. Robi się to po to , żeby nie było problemów z zapalaniem i generalnie z pracą silnika. Rzeczywiście samochód zapala b. dobrze, ale... ponieważ propan ma niższą wartość energetyczną to silnik spala go więcej. Natomiast ta mgiełka, o której piszesz to nic innego jak ulatniający się propan ![]() Osobiście zauważyłem, że gaz na statoil (tankowałem tam niemal 4 lata) ma właśnie sporo propanu. Natomiast nigdy nie trafiło mi się, żeby był tak strasznie brudny. Wymieniłem już 3 filterki i praktycznie wszystkie były czyste. Jednak gaz na statoil jest jednym z najdroższych w kraju (u mnie najdroższy) i zacząłem tankować na innej stacji, gdzie cena jest o 10 gr niższa, a jakość, jak na razie b. dobra. |