MotoNews.pl

CIVIC "97-sekwencja / parę istotnych pytań!!!!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Do swojego Civiczka(3d) założyłem nie dawno sekwencje BRC, zrobiłem narazie 6 tys km i jest lux.
Mam pytanie:
1. Czy normalne jest że pali gazu więcej niż benzyny tj ok 10 do 15%

2.Autko śmiga tak jak na benzynie i chciałem spytać czy można auto eksploatować dokładnie tak samo jak na benzynie tj czasami b.ostro,szybko,wysokie obroty tak jeżdżąc na benzynie zrobiłem około70tys km i wiem że hondce to nie przeszkadza wręcz to lubi i pytam czy na gazie też można tak samo "normalnie" jezdzić jak na benzynie????Nie przeszkadza to niczemu?

3.Gdzie jest sprawdzony ,pewny gaz w krakowie?

4. Jakie stacje generalnie polecacie z gazem(shell,bp,krak-gaz,statoil?)

5.Jak myślicie co będzie z ceną gazu? w górę w dół?

Pozdrawiam zagazowanych!

Cytat:
2005-12-20 10:35:36, Figaro2 pisze:
1. Czy normalne jest że pali gazu więcej niż benzyny tj ok 10 do 15%
2.Autko śmiga tak jak na benzynie i chciałem spytać czy można auto eksploatować dokładnie tak samo jak na benzynie tj czasami b.ostro,szybko,wysokie obroty tak jeżdżąc na benzynie zrobiłem około70tys km i wiem że hondce to nie przeszkadza wręcz to lubi i pytam czy na gazie też można tak samo "normalnie" jezdzić jak na benzynie????Nie przeszkadza to niczemu?
3.Gdzie jest sprawdzony ,pewny gaz w krakowie?
4. Jakie stacje generalnie polecacie z gazem(shell,bp,krak-gaz,statoil?)
5.Jak myślicie co będzie z ceną gazu? w górę w dół? Pozdrawiam zagazowanych!

ad1 normalne

ad2 nie przeszkadza

ad3 nie wiem

ad4 podobno statoil i bp ma dobry gaz, ja nie tankuje na małych stacjach tylko firmowych

ad5 w górę w naszym kochanym karju to tylko poparcie dla rządu spada w dół, reszta cały czas w góre

Witam

Ceny gazu pojda na dół, nawet już idą... sprzedaż gazu spadła muszą
się ratować. Ja jakość gazu w zimie sprawdzam na tzw mgłe. Jeśli przy odpinaniu pistoletu od zaworu wlewowego robi sie chmura a nie cieknie gaz na ziemie to mieszanka jest odpowiednia.

Odnosnie jakosci gazu na statoilu to mam troszke inne zdanie.Jakies 2-3 miesiace temu autem zaczelo szarpac i byly problemy zeby sie wogule przelaczylo.Rozkrecilem reduktor i okazalo sie ze filtr byl tak zabity ,ze juz wiecej syfu tam zmiescic sie nie moglo.Wyczyscilem pomoglo.!,5 tygodnia temu znowu to samo od tamtego czasu przejechalem 6-7 tysiecy kilometrow rozkrecam reduktor i syfu co nie miara przeczyscilem i jezdzi jak nowy.Wedłog mnie to raczej nie za dobry gaz skoro po 7 tysiacach bylo tyle syfu na filtrze.Tankowalem zawsze na statoilu moze 2-3 razy na innej stacji(bp,shell).Chyba ze tylko w mojej miescinie na statoilu maja taki gaz.
Teraz zmienilem stacje na BP zobacze czy bedzie tak samo

Siwy, jest małe ale co do Twojego sposobu "na mgłę". Otóż gaz LPG to mieszanina dwóch gazów propanu i butanu. Propan ma dużo niższą temp. wrzenia (szybciej odparowuje w niskich temp.), ale mimo wyższej liczby oktanowej, dużo niższą wartoąć energetyczną od butanu, za to łatwiej się zapala. W związku z tym w okresie zimowym skład procentowy jest zmieniany na korzyść propanu. Robi się to po to , żeby nie było problemów z zapalaniem i generalnie z pracą silnika. Rzeczywiście samochód zapala b. dobrze, ale... ponieważ propan ma niższą wartość energetyczną to silnik spala go więcej. Natomiast ta mgiełka, o której piszesz to nic innego jak ulatniający się propan . To co spływa na ziemię to butan (w dużym uproszczeniu oczywiście). Co z tego wynika? Otóż nie mówi to w zasadzie nic o czystości gazu, a tylko, w jakimś stopniu, o jego składzie procentowym. Natomiast jeśli jest syf w gazie to tego nijak nie zobaczysz niestety, dopiero przy wymianie filtra gazu.
Osobiście zauważyłem, że gaz na statoil (tankowałem tam niemal 4 lata) ma właśnie sporo propanu. Natomiast nigdy nie trafiło mi się, żeby był tak strasznie brudny. Wymieniłem już 3 filterki i praktycznie wszystkie były czyste. Jednak gaz na statoil jest jednym z najdroższych w kraju (u mnie najdroższy) i zacząłem tankować na innej stacji, gdzie cena jest o 10 gr niższa, a jakość, jak na razie b. dobra.