Co to za "wentylator" ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kto mi powie co to jest? Po odpaleniu silnika (po nocy) włącza się coś co wydaje odgłos jak wentylator. Przestaje pracować po jakiejś minucie. To coś zlokalizowałem i znajduje się między przednim zderzakiem a kołem po stronie kierowcy. U teścia w Omedze jest tak samo. Obaj mamy 2.0 16V.

tez tak mam...tlko ze pracuje kilka do kilkunastu sekund...
moze to jakies podgrzewacz paliwa albo co ?
z tamtej strony tez jest komputer...myslalem ze mam cos nie tak z kompem ..

Pompa

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

No dzięki, widzę że jesteście w temacie.Na początku myślałem że coś się zwaliło ale potem stwierdziłem że tak ma być ale byłem ciekaw co to?

Dzięki

u mnie tez przez jakis czas strasznie wyła,ale teraz od ok 2 tyg jest tak jak zawsze czyli prawie cisza. Cos tam działa, ale nie strasze wszystkiej zwierzyny z okolicy

Pompa ta powinna pracować bez głośnie ,jeżeli jest inaczej to znaczy że coś jest z nią nie tak np.uszkodzony wąż gumowy , przetarta , pęknięta obudowa , zużyta ,zatarta.

Najczęstszym uszkodzeniem jest pęknięcie , ponieważ znajduje się ona w miejscu narażonym na uderzenia np.krawężnikami ,kamieniami itp.
Pęknięcia nie widać ,ale wystarczy mała nieszczelność i już mamy potworny ryk.
Wiem bo ją ostatnio właśnie rozwaliłem ,delikatnie ,klejenie pomogło i jest cisza.
Dla naprawde leniwych proponuję odłączyć (elektrycznie) i spokój nic się nie stanie.

[ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2005-12-20 16:15:23 ]

[ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2005-12-20 16:21:25 ]

[ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2005-12-20 16:21:56 ]

Ja też mam w omie pomiędzy zderzakiem a kołem takie ustrojstwo ale cały czas myslałem że to jest od nivomatu-czyli żyłem w błędzie?
ale jest jeszczse jedno ustrojstwo za kołem-wygląda jak mały odkurzacz ale co najciekawsze włacza się dopiero jak silnik osiąga około 95 stopni tuż przed właczeniem wentylatora-coo to jest i po co????????????

Cytat:
2005-12-30 10:02:09, slaww pisze:
Ja też mam w omie pomiędzy zderzakiem a kołem takie ustrojstwo ale cały czas myslałem że to jest od nivomatu-czyli żyłem w błędzie? ale jest jeszczse jedno ustrojstwo za kołem-wygląda jak mały odkurzacz ale co najciekawsze włacza się dopiero jak silnik osiąga około 95 stopni tuż przed właczeniem wentylatora-coo to jest i po co????????????

Pompa od nivo jest tym samym miejscu tylko po drugiej stronie czyli po lewej .
Gdzie za kołem masz to coś??(sprecyzuj)

patrząc na samochód(na jego koło) to z lewej strony pomiędzy kołem a zderzakiem jest jeden kompresorek który myślałem że to z nivo ,a po prawej stronie między kołem a "przedziałem pasazerskim"jest to coś drugiego.Niestety nie moge zrobić teraz fotki bo mam nadkole ale na wiosne napewno wystawie

Po stornie pasażera między zderzakiem a kołem jest nivo, po stronie kierowcy między zderzakiem a kołem jest pompka dopalająca .Co do tego co masz między kołem ,a przedziałem pasażera to nie wiem muszę sprawdzić .

Pomiędzy kołem a przedziałem pasażerskim po stronie kierowcy jest wiatrak, który chłodzi sterownik silnika. Tak jest w x20xev, ale w innych pewnie tez jest podobnie. Załącza się dopiero gdy ECU sie solidnie nagrzeje.

Cytat:
2006-01-01 14:01:21, fjuczer pisze:
Pomiędzy kołem a przedziałem pasażerskim po stronie kierowcy jest wiatrak, który chłodzi sterownik silnika. Tak jest w x20xev, ale w innych pewnie tez jest podobnie. Załącza się dopiero gdy ECU sie solidnie nagrzeje.

I to by było to

Cytat:
2006-01-02 17:03:49, autoseba pisze:
I to by było to

a jezeli chodzi on cały czas?ten po stronie kierowcy?

To go wywal u mnie nic takiego nie ma i jeździ.