Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
e-gen Kamieniec | 2005-12-21 11:06:05 do CROMA1;
ha, ustabilizowałem obroty biegi jałowego na LPG (powoli i z wyczuciem zdejmując nogę z gazu, żeby nie zgasł) podniosłem maskę i odpiąłem wtyczkę idącą do Pitagorasa (odcinacz i emulator wtryskiwaczy?), i co?? niewiele reakcji, obroty się trochę bujnęły w górę w dół i nadal chodził jak mały traktor, no może były ciut wyższe. Chyba Pitagoras nie do końca odcina wtryskiwacze - jutro to zweryfikuję bo jadę do mojego gazownika ![]() btw jak Pitagoras jest odcięty to na benzynie nie chodzi - nawet nie zapali - ale chyba tak powinno być. |
e-gen Kamieniec | 2005-12-22 11:38:40 ROZWIĄZANIE;
w trakcie pracy LPG wtryskiwane było również Pb; przyczyną tego był uszkodzony Pitagoras (emulator). Po wymianie na nowy wszystkie wcześniejsze problemy ( gaśnięcie na biegu jałowym, praca silnika a'la traktor, szarpanie w czasie jazdy, muły i inne ) ustąpiły ![]() Dodam jeszcze tylko, że komputerek umierał etapami, raz było dobrze raz źle...potem coraz rzadziej było dobrze :] btw czyli nie zawsze są winne przewody WN, chociaż moje i tak kwalifikują sie do wymiany ze względu na 15 kOhm - a producent zaleca wymianę jeżeli przekroczą 10 KOhm Pozdrawiam, życzę udanych świąt i dziękuję wszystkim za pomoc Bartek |
![]() Tomasz1023 Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2005-12-24 12:10:07 Mam takie pytanko ![]() Jak moge sprawdzic emulator czy jest uszkodzony czy sprawny! Zaznaczam, ze nie mam innego na podmiane! A ubywa mi beny bardzo duzo przy jezdzie na gazie! pisałem juz o tym na tym forum i innych.... ![]() Emulator z rodziny Autronic jak cała instalacja, parownik tomasetto |
e-gen Kamieniec | 2006-01-04 00:44:59 pozdejmowałem wszystkie końcówki emulatora ze wszystkich wtryskiwaczy i podłączyłem omomierz do każdej z nich, i tak:
na dwóch końcówkach (od cylindra 1 i 4) pokazało ok. 620 Ohm, na dwóch pozostałych końcówkach (od cylindra 2 i 3) nic, zero, null. Testowałem przy wyłączonym zapłonie. Czy to oznacza że emulator wtrysków (Pitagoras) jest walnięty?? |
![]() Tomasz1023 Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2006-01-08 19:09:51
jak ma pracować???? Jesli zgasnie to ok czy też nie??? |
e-gen Kamieniec | 2006-01-09 09:05:12 uważam, że nie powienien zgasnąć ale na pewno zmieni się praca silnika (przy uszkodzonym emulatorze). Jak emulator jest sprawny i go odłączysz w czasie pracy na LPG to nie powinieneś zauważyć zmian w pracy silnika.
Spróbuj kręcić silnik około 3000 rpm na LPG i utrzymując te obroty odłącz (przyda się pomoc drugiej osoby) emulator wtrysku; po kilkunastu sekundach pozwól spuść obroty do biegu jałowego. Chodzi o to że jak rzeczywiście leją Ci wtryskiwacze paliwko w czasie pracy na lpg to jak odłączysz emulator na biegu jałowym to komp gazu może nie zdążyć zaadaptować się do nowych odczytów LAMBDY. Niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę. Pozdrawiam Bartek btw od czego są takie dwa przełączniki na Pitagorasie, koło potencjometru?? |