Kupuję używany samochód. Co dalej?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Kupuję sobie uzywany samochód. Co muszę dalej zrobić? Przyjmując, że auto ma ważny przegląd oraz OC, czy muszę ponownie ubezpieczać samochód na siebie? Oprócz umowy kupna sprzedaz (jest jakiś ogolnodostepny wzór?)

Jak wygląda sprawa z przerejestrowaniem? Myślałem nad tym w ten sposób: Jezeli przerejestruję na nowe (swoje) tablice to OC i przegląd mi sie przepisuja na mnie (sa związane z samochodem) a jezeli gosc sie zgodzi abym nie ubezpieczal na siebie to w razie wypadku spowodowanego przeze mnie poleca mu składki.. dobrze myslę?

No dobrze to od początku:
1. Kupując samochód podpisujesz umowę kupna/sprzedaży. Możesz sobie sam napisać ale pewnie sprzedajścy będzie takową mieć. Jeśli jeszcze nie masz 25 lat warto uczynić kogoś zaufanego współwłaścicielem samochodu - przejmiesz jego zniżki w ubezpieczeniu i tym samym będziesz mniej płacił.
2. Jeśli samochód ma ważny przegląd techniczny - nic nie musisz z tym robić.
3. Po kupnie samochodu wypełniasz PIT z Urzędu Skarbowego i opłacasz podatek od wzbbogacenia w wysokości 2% wartości auta. Jeśli auto jest stare nie będziesz go płacił. W US dostaniesz pokwitowanie, że opłaciłeś podatek i z tym idziesz do Wydziału Komunikacji (buieżesz też umowę kupna).
4. W WK musisz wyrobić sobie miękki dowód i próbne tablice. Jeśli kupisz auto z twojego powiatu - tablice pozostana takie same (będziesz musiał je uaktualnić). Nie pamietam ile sie płaci za dowód tymczasowy i próbne tablice
5. No i na koniec Ubezpieczania. Oczywiście ubezpieczenia nie płacisz do czasu aż się skończy ale warto podjchać i wszystko wyjaśnić. Weź z sobą umowę kupna.
6. Po miesiącu jeśli wszystko jest OK jedziesz do WK odebrać normalny dowód i tablice.

U nas w Mikołowie US i WK załątwiłam w 1,5 h ale wiem, że w dużych miastach są ogromne kolejki itd.

moze to ciebie nie dotyczy, ale warto zapoznac sie z nowymi przepisami ubezpieczenienia oc, które wchodzi w zycie od 1 stycznia 2006.

ubezpieczenie przechodzi na nabywce pojazdu wraz z pojazdem automatycznie po jego zakupie, tak wiec warto pamietac o zerwaniu umowy (najpóźniej 1 dzien przed wygasnieciem) z ubezpieczycielem pojazdu, który zakupilismy jesli wybieramy innego ubezpeczyciela.
w przeciwnym razie ubezpieczenie automatycznie odnawia sie na rok czasu za które bezwzglednie bedzie trzeba zapłacic. w najgorszym wypadku moze sie okazac ze bedziemy posiadac 2 ubezpieczenia, 1 - z nowym ubezpieczycielem 2 - stare, w ktorym zapomnielismy zerwac umowe