MotoNews.pl

[126p] Rozrusznik, jak złozyć ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !

Mam rozrusznik na kluczyk w częsciach, chcialem go zlozyc by wkoncu zamontowac w swoim bolcu. Ale mam mały problem gdyż nie wiem jak powinnien być założony popychacz zębatki. Ponizej foto z dwoma kombinacjami. Probowalem obydwie, i po podłączeniu samego elektromagnesu do aku z kopułką rozrusznika,to nie daje rady ruszyć tego popychacza zeby wycisnoł zębatke do góry bo duży opór daje ta sprezyna ktora jest na tłoczku, jak ja wyciagne to idzie super ale znowu zębatka (bendix) nie odbija spowrotem. Probowalem na dwuch elektromagnesach i jest to samo. Z tego co sie domyslam to ten popychacz bendixu powienien byc zalozony tak jak na foto z lewej strony ??. Macie jakies pomysły czemu to nie chce sie poruszac ??

Z tego co pamiętam (nie jestem pewien na 100%) to jak będziesz składał cały rozruch to te "widełki"pasują tylko w jeden sposób (chyba foto z prawej strony). poskładaj cały rozruch tak jak powinien być złożony, i potem to wypróbuj. Powinien działać.

Według mnie ma byc tak jak na fotce po lewej

pasuje tylko z jednej strony, ostatnio skladalem

to z prawej na 100% ostatnio 2 razy skrecalem rozrusznik przez to...

moim zdaniem to z lewej...przy tym z prawej lapka plastikowa mialaby tendencje do "zeslizgiwania" sie z tej tulejki...zreszta widac po wyrobieniu plastiku ze elektromagnes ciagnal lapke w kombinacji z lewej fotki tak jakby poglebienie sie zrobilo...wg mnie lewa fota!!

Tez wlasnie tak pomyslalem ale wtedy zembatka nie dochodzi do końca, nie lapie za kolo zamachowe

Na szczęście są tylko dwie możliwości . Obstawiam prawą stronę.

Fota po LEWO jest prawidłowa, bo zauważcie że elektromagnes ma za zadanie cofać sie i pociągac za dźwignie, a nie pchać ją, pomyslcie na logike, co prawda mie mam u siebie takiego rozrusznika, ale nie jeden już taki naprawiałem i wiem co mówię.

Jak bedziesz składał to zmontuj najpierw zamontuj widełku w kopułce, nastepnie włóż widełki w odpowiednie miejsce w wirniku, zmontuj rozrusznik z kopułką, następnie zawieś sam rdzeń cewki na widełkach i nasuń cewkę na rdzeń i skręć go z kopułką, to chyba najłatwiejszy montaż.

Foto po prawej. Ostatnio składałem rozrusznik i założyłem tak jak na zdjęciu z lewej strony i rozrusznik nie zazębiał dobrze, łapał co któryś raz.