Ogrzewanie tylnej szyby

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Wczoraj po pracy stwierdziłem, że nie działa ogrzewanie tylnej szyby. Naciskam przycisk i nic - nie świeci się dioda i nie działa ogrzewanie. Sprawdziłem bezpiecznik - jest sprawny.

Co i jak powinienem jeszcze sprawdzić?

Z góry dzięki za pomoc.

Sprawdziłeś jeden koniec... zobacz drugi koniec.

No ale jeśli kontrolka ogrzewania szyby nie świeci to może jest to problem bliżej (pomiędzy przyciskiem a kontrolką).
Przekaźnik? Wiązka kabli?

No to zrób jakby zrobił elektryk. Miernik lub żarówka na kablach w rękę i sprawdzaj.

No tak. tylko gdzie idą kable? Przekaźnik znajdę ale nie znam tras kablowych i ew. połączeń

Cytat:
2005-12-22 08:47:30, piotr_ek pisze:
No to zrób jakby zrobił elektryk. Miernik lub żarówka na kablach w rękę i sprawdzaj.

najpierw przy szybie a później przy przekaźniku(po lewej stronie przy lewej nodze)

Kontrolka jest w obwodzie już za przekaźnikiem, więc troszkę więcej elementów do sprawdzenia...
Po pierwsze - są dwa bezpieczniki: F13 i F9
Po drugie - przy zgaszonym silniku włącz zapłon, wyłącz dmuchawę (żeby było cicho) i wciśnij guzik. Jeśli ułyszysz ciche 'pyk' to znaczy, że przekaźnik działa. Jeśli nie słyszysz, to sprawdź czy dochodzi do niego prąd z bezpiecznika F9.
W sumie nic innego nie mogło się popsuć jak tylko włącznik, bezpiecznik i przekaźnik. Pęknięcie kabla jest mało prawdopodobne.

Dzięki Robert.
Sprawdzę tak jak mówisz. Też mi się wydaje, że kabel nie powinien się przepalić. A może jakaś kostka się rozpięła gdzieś na trasie kablowej?
pzdr

chcesz schemat to moge podeslac na maila

no pewnie że chcę. adres jest w moim profilu

Aha - gdyby padł bezpiecznik F13 nie działało by kilka rzeczy, mianowicie:
- zapalniczka,
- oświetlenie schowka,
- zegarek ( to byś chyba zauważył)
- bimbaj
- i... alternator, wiec też byś zauważył

Spróbuj poruszać przekaxnikiem - jest w panelu po lewej stronie nóg kierowcy. Ma on brązową obudowę.

Cytat:
2005-12-22 13:26:07, gadas pisze:
no pewnie że chcę. adres jest w moim profilu

pojszło

Jedyne co udało mi się wczoraj sprawdzić to przekaźnik - słychać jak się załącza, więc najpewniej działa.

Czy przewody do zasilania ogrzewania idą od panelu przekaźnika w stronę tunelu, pod panelem sterowania wentylacją?

Cytat:
2005-12-23 08:44:35, gadas pisze:
Jedyne co udało mi się wczoraj sprawdzić to przekaźnik - słychać jak się załącza, więc najpewniej działa. Czy przewody do zasilania ogrzewania idą od panelu przekaźnika w stronę tunelu, pod panelem sterowania wentylacją?

Sprawdź dobrze bezpiecznik F9
Zrób tak: nie wyjmuj go z gniazda, tylko podłącz miernik gdzieś do blachy auta (masa) a drugim dotknij metalowego elementu w bezpieczniku. Na szczycie bezpiecznika powinny być po jednej i drugiej stronie kawałki blaszki. W obu powinien być prąd po włączeniu stacyjki.
Jeśli prąd jest to sprawdź czy dochodzi do złącza 30 w gnieździe przekaźnika.

Cytat:
Jedyne co udało mi się wczoraj sprawdzić to przekaźnik - słychać jak się załącza, więc najpewniej działa.

Nie bylbym tego taki pewny. U mnie tez pykal jak trzeba a mimo to nie dzialal. Kiedys o tym pisalem.

Cytat:
2005-12-23 12:09:56, Hornblower pisze:
Nie bylbym tego taki pewny. U mnie tez pykal jak trzeba a mimo to nie dzialal. Kiedys o tym pisalem.

Zgadza się
W przekaźniku mamy zazwyczaj 4 styki: 2 wzbudzenia i 2 robocze.
Wystarczy, że nie ma połączenia ze stykiem roboczym i przekaźnik będzie cykał ale nie działał

To tak, jakbyśmy we włączniku oświetlenia w pokoju odpieli jeden kabelek. My wtedy jesteśmy jako obwód wzbudzenia przekaźnika, tzn. przełącznik działa ale światła nie ma

Najlepszym wskaźnikiem do szukania przerwy w obwodach zasilającyh wszelkie odbiorniki w samochodzie jest żarówka np.12V 3-5W w np.igielitowej koszulce zakończona z jednej strony kabelkiem np.0,5mm2 długosci 1-2mb a z drugiej strony krótkim np.o,5mb.Ma to przewagę-zaletę nad miernikami że świeci i nie musimy obserwować miernika,a ponadto pobiera prąd i jak świeci to obwód jest napewno ciągły- nie ma przerwy.