MotoNews.pl
10 Subwoofer (128796/25)

Subwoofer

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
pytanie dotych co maja w bagazniku i nietylko:]
mam takie pytanie bo wlasnie jest na etapie skonczenia mojego subofera tylko zastanawiam sie ktory subwoofer gra lepiej??zamkniety czy otwarty??(z bass-reflex'em)czekam na wasze opinie i rady:]

[ wiadomość edytowana przez: patrykowski dnia 2005-12-22 21:46:53 ]

Cytat:
2005-12-22 20:58:39, patrykowski pisze:
ktory subwoofer gra lepiej??zamkniety czy otwarty??(z bass-reflex'em)czekam na wasze opinie i rady:]

Co to znaczy gra lepiej

-----------------
czasem tu zaglądam

Nie widziałem subwoofera bez bass-reflexu

a ja takdarek 54... ma taki w bagazniku i chyba kiniusia tez taki posiada(niejestem pewien )

Cytat:
2005-12-23 06:36:17, DeeJay pisze:
Nie widziałem subwoofera bez bass-reflexu

Są... z poteznymi wzmacniaczami i glosnikami "wypychajacymi", bass niesie sie bezposrednio z glosniczka w 180 stopni. ... do tego tez trzeba miec odpowiedni, dobry glosnik. i wtedy przewaznie stosuje sie wewnetrzne dzielenie skrzyni na segmenty...

... ogolnie w warunkach domowych trudno wydusic z kawalka mebli bass bez bass-refleksu

dobra niech się wykażę

różnica jest zasadnicza a to dlaczego

1.Skrzynia otwarta spowoduje wydobycie głębokiego i długiego basu

2.Skrzynia zamkinięta skolei ma "pukającą" charakterystyke basu

także zależy jaki bass cię interesuje

no dobra.neich wam bedziebedzie otwarta SKORO ma lepiej grac:]tylko gdzie ja mam zrobic ten bass-reflex jezeli niemam wogle miejsca na przedniej scianie??jedynie na boku lub na tylnej scianie?co otym myslicie?

przypomne ze ja niezrobiłem nowego pudła tylko przerobilem stara kumne:]

[ wiadomość edytowana przez: patrykowski dnia 2005-12-23 13:32:21 ]

Cytat:
2005-12-23 13:31:37, patrykowski pisze:
no dobra.neich wam bedziebedzie otwarta SKORO ma lepiej grac:]tylko gdzie ja mam zrobic ten bass-reflex jezeli niemam wogle miejsca na przedniej scianie??jedynie na boku lub na tylnej scianie?co otym myslicie? przypomne ze ja niezrobiłem nowego pudła tylko przerobilem stara kumne:] [ wiadomość edytowana przez: patrykowski dnia 2005-12-23 13:32:21 ]

to nie wierć w niej dziur
jak wywiercisz dziure to będzie kupa

Cytat:
2005-12-23 13:31:37, patrykowski pisze:
no dobra.neich wam bedziebedzie otwarta SKORO ma lepiej grac:]tylko gdzie ja mam zrobic ten bass-reflex jezeli niemam wogle miejsca na przedniej scianie??jedynie na boku lub na tylnej scianie?co otym myslicie? przypomne ze ja niezrobiłem nowego pudła tylko przerobilem stara kumne:] [ wiadomość edytowana przez: patrykowski dnia 2005-12-23 13:32:21 ]

Czyli w zasadzie czego byś nie zrobił to to nigdy dobrze grać nie będzie. Bez porządnych obliczeń nic ciekawego nie zrobisz. Łot głośnik w skrzyni
A poza tym co to znaczy że z bass refleksem będzie grało lepiej Tak jak pisał Kosta, oba typy grają inaczej, nie można powiedzieć, że któryś gra lepiej a któryś gorzej. Wszystko zalezy od tego czego oczekujesz.

-----------------
czasem tu zaglądam

Do zrobienia czegoś porządnego oprócz wiedzy teoretycznej o projektowaniu kolumn potrzebna jest komora elektoakustyczna.- wraz ze specjalistycznym oprzyrządowaniem.To co ktoś chce sobie zrobić to tylko jego wyobraźnia.W obudowie samochodu to zabawa.Każdy konstruktor chwaki swe dziecię jak matka.Bo to jej dziecko.I tak trzymać.Powodzenia.

w zyciu, zadnych komor, wystarczy troche teoretycznej wiedzy nt. roznoszenia sie fal dzwiekowych, kilo gąbki, silikon i odpowiednie plyty - i troche wkretow plus dobry glosnik i program do obliczania skrzyn.

nic w tym trudnego.

Teoretycznie to jeża można też wy......... ale najlepiej przez okno.

poponuje abyś nic nie przerabiał bo szkoda nerwów i pracy , sugeruje nazbierać troszkę grosza i za 400 już można kupić bardzo ładnie grające "skrzynki" Helixa

Cytat:
2005-12-27 15:49:17, Rysiek2 pisze:
Teoretycznie to jeża można też wy......... ale najlepiej przez okno.

w tym rzecz oczywiscie, ze sama teoria nic nie da.

a przerabianie zwyklych kolumn na samochodowe nalezy sobie od razu darowac...

no i subwofer skonczony:]wbrew waszym wypowiedziom moja buda gra lepiej jak jest zamknieta niz otwarta:] teraz ja tylko wygłuszyc i dac zwrotnice:]

Ja miałem tubę, i bas ledwo przenosił się do kabiny, wcześniej jeździła w matizku i tam była rewelka. W espero zrobiłem tak: na tylną półke poszły tonsile podwieszone od spodu (otwór za mały i nie chciało mi się go powiększać) podłączone pod wzmacniacz na stereo, głośnik 19 cali (odsłuch gitarowy) przykręcony do tylnej kanapy po uprzednim demontażu tunelu na narty. Gra to nieźle ale musi być rozłożony podłokietnik. Pruby odłączenia z pod wzmacniacza tonsili i przepięcia ich pod radio psują cały efekt - wszystkie trzy głośniki ustawiłem na wzmacniaczu na woofer - tylko pasarzerowie z tyłu narzekają na masarz płuc - sprzodu w drzwiach mam sony xplod (wymiar fabryczny - generalnie shit) + twetery magnata

Cytat:
wewnetrzne dzielenie skrzyni na segmenty...

Ja mam cos takiego ze w skrzyni sa 2 segmenty z czego jeden jest szczelny, na podzialce jest glosnik ( tylem skierowany do zamknietego segmentu ) i jedynymi dziurami w skrzyni sa 2 bassreflexy, podpiete to mam pod Magnata 120 Watt, glosniczki blaupunkty, radyjko tez- wszystko gra przyzwoicie

jesli chodzi o suby z bas - reflexem to sa one bardzo fajne ale nie do szybkiej muzy bo zamulaja chyba ze i glosnik i wzmak mnaja po 50 lub po 500W a obudowa zamknieta ma bardo dobry impuls akustyczny, to znaczy ze przy niskich mocach wcale nie jakichs tam specjalnych wypychajacych glosnikach-co za bzdura!! pracuja bardzo szybko. nie maja zejscia np do 25Hz bo przy takiej czestotliwosci maja efektywnosc zedu 70dB a to jest kicha ,ale za to jak dodasz mocy to 35Hz poczujesz nawt kilkukrotniej lepiej niz z bas-refleksem. Ogulnie rzecz biorac powiem tak: jesli chcesz czuc kopniecia w dupe,plecy i cale cialo ma ci drzec to zamknieta, jesli chesz slyszec bas to bas-reflex ale ja proponuje zamknieta lepiej bass czuc niz slyszec. mam kilka udanych projektow wiec jak chcesz to na meila pisz(nubia1@interia.pl)

mi sie poprzedni sub spalil i teraz mam szczelnego suba blaupunkta z glosnikiem 30cm - jak dla mnie gra wysmienicie.

Cytat:
2005-12-23 21:18:31, Cwikus pisze:
w zyciu, zadnych komor, wystarczy troche teoretycznej wiedzy nt. roznoszenia sie fal dzwiekowych, kilo gąbki, silikon i odpowiednie plyty - i troche wkretow plus dobry glosnik i program do obliczania skrzyn. nic w tym trudnego.

To skrzynie sie skreca ? ja myslalem ze sa sklejane... ja ma tube mala w bagazniku booszmena czy siakos takos aktywna i jak na moje potrzeby to wysatrcza bas wyrazny ale lba nie urywa, a o to mi chodzilo. daje rade i jestem zadowowlnony