Xenony do Omegi B??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam problem. Zakupiłem 2 kompletne lampy xenonowe z omegi B (rok 1996). Osobiście posiadam taką samą z 95`. Wiecie może czy można tak bez problemu prtzełożyć reflektory?? poza tym, mają spryskiwacze których nie mam gdzie umieśnić;]. Dzwoniłem do SERWISU OPLA gdzie usłyszałem że trzeba zmieniać całą instalacje + moduł + komputer + nie pamiętam co (razem ok 8000zł). Powiedzieli że jest inne napięcie i że jak włoże xeno to pare min i po nich. Proszę o pomoc jeśli ktoś wie o co come on... WESOŁYCH ŚWIĄT.

Można.

Musisz inaczej podłączyć przewody - albo rozbierasz lampę i bawisz się wewnątrz (jak zauważysz, widać np. inną liczbę wtyków w gnieździe lampy), albo mostkujesz na zewnątrz doprowadzając własne styki - porządnie np. lutując.
Czyli, albo łaczysz przetwornicę z przewodami doprowadzającymi prąd do św. mijania - z zewnątrz (łatwiesze IMO), albo wyciągasz je z wnętrza lampy z oryginalnych podłączeń. Tak czy owak potrzebujesz końcówki do nasadzenia na "bolce" istniejące w gnieździe przetwornicy.
Miernikiem sprawdzisz które z czym mają być połączone - albo po kolorach ze schematu.

Nic się nie przepala, oprócz "mózgów" serwisantów ASO- z zazdrości.

Bezpieczniki trzeba zmienić z 10A na 15A ze względu na większy prąd "rozruchowy".

Miłego widzenia

(Co do spryskiwaczy masz dwa wyjścia: odkręcasz i sprzedajesz na tutejszym forum - ku radości kilku osób , albo wycinasz otwór w listwie pod lampą - najlepiej gdybyś zobaczył jak wygląda oryginał. Tylko, że zużycie płynu wzrasta niebotycznie - po coś te większe zbiorniki montowali...)

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

[ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2005-12-24 00:29:59 ]

Cytat:
2005-12-24 00:17:31, Prowo pisze:
Tylko, że zużycie płynu wzrasta niebotycznie - po coś te większe zbiorniki montowali...)

Dokladnie, wciaga plyn jak zawodowy cpun. Kilka razy psikniesz i juz 5l nie ma

Na poczatku wylaczalem swiatla, ale to bylo glupie, po to sa spryskiwacze zeby psikaly i lampy byly czyste.
Wiec leje plyn, jak na porannym sikaniu

Można też zrobić tzw. półśrodek, czyli coś co teoretycznie nie zadowala nikogo :

Klej typu "kropelka" i zaślepiasz dyszę kierującą strumień na drogowe. I już widać różnicę w zużyciu Gdyby się Tobie odwidziało, to za pomocą np. igły przywrócisz dawny stan.

BTW: Ja w Pontonie mam odłączony silniczek sprysk. refl.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Cytat:
po to sa spryskiwacze zeby psikaly i lampy byly czyste.

Exactly...

... ale... pozatym, ze ujebana jest maska i blotniki zaciekami od plynu to lampki czyste nie sa.

Ja wywalilem spryskiwacze - szkoda plynu i nerwow

Dra

Masz racje bo szkoda plynu a szklo reflektora i tak jest brudne....nie ma to jak w Volwo bo tam sa wycieraczki. Ja jak juz nic nei widze....zatrzymuje sie i wycieram szmatka. 100% oczyszczam i dalej w trase. Lepsze to niz kupowanie plynu a i tak swiatla brude.

pozdro

Cytat:
2005-12-24 13:07:42, _tomchis_ pisze:
Lepsze to niz kupowanie plynu a i tak swiatla brude. pozdro

Tak, ale stajesz na swiatlach, psikasz a lebki na swiatlach maja KISIEL W MAJTACH

Cytat:
Tak, ale stajesz na swiatlach, psikasz a lebki na swiatlach maja KISIEL W MAJTACH

E tam... wczorajszy jestes

Teraz jest moda na strzelanie ze stozka na swiatlach

Cytat:
2005-12-24 15:09:58, DrA pisze:
E tam... wczorajszy jestes Teraz jest moda na strzelanie ze stozka na swiatlach

Kurde, nie dosc ze wczorajszy, to nie trendy
Czy na to jest jakas instrukcja ?

A ja myslalem ze mam zbiornik od spryskiwaczy dziurawy

Cytat:
Czy na to jest jakas instrukcja ?

W kalendarzu z Pani Domu