MotoNews.pl

Przepala sie bezpiecznik F11

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co pare kilometrów przepala sie bezpiecznik F11 (gaśnie podświetlenie dechy i tylne lampy pozycyjne) moze ktos juz z tym walczyl i wie gdzie szukac? Moze to jakaś typowa usterka (w ktorymś miejscu sie kable przecierają czy cos) zaoszczedziło by mi to czasu w poszukiwaniach. Dzieje sie tak od 3 dni zuzylem juz 10 bezpiecznikow wczesniej tzn 4 lata nigdy nie mialem problemow z elektryką.

Cytat:
2005-12-24 04:09:33, vitex pisze:
Co pare kilometrów przepala sie bezpiecznik F11 (gaśnie podświetlenie dechy i tylne lampy pozycyjne) moze ktos juz z tym walczyl i wie gdzie szukac? Moze to jakaś typowa usterka (w ktorymś miejscu sie kable przecierają czy cos) zaoszczedziło by mi to czasu w poszukiwaniach. Dzieje sie tak od 3 dni zuzylem juz 10 bezpiecznikow wczesniej tzn 4 lata nigdy nie mialem problemow z elektryką.

Mialem dokladnie to samo. Zauwazylem ze bezpiecznik wywala przy otwieraniu prawych przednich drzwi, choc czasem dzialo sie to rowniez w czasie jazdy..
Okazało sie, ze po remoncie drzwi (jedna niemka mi je pogieła) blacharz źle poprowadził wiązkę kabli w środku i zostały one przecięte przez ogranicznik. Tak to wyglądało po wydłubaniu wiązki z drzwi:

JA jak kupilem Auto mialem tak ze podczas otwierania szyby
kierowcy w pewnym momencie zamykaly mi sie wszystkie drzwi
-moje przewody wyglądały tak jak na zdjeciu ponizej u kolegi

Miałem to samo i okazało się, że źle miałem miałem podłączoną antenę elektryczną przy radio. jak odłączałem kabel wysuwania anteny to było ok. Zamieniłem tylko kabelki i było naprawione

Niestey ale to nie kable w dzrzwiach odłączyłem kostki pod dekska rozdzielczą przy lewym przednim słupku odcinając kompletnie instalację w drzwiach i dalej kupa. Zwarcie jak bylo tak jest z tym ze przedtem pojawialo sie i znikalo a teraz jak przymurowane

+12V na F11 pojawia sie po przekręceniu wył.świateł w poz.1,2.Poprzez F11 zostają zasilone bezpośrednio oswietlenie deski i lampy:pozycyjne,oświetlenie tablicy rej.,radio oraz po załączeniu przełącznikiem tylne przeciwmgielne.Obstawiam że zwarcie robi ci któraś z zasyfiałych żarówek w połączeniu z jej oprawką.Często woda i wilgoć po czasie daje takie efekty.Eliminując kolejne znajdziesz przyczynę.Tylne przeciwmgielne poprzez wyłączenie wyłacznika na desce.Tylne pozycyjne poprzez rozłączenie ich kostki w bagażniku.Pozostają przednie pozycyjne i radio.Przednie poz.też mają wspólną kostke.Powodzenia.

Znalazlem - zwarcie robil przewod od radia - iluminacja - podłączony do zarowki w gniezdzie zapalniczki - po prostu sie przetarł.

Dzieki za pomoc.