MotoNews.pl

Fotel regulowany elektrycznie - problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

na początku chciałbym wszystkich przywitać, ponieważ jestem świezym posiadaczem Omegi i nowym urzytkownikiem forum.

I na początku prośba o pomoc, gdyz w wyszukiwarce nie znalazłem, aby ktoś spotkał się z ztakim problemem.

Fotel pasażera, który jest ustawiany elektrycznie daje się regulowac we wszystkich położeniach, ale niestety regulacja przód - tył umożliwia jego przesunięcie tylko o 5cm. Normalnie stoi maxymalnie odsunięty i mozna go przesunąć tylko 5cm do przodu. Oczywiście te 5cm do tyłu wraca bez problemu.

Czy któryś z kolegów mógłby doradzić co mogło się zepsuć.

PZDR. i zyczę wszystkim wesołych świąt.

cos wpadlo w szyne i blokuje...

Kiedyś zdarzyło mi sie ale w innym aucie ze wykręciła sie śruba z przodu płozy po której jeździ fotel i tez dawało sie tylko przesunąć o kawałek bo ona blokowała szyne aby dalej sie przesuwała. dlatego dobrze jest wkręcać sruby fotela na klej do srub zeby od drgan sie nie rozkrecały.

Tam najprawdopodobniej są rolki w takiej plastikowej ramce ( miałem tak w Omedze A) . Ta ramka się odkształciła i blokowała mechanizm. Pomogło wyjęcie i obrócenie drugą stroną.

Dzięki wszytskim za sugestie.

W święta było troche czasu to się pobawiłem. Po podniesieniu fotela maxymalnie do góry (to działało) i przy pomocy latarki wypatrzyłem, że w szynie wewnętrznej przy samym końcu "coś" się znajduje i wygląda jak trzy monety. Postanowiłem wykręcic fotel i wyjąć. I tu pierwszy problem. Aby odkręcic fotel muszę go przesunąć do przodu, ale sie przez te monety nie daje. Zadzwoniłem do kolesia po wsparcie. Próbowaliśmy różnych sposobów, aż w końcu "specjalnym" kluczem Opla nr. kat. ...coć tam coś tam... (czytaj drutem wygiętym w odpowiedni sposób) udało nam się je, czyli monety od dołu lekko podważyć i wyciągnąć takimi długimi szczypcami chirurgicznymi. Cała operacja zajęła około godziny, ponieważ mocno siedziały.

Notabene doradzę wszystkim majstrującym przy fotelach, aby uważali na palce. Siłowniki maja taką siłę, że pogieły 50 eurocentów.

u mnie w szynie tez lezy pare złotych, ale fotel sie przesuwa...

A wszystko to oznacza, że masz auto tańsze o 0,5 euro.

Dokładnie 0,72, ponieważ była tam jeszcze dwudziestka i dwójka

Witam
Problem polega na tym,ze wszystkie (no prawie wszystkie )opcje ustawiania fotela dzialaja,z wyjatkiem powrotu oparcia do pozycji pionowej.Pytanie-jak zdjac ten plastik z dolnej czesci siedziska,zeby dostac sie do mechanizmow?Fotel

Najlepiej wykręć i wyjmij z auta cały fotel. Będziesz miał dostęp do wszystkiego.

Tak pewnie sie skonczy,dzieki i pozdrawiam.

W swojej Omie wykręcałem fotel kierowcy, bo mi się zapadł największy problem był z odkręceniem śrub....nawet powiem,że 'udało' mi się połamać torx'a (co uważałem za niemożliwe)

Cytat:
2005-12-25 22:52:44, WojtGda pisze:
"...dobrze jest wkręcać sruby fotela na klej do srub zeby od drgan sie nie rozkrecały..."

nie wiedziałem,że jest taki wynalazek ale dobrze wiedzieć Ale fotel już naprawiony

Powodzenia erwinomega!