Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() mmost F&F Wolny Słuchacz :) malec Gdynia | 2005-12-24 20:07:11 Problem jest klasyczny.
Przy wyzszej temperaturze oleju i jalowym biegu swieci sie kontrolka cisnienia oleju. Zaczalem wiec szukac przyczyny. Sciagnalem miche i obejrzalem zaslepki na wale. Sa git. W ogole uklad korbowy wyglada miod malina (silnik przejezdzij jakies 1500-2000 km od budowy), co, mam gruba nadzieje, zmniejsza prawdopodobienstwo zwalonych lozysk glownych czy lozyskowania walka rozrzadu. Podejrzenie padlo na pompe, wiec zaczalem rozbierac. Pokrywa rozrzadu jest w miare nowa (2001r), stara(87r) dostalem od poprzedniego wlasciciela przygotowana pod chlodnice oleju, pompa natomiast wydaje sie stara (87r). Pomierzylem luzy na ile bylem w stanie i wychodza tak ze 2-3 razy wieksze niz dopuszczalne. Obejrzyjcie sobie fotki i mam 2 pytania: 1. Jak duza jest szansa ze pompa jest na tyle zwalona ze w calosci odpowiada za spadek cisnienia? 2. Czy jak bede zmienial pompe to czy mam zmieniac pokrywe i ewentualnie ile takowa kosztuje? Pompka, pokrywa i podstawa pompy nie wygladaja ciekawie, stad moje nadzieje, ze po wymianie pompy bedzie git. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: mmost dnia 2005-12-24 20:09:38 ] |
![]() Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2005-12-24 20:15:25 jak masz pompe to wymień, a jak nie to kup, a z pokrywą to ta co jest nie powinna mieć wpływu na prace pompy, więc narazie bym zostawił, jak problem nie zniknie to wymień pokrywe. I oczywiście dolej odpowiednią ilośc oleju ![]() |
![]() Qba745 F&F Sympatyk F&F czyli Fiat Fiori ... Bielsko-Biała | 2005-12-24 20:43:34 Moim zdaniem to nie jest pompa. Ponieważ jak silnik jest zimny to ciśnienie jest. Wieć problem tkwi w rozszeżalności temperaturowej materiału kostrukcyjnego ( w tym przypadku alu i żelazo). Ja robiłem malca w którym się to samo działo, wadą był BLOK SILNIKA. Otuż w bloku w kanale olejowym utwożyła się mikrodziurka, gdy silnik sie zagrzał to dziura się powiększała i traciło się ciśnienie.... ![]() P.S WESOŁYCH ŚWIĄT !!! |
![]() Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2005-12-24 21:06:57 Przyczyn może być dużo, ale jak pompa jest w takim stanie to może byc to przyczyną, mi na starej pompie jak sie zgrzał silniczek to też miał brak ciśnienia po wymianie pompy problem znikł |
![]() _Arti_ Opel Bieruń | 2005-12-24 21:15:17 ja bym szukał przyczyny w klawiaturze |
![]() mmost F&F Wolny Słuchacz :) malec Gdynia | 2005-12-24 21:25:06 Do Qba745:
Rozszerzalnosc alu i w ogole metalu jest przy takiej temp nieistotna w porownaniu ze zmiana lepkosci oleju, chodzi o to ze jak silnik jest zimny to olej jest gesty i trudno mu sie przeciskac przez szczeliny, jak sie nagrzewa to przenika je z latwoscia. Zrob prosty eksperyment: wlej na patelnie troche oleju (spozywczego) i poprzelewaj go od brzegu do brzegu, bedzie gesty i powoli bedzie sie przemieszczal. Jak pogrzejesz troche patelnie na kuchence to po chwili olej bedzie mial konsystencje zblizona do wody i z latwoscia rozlewac sie bedzie po calej patelni ![]() Przyklad moze prosty ale dobrze oddaje zmiane lepkosci oleju ![]() A co do dziury to z pewnoscia sie powiekszyla ale to nieznaczaca zmiana wymiaru qw stosunku do zmiany lepkosci oleju. Do Try3ek: takiej odpowiedzi najbardziej oczekiwalem ![]() Ale w dalszym ciagu pytam: ile kosztuje pokrywa rozrzadu w sklepie?? [ wiadomość edytowana przez: mmost dnia 2005-12-24 21:26:36 ] |
![]() tadzik128 F&F Sympatyk fiaty 128, lancie be ... kraków | 2005-12-24 21:48:17 dokładnie ciśnienie oleju na zimym silniku jest naogół wyższe podobnie jak lepkosć - tak nam wynikało ostatnio na laborce ![]() |
![]() Krzemowy Fiat 126 Skoczów | 2005-12-24 22:06:05 Kompletna pokrywa z pompą ok. 95 zł, ja tyle płaciłem ze 3 miechy temu. |
![]() jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2005-12-24 22:24:02 przeciez to normalne. ze jak olej sie zagrzeje to jest trudniej utrzymac cisnienie....jak pompa ma luzy - to wymien |
![]() gumbas5 F&F Sympatyk ![]() German Style Katowice | 2005-12-24 22:46:39 ja mam nowiutką pokrywe rozrządu - za 20 dychy moge ją opchnąć ![]() ----------------- jakiś lepszy cwaniak... matkę wozi z tyłu... |
![]() simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2005-12-25 10:56:12 JA stawiam na:
1* Zurzyty wałek w miejscu przylgni zarorka upustowego 2* Wytarty zaworek upustowy 3* Sprężyna pod zaworkiem upustowym dość częsty objaw 4* Na szarym końcu sama pompa oleju 5* Oraz sam blok;/ |
![]() mmost F&F Wolny Słuchacz :) malec Gdynia | 2005-12-25 11:36:26 Walek wydaje sie nowy w miare natomiast zawor redukcyjny pompy jest ostro zjechany i na bank go wymienie razem ze sprezyna. Tylko przez te cholerne swieta wszystko pozamykane ![]() A co do bloku to prosze sobie nawet nie zartowac w ten sposob ![]() |