Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Bialy (A) Miłośnik FSO ![]() wawa | 2005-12-25 13:52:34 :/ Wymień tarczę. jakbys przeszukał forum to byś znalazł odpowiedź ----------------- --- Biały --- ten zły admin |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2005-12-25 13:54:36 Łożysko na półosi do wymiany, robota na tyle trudna że nie poradzisz sobie sam - koszt takiej usługi w warsztacie to ok 150 zł
|
![]() Bialy (A) Miłośnik FSO ![]() wawa | 2005-12-25 14:05:28 GDA łozysko przy ppulsowaniu pedału hamulca? ![]() ----------------- --- Biały --- ten zły admin |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-12-25 14:12:51
Kolega pisze: "Co to? Tylny bęben , szczęki?" to juz raczej bęben nie tarcza, najlepiej zdjąc koło i zobaczyć co to ja raczej też bym obstawiał łożysko, miałem podobnie przy padniętym łożysku z przodu... tylko u mnie przy wciśnięciu pedału hamulca słychać było stuk... [ wiadomość edytowana przez: LifeGuard dnia 2005-12-25 15:05:58 ] |
profil-usunięty | 2005-12-25 14:49:12 Musisz się zastanowić nad jedną rzeczą - albo chcesz naprawiać hamulce, albo chcesz naprawiać półosie. To nie to samo. O jednym jak i o drugim napisano miliony słów, acz sprawa półosiek tak do końca banalnie prosta to chyba nie jest - sam się o tym niedługo przekonam, to wtedy będę się wymandrzał.
Na razie to co bym Ci polecił, to: - rozebranie bębna i sprawdzenia stanu hamulców, czy wszystko jest suche, nie zabrudzone np. olejem, który mógłby się przedostać przez uszkodzony uszczelniacz półosi unieruchamiając mechanizm samoregulacji hamulców w układzie lucasa przez co mogą się dziać takie dziwne rzeczy - przygotowanie sobie opaski z blachy którą mógłbyś zabezpieczyć tłoczki przed wyciśnięciem z cylinderka, zdemontowanie wszystkich elementów podejrzanego bębna, założenie opaski na cylinderek, złożenie bębna i próbną jazdę. Jesli przestanie hałasować, to znaczy że problemem jest hamulec, jeśli nie przestanie, to problemem jest łożysko jak pisał GDA. - przeszukanie wyszukiwarką wszystkich wątków o moście oraz półosiach. Pewnie komuś już chciało się kiedyś opisać tę procedurę i będziesz miał ładnego manuala do tej roboty. [ wiadomość edytowana przez: robreg dnia 2005-12-25 15:19:47 ] |
![]() JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-12-25 14:51:10 Sam dużo nie zrobisz bo trzeba zdjąć bęben, cały układ hamulca z cylinderkiem i półoś (bardzo przydatna prasa).
Sporo roboty a potem odpowietrzanie ukł hamulc. Bicie jest spowodowane tym że bęben ma luzy wraz z półosią (bo łożysko powiedziało "żegnaj") a cylinderek i szczęki są zamocowane na stałe do tarczy i pośrednio do pochwy [ wiadomość edytowana przez: JerryP dnia 2005-12-25 14:55:01 ] |
![]() czeczun Miłośnik FSO FSO 125p '87 Toruń | 2005-12-25 15:00:21 łożysko jak nic. Własnie przerabiałerm u siebie ten problem... Łożysko tak się rozwaliło, że zostały w nim tylko trzy kulki. Wymienisz łożysko i wszystko powinno wrócić do normy =)
|
profil-usunięty | 2005-12-25 15:04:56 Jerry, nie przesadzaj już z tym lenistwem.... ukł...adu hamulc...owego ![]() IgorAM, w dziale Warto Wiedzieć http://www.fsoautoklub.pl/?action=technika&id=30 jest opisana procedura dotycząca układu tarczowego. Różnicą w bębnach jest to, że po odkręceniu śrub będziesz musiał zabezpieczyć jakoś tarczę kotwiczną hamulców bębnowych (ten talerzyk do ktorego mocuje sie cylinderek, szczeki, sprezynki i pozostale duperele) i jak napisał Jerry w jakiś sposób zdemontować a potem założyć cylinderek, przysposabiając się do odpowietrzania układu hamulcowego. Jeśli jesteś kumaty, to w jakimś garażu z listą wyposażenia sporządzoną przez RDT-a i jednym pomocnikiem spokojnie popełnisz tą wymianę... Dobrze jest także by rozwiewać wątpliwości, robić dokumentację cyfrakiem, co jak było złożone, by potem wiedzieć jak odwracać kolejności czynności. Pozdrawiam Wredny. [ wiadomość edytowana przez: robreg dnia 2005-12-25 15:29:37 ] |
![]() Bialy (A) Miłośnik FSO ![]() wawa | 2005-12-25 18:37:48
Racja nie doczytałem - sorry ----------------- --- Biały --- ten zły admin |
igor_am wrocław | 2005-12-25 19:30:23 No to zaraz po Świętach zachrzaniam do warsztatu , bo........nie mam garażu , a koszt nie wydaje się być aż tak wielki i chyba lepiej dać do roboty komuś kto się jednak zna na tym. Pełen wiary że to jednak łożysko , jescze raz dzięki |
![]() wioora Miłośnik FSO Polonez Caro `95 Warszawa | 2005-12-25 19:54:58 Jeśli to łożysko i ci wali to czym prędzej zmień bo załątwisz oprócz półosi to gniazdo w moście. WIem coś o tym, boli.... |
typ2002 lipsk | 2005-12-28 21:09:26 dzisiaj wymieniłem łożyko tylko nie w prawym a lewym kole i cacuszko - a miałem to samo stuk puk stuk puk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
igor_am wrocław | 2005-12-29 00:11:40 Hej , śpieszę z nowiną ,że to było.............łożysko oczywiście i kosztowało wraz z wymianą przewodu i płynu hamulcowego 150 zeta, dzięki wszystkim i pozdrawiam |
Piasek2000 Fiat 125 P Warszawa | 2006-01-19 01:58:38 A co to jest, jak szumi tak nieregularnie, jak by koło nie było wyważone??? Już głupieje, nie wiem czy to łożysko, czy półoś, nie mam zielonego pojęcia. Czytam o mostach, łożyskach, ale nigdzie nie widze pdobnego problemu. Wczoraj podnosiłem dupke na lewarze i koła kręcą się tak jakoś nie za lekko. Fiacik jest z 77r. Zupełnie nie weim co mam z tym zrobić. Dźwięk jest cykliczny, tak jak by z obrotem czegoś, nie wiem czy koła, i jest to tak jak pisałem coś w podobie jak by był bombel na oponie. Powyżej 40km/h robi się naprawde dokuczliwe. To nie wina opon bo ostatnio zmieniałem całe kółka z nadzieją że ustanie i lipa.
PROSZĘ, HELP ME!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |