Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() freza2 HF MEMBER Hyundai Coupe FX 2.0 Praszka | 2005-12-28 12:11:15 Cześć!
Mam problem nie świecą bowiem mi światła przeciwmgielne z tyłu ![]() Nie wiem co z nimi jest żarówki są OK bo wyjmowałem, a kontrolka przy przycisku nie świeci jak go naciskam. Może ktoś wie co się stało? Albo zna jakąś stronkę ze schematami elektrycznymi od Coupe 96- z góry dzięki |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-12-28 12:20:09 bezpieczniki sprawdzone? przednie działają a tylne nie? a działały wcześniej ? bo mam nadzieje, ze wiesz, ze one pracuja tylko ze światłami włączonymi ![]() |
![]() _Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2006-10-27 00:55:39 Witam.
Jako ze właśnie walczę z przeciwmgielnymi to chciałem ciut odświerzyc temat ![]() Udało się mi zlokalizowac prawie wszytski "awarie" moich tylnych lamp przecimgielnych ![]() Ale mam pytanie - czy one powinny się zapalać wraz ze światłami mijania, mijania i drogowymi, czy już przy pozycjach ... Co na to mówią przepisy, a jak jest w naszych Hyundaikach. Pozdrawiam. Misio |
![]() Cobra_JM HF MEMBER Hyundai Accent Chorzów | 2006-10-27 02:47:01 U mnie zapala sie z zalanczanymi swiatlami krutkimi. Jak wlanczam dlugie to sie wylancza. Idzie przez przekaznik. |
![]() karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2006-10-27 18:27:39 Czesc.
U mnie w Sonacie swiatla krotkie zapalaja sie dopiero po przekreceniu zaplonu. Przeciwmgielne moge tylko wlaczyc razem z krotkimi na postojowych one nie dzialaja. A gdy przelacze na dlugie to tylne przeciwmgielne nadal dzialaja. Nie spotkalem sie jeszcze z takim autem co by swiatla dlugie wylaczaly tylne przeciwmgielne ![]() |
![]() Cobra_JM HF MEMBER Hyundai Accent Chorzów | 2006-10-27 23:48:45 karol208: to spotkaj sie z moim ![]() ![]() |
![]() _Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2006-10-29 19:33:22 Właśnie z tego co wiem przeciwmgielne tylne powinny być zapalane przy krótkich, a przy długich powinny gasnac> jest to podysktowane "warunkami pogodowymi" - napewno podczas mgły nie włancza sie długich swiateł, wiec używanie tylnych przeciwmgielnych wówczas jest zwykłym nadużyciem pogarszajacym bezpieczeństwo i komfort jazdy dla innych użytkowników.
Ale chciałem się zapytać jak to jest w naszych wozach seryjnie rowiązane ![]() Pozdrawiam i dziekuję za wypowiedzi. Misio |
![]() Cobra_JM HF MEMBER Hyundai Accent Chorzów | 2006-10-29 22:13:34 Ja bez schematu moge sie tylko domyslac na podstawie obserwacji wizualnych.
Przekaznik lub przelancznik swiatel krutkich podaje napiecie na wylancznik przeciwmgielnego. Krutkie gasna przy zalanczeniu dlugich przez co traci sie napiecie na wylanczniku przeciwmgielnego i on gasnie. |
![]() wlad HF MEMBER elantra, atoz andover | 2006-12-09 16:43:45
niestety tak jest...z jakiegos powodu to ograniczenie do 60/55W jest.oczywiscie dodatkowe dlugie moga miec i pol kilowata[pod warunkiem ze odpowiednio wczesniej sie je wylaczy],bo nie raza z bezposredniej bliskosci nadjezdzajacego kierowcy. |
![]() zubrzyk1 HF MEMBER Hyundai Scoupe Starachowice | 2006-12-09 16:51:59 Dzisiaj miałem kontrolę drogową i tak przy okazji zapytałem policjanta jak to powinno być. Więc tak jak jest, jest niedopuszczalne.Halogeny mgłowe ,lub dalekosiężne ,muszą być na osobnych wyłącznikach.Puścił mnie ,bo wcześniej nie zauważył,ale kazał to przerobić. No i przerobiłem . Osobno się włączają i uważam ,że jest lepiej , bo można je włączyć ze światłami mijania jak jest mglisto ,lub tylko same . Na mijania ,częściej się jeździ niż na drogowych. |
![]() wlad HF MEMBER elantra, atoz andover | 2006-12-09 21:51:10 "...a to byli przebierancy"-tak dawno brzmial pewien hit.w sprawie przeciwmgielnych-prawda,dalekosiezne-NIE.musza sie swiecic z dlugimi ze standardowego wyposazenia pojazdu.porownaj np.poloneza z okraglymi swiatlami...a swiatla nie moga byc raz przeciwmglowe,a raz dalekosiezne w/g zyczenia kierowcy-zupelnie inna specyfika. |
![]() BartBartez HF MEMBER Coupe/Accent Gryfino | 2006-12-11 12:48:39
Uwierz mi, że jeżeli masz odpowiednio ustawione światła to na mijanie nie będą nikogo oślepiały bo zasięg pozostaje taki sam tylko barwa światła jest jaśniejsza. A drogowe wyłączam zanim kogoś oślepią. Jednak ich moc przydaje się do tego, aby nauczyć porządku kierowców, którzy nie wyłączają drogowych odpowiednio wcześnie. |
![]() _Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2006-12-11 14:22:44 Niestety na kazdej hopce, końcu podjazdu, brudny klosz i inne rozproszenie światła czy też w sytuacji gdy jest mokra jezdnia oślepiasz innych.
Pozatym niszczysz reflektory i instalacje elektryczną. Ponadto masz auto które nie jest zgodne z homologacją - np podczas wypadku mozesz być sprawcą gdy ktoś wyjedzie Ci z podporzdkowanej a do tego ubezpieczyciel nie ma obowiazku nawet wypłacić mu odszkodowania (ty sam masz je zapłacić). Oczywiście tu mowa o mocniejszych żarówkach w kloszach zwykłych. Dodatkowo takie migniecie moze spowodować oślepienie jadacego z rzeciwka i spowodowanie czołówki czego nikomu nie zyczę (ja wyjdze ze masz mocniejsze lampy ... moze sie źleskończyć). Wiecnie jest to takia "lightowa" sprawa. pozdrawiam. Misio |
![]() BartBartez HF MEMBER Coupe/Accent Gryfino | 2006-12-12 10:34:15 Niewątpliwie każdy ma tu trochę racji, ale spójrzcie na to z innej strony. Na przykład lampy ksenonowe też dają bardzo mocne światło, które oślepia innych. Albo nawet żarówki 60/55 w źle ustawionych reflektorach skutecznie oślepiają, a to niestety zdarza się w co drugim aucie. Moim zdaniem najważniejsze jest odpowiednie ustawienie reflektorów. |