| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
rufik HF MEMBER Hyundai Pony Łódź | 2005-12-28 21:10:26 Czy dolewka wody destylowanej do płynu chłodzącego jest OK?
Zamierzam płyn wymienić w całości, ale jeszcze nie teraz... |
Aliszer HF MEMBER Polonez Kombi 1.6 MPi Pruszków | 2006-03-16 22:33:50 Witam
Ja znowu z problemem a temat jakby podpasowuje...
W moim Accencie zauważyłem ciekawe zjawisko i chciałbym się utwierdzić czy jest to norma, czy też - ZNOWU - coś się zepsuło. Otóż, silnik po dłuższym postoju bardzo wolno się nagrzewa, dopiero po ok. 15 - 20 minutach jazdy po mieście wskazówka temp. silnika zaczyna się niemrawo podnosić w górę i zostaje w pozycji nieco pod 1/2 skali. W tym czasie z dmuchawy leci wyłącznie zimne powietrze. Jak zrobię postój na nie dłużej niż 30 minut to wszystko gra, jeśli dłużej postoji to znów zachodzi to zjawisko. Czy to normalny objaw ? Aha, i jeszcze dwa pytanka: 1. Do czego służy ten "ślepy" wężyk odchodzący od zbiorniczka wyrównawczego płynu ( a raczej od jego pokrywki ) ? Czy ma za zadanie odpowietrzać układ ? 2. Czy układ chłodzenia w Accencie można zalewać zwykłym borygiem do chłodnic aluminiowych ( ewentualnie koncentrat do mieszania z wodą ) czy też potrzeba tam specjalnego płynu ? Dzięki i pozdrówki Aliszer |
luzaak HF MEMBER Hyundai Pony LS 3d Tychy | 2006-03-17 08:41:50 wskaźnik temperatury na czerwonym?? hmm... u mnie pokazuje max. 1/4 czarnego pola i zastanawiam się, czy mam walnięty wskaźnik, termostat, czy jakiś czujnik
a co ciekawe, jak się zagrzeje to włącza się wentylator ha ha ha |
![]() swap HF MEMBER hyundai accent Olkusz | 2006-03-17 10:58:58 miałem podobny objaw(długo się nagrzewał słabo działało ogrzewanie, wskazówka nie dochodziła idealnie do połowy skali)-wymieniłem termostat(35 zł oryginał)i wszystko wróciło do normy .Wg mnie możesz spokojnie zalać borygo do chłodnic aluminiowych(ja wlałem petrygo)-jeśli pomimo nagrzania silnika z kratek wieje chłodem to układ jest zapowietrzony-najlepiej uzupełnić i powinno wrócić do normy-jeśli problem pojawi sie znowu po dłuższej jezdzie to prawdopodobnie walnięta uszczelka pod głowicą przepuszcza płyn i zapowietrza się ponownie :no |