Wspomaganie i inne szmery

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio mój Essi już mnie chyba nie lubi. A dopiero co zmieniłem mu tarcze i klocki...
Ale wracając do pytania.
1. Wyje mi wspomaganie kierownicy. zawsze powstawał jakiś dźwięk jak dokręcałem kierownicę do końca, ale obecnie wyje mi przy każdym większym "wysiłku". Co może być powodem? Pompa? Napęd pompy? Jestem w tych klockach raczej laikiem...
2. Ślizga mi się sprzęgło, szczególnie przy redukcji biegów przed wyprzedzaniem itp. Do wymiany będzie całość, czy tylko docisk?? I ile to może kosztować?
3. Z komory silnika zaraz za deską rozdzielczą (słyszę to w kabinie) dochodzą mnie dziwne szmery, jakby przelwającego się płynu. Szczególnie słyszalne zaraz po uruchomieniu silnika. Miał ktoś taki objaw? Jakieś opory w układzie chłodzenia?? Co to może być??

Pozdrawiam,

Piqs

PS. Gdzieś zaginął mój podpis...

1.Moze to byc pompa ale moze wystarczy wymienic plyn.
2.Byc moze wystarczy wymienic sam docisk albo raczej ale ja bym propnowal wymiec oba te elementy no nie powiem jakie moze to byc koszt ale do tanich nie bedzie nalezal. Wszystko wyjdzie jak sprzeglo bedziesz mial rozebrane.
3.Moze porostu jest zamalo plynu i jest taki efekt, albo faktycznie cos w nagrzewnicy moze blokowac. Proponuje najpierw sprawdzic ilosc plynu.

Sprzegło wymieniaj w komplecie docisk, tarcza sprzęgła i łożysko oporowe. Nie wiadomo kiedy dana część odmówi posłuszeństwa a za wyciągnięcie skrzyni biegów troche sobie cenią

co do wspomagania to sprawdź poziom oleju

a wiela to może kosztować?? ktoś się orientuje??
pompa wspomagania? wymiana?
sprzęgło wraz z wymianą?
udrożenienie układu chłodzenia?

Ja za sprzęgło z wymianą zapłaciłem 450zł. Sprzęgło (docisk,tarcza sprzęgła i łożysko) - 250 zł a wymiana 200 zł