Jak dokrecac ????????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam...

Moze ktos z forumowiczow posiada ksiazke z informacjami? - z jakimi silami nalezy dokrecac wal, korbowody itd... generalnie szukam wszelkich informacji zwiazanych z momentami dokrecen w silniku 1,3 75HP (glowica i wogole wszystkie) - Fiat 127 oczywiscie

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Jutro postaram sie cos na ten temat napisac

generalnie momenty sa takie jak w 1050 , jedynie dokrecanie glowicy ksiazka opisuje inaczej.
Glowica 1.3
1. 20 Nm
2. 65 Nm
3. sruby 180st. i nakretki 80st. na koniec sprawdzic momentem 80 Nm.Ja swoja dokrecilem momentem 100Nm,uszczelke mialem z klejem i juz pozniej nie dokrecalem.W instrukcji uszczelki byl jeszcze inny sposob .
Napisze momenty ktore pewnie najbarzdiej cie interesuja:
-nakretki korbowodow- 52 Nm
-sruby pokryw walu korbowego - 118 Nm
-sruby kola zamachowego - 83 Nm
Wartosci ktore podalem zaokragl ;55 , 120 ,85,

Cytat:
Napisze momenty ktore pewnie najbarzdiej cie interesuja: -nakretki korbowodow- 52 Nm -sruby pokryw walu korbowego - 118 Nm -sruby kola zamachowego - 83 Nm Wartosci ktore podalem zaokragl ;55 , 120 ,85,

Witam..

Sluchaj a mozesz sprawdzic do jakich srub sie odnosza te momenty?? - do 10 czy 12 stek ??

Bo jak dla mnie i nie tylko dla mnie to 120 Nm na wal gdzie sruba jest M10 to co najmniej o 20-40 Nm za duzo..... nie chce spierniczyc i dlatego prosze bys sprawdzil...

Z gory dzieki wielkie....

tak masz racje ,przepraszam za blad ktory wystapil przez pospiech.Niestety w ksiazce ktora posiadam nie ma podanego momentu dokrecania srob mocujacych pokryw panewek glownych do bloku, ale moment dla tej konkretnej sruby wynosi 68-78Nm , ja u siebie dokrecilem 8kGm.podam ci jeszcze kilka momentow:
-sruba mocujaca kolo rozrzadu do walka - 118Nm (12kGm)
-nakretka kola pasowego - 137Nm (14kGm)