MotoNews.pl

KONTROLKA REZERWY LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich !
Mam przełącznik na którym są trzy diody: 1-gaz zielona, 2-benzyna czerwona, 3-rezerwa gazu czerwona. Czerwona dioda od rezerwy zapala mi się kiedy mam wyłączony samochód ale kluczyki przekręcone i gaśnie w tedy kiedy odpale i już się nie zapali. Butla w kole STAKO.Jest to gaźnik. W butli wskaźnik pokazuje prawidłowo. BEDE BARDZO WDZIĘCZNY ZA POMOC.

[ wiadomość edytowana przez: TZC dnia 2005-12-29 17:54:06 ]

[ wiadomość edytowana przez: TZC dnia 2005-12-29 22:26:34 ]

??? Nigdy sie nie zapali? Nawet jak wyjeździsz gaz?

Gazownia coś kabelki pomieszała w takim razie

Nie nigdy się nie zapali. Też mi się wydaje, że mogli pomieszać kable a raczej kabel BIAŁY od rezerwy ale jak mogli to inaczej podłączyć żeby się paliła gdy silnik nie chodzi a gdy odpalam silnik od razu gaśnie.

Jednak zauważyłem, że kontrolka od rezerwy zapala się ale w takiej chwili w której zostało tyle gazu, że przy próbie przyspieszenie zaczyna przerywać z braku gazu. Co na to poradzić ?

Kurcze, to tak jak by cos z czujnikiem na butli. Jak masz czujnik? Taki ze strzałką, który pokazuje ile jest gazu?

Sprawa druga, to to że przed odpaleniem rezerwa sie swieci. nawet jak masz zatankowane do pelna rozumem... Co masz za instalke? Moze to tak akurat ma byc? Chociaz dziwne troche...

Z tą konrolką przed odpalaniem to jest jednak inaczej tzn. zapala się czerwna przed odpalniem ale to nie ta od rezerwy bo jak ostatnio zabrakło mi gazu to się zapaliła ta od rezerwy i była ona po przeciwnej stronie tej zielonej diody. Mam na butli tak jak piszesz wskaźnik ze strzałką. Czyli teraz jest sprawa taka, że oszukuje mi rezerwa bo powinna się zapalać troche prędzej a nie jak już jest prawie pusty zbiornik.

No to teraz odkręc ten wskaźnik od butli. Od spodu pomieszaj magnesem, tak żeby strzałką pokręcić, i zobacz co się dzieje.

Metodą może być lekkie obrócenie tego sensora i wklejenie go np. na silikon.

witam, mam pytanie mialem ostatnio wymieniana butle gazowa i nowa jest wyzsza i krotsza od poprzedniej ale wielozawor zostal przelozony ze starej i cos mam z kontrolka rezerwy bo zbyt wczesnie mi sie zapala mimo tego ze teoretycznie w zbiorniku powinienem miec jeszcze na 70-80km gazu, tak samo ze wskaznikiem na butli, czy jest jakas zaleznosc ze tamta byla dluzsza i nizsza a ta jest krotsza i wyzsza? i dlatego tak pokazuje?

Możliwe, że stary wielozawór ma inaczej ustawiony pływak. Prawdopodobnie trzeba będzie go podgiąć, jeśli regulacja czujnika rezerwy nic nie pomoże.