| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-12-30 03:37:40 Jak ktoś czasem zapisuje sobie jakieś fotki czy cuś z netu na HDD to pewnie zauważył jak sprytnie zamienione są w nazwach wszelkie spacje. Nie mam wcale pretensji do tych co wrzucają na serwy pliki z "przerwanymi" nazwami ani tym bardziej do tych serwerów co przerwy tak ładnie zamieniają na "%20" zamiast wstawić tam taki prosty znak "_" . O ile np. "Fiat%20Argenta.jpg" jest jeszcze do przeżycia o tyle już np. "BMW%20535d%20Touring%201.jpg" już jest nieco problematyczne przy przeglądaniu i trzeba się chwile zastanowić żeby rozszyfrować o co loko.
Dlatego też pytanie moje brzmi następująco - czy jakis prog jest w stanie masowo zmienić to "%20" na np. "_" w nazwach plików? Wiem, że można to zrobić przy użyciu TC ale trzeba by to odpalać w każdym katalogu po kolei, a ja mam takich kandydatów kilkadziesiąt . No chyba, że jest tam jakaś opcja o której nie wiem to proszę mnie oświecić. Chciałbym po prostu żeby cały dysk został "przeleciany" i wszystkie te "%20" pomieniane za jednym razem. Musze to zmienić zanim powypalam wszystko i wywale więc jeśli jest opcja ułatwiająca to mam nadzieje, że ktoś mi ją wskaże . |
dooh F&F Sympatyk GM Korsa Gliwice | 2005-12-30 09:46:14 Race moim zdaniem te %20 w nazwach to wymóg technologii (kij wie jakiej nie jestem informatykiem) zamiany IP w nazwy domen (DNS ??) i tak już musi być. Jedyne co mozesz to :
1. Zapisywac pliki przez inną przeglądarkę niż IE. Sprawdzałem przed chwilą Opera i firefox zamieniają automatycznie w czasie zapisywania plików %20 na spacje. Korzyści bedzie z takiej przesiadki znacznie więcej. 2. Nie używałem takich programów ale na hasło "masowa zmiana nazw" google wypluło mase odpowiedzi : Nazywacz, File Renamer Ultra 2000, MagicRenamer 3.00 itp, zassaj potestuj i sam sprawdz co ci odpowiada. |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-12-30 11:13:23
Multi-Rename Tool to akurat CTRL+T (przynajmniej u mnie) ale z tym wyświetlaniem wszystkich plików to mnie w sumie uratowałeś - THX.
Spoko, rozumiem że w URL'ach nie może być przerw (spacji) i o to pretensji nie mam. Jednak coś jest u mnie chyba nie tak bo latam na FireFox'ie i zapisuje mi właśnie z %20 nie wstawiając tam spacji . Może trzeba gdzies w ustawieniach pogrzebać, sprawdze później. Osobiście wolałbym żeby zamieniał na _ (nie ma problemu przy późniejszym uploadowaniu na neta) ale spacje też do przeżycia by były. |
dooh F&F Sympatyk GM Korsa Gliwice | 2005-12-30 12:37:08
Przed sekundą sprawdzałem mam operę 8,5 i FireFoxa 1.0 i zapisuje mi wszyeko %20 jako spacje. w IE ten sam plik jest z tymi krzakami w nazwie. |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-12-30 21:48:31 U mnie FireFox 1.0.7 pisze z krzakiem. Poszperam w opcjach... |