Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Mateusznia SYMPATYCZNY GOŚĆ takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2005-12-30 17:36:08 No właśnie... Słyszałem, że warto wozić ze sobą zimową porą worek z piaskiem (czy inne szyny i krawężniki) w qfrze. Prawda li to, czy fałsz? Daje coś takie dociążenie tylnej osi? [ wiadomość edytowana przez: krycho dnia 2006-01-03 17:51:22 ] [ powód edycji: malutka korekta tytułu :) ] |
![]() Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2005-12-30 17:53:01 w fiacie 125p woziłem albo worek z piaskiem albo płytki chodnikowe. pomagało... trochę ![]() |
![]() Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-12-30 18:07:06 Niby łatwiej podjedziesz, wyjedziesz i ruszysz, bo tylna oś będzie dociążona, ale na zakrętach auto może się zachowywać nieciekawie z takim ładunkiem.
Ja mam lewarek, koło i kanister i jest okej ![]() |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2005-12-30 20:19:07 Witam
Zbiornik z gazem, kupa szpejów i narzędzi i nie ma potrzeby dociązania tyłu ![]() jak to wszytsko wywale na wiosnę to poczuję się jak po tunningu ![]() ![]() |
![]() Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2005-12-30 22:37:53 Ja największą różnicę poczułem jak kupiłem opony zimowe...Łada klasyczne ma b. dobry rozkład mas na osie 54:46 przy jeździe we dwoje i 50:50 gdy jadą cztery osoby z bagażem.
Nie widzę wskazań do balastowania...W tylnonapędowej skodzie to miało sens wrzucić do bagażnika ze dwa worki cementu. W ładzie lepiej kupić dobre opony. |
![]() MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-12-30 22:44:13 Czyli gdy jest obciążony ![]() ![]() A jak tam pobyt? ![]() ![]() |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2005-12-30 22:45:48 Witam, i tu się zgadzam z Grzegorzem ![]() co zimówek to bardzo polecam kierunkowe conajmniej na przód, pieknie zamiata tyłkiem, a przód pod kontolą, kiedy kierunkowe są wszytskie, wtedy poslizgi są mniej efektowne, ale za to bardziej efektywne pokonywanie zakrętów ![]() |
![]() Michal_Krakow SYMPATYCZNY GOŚĆ Lda 21072 Kraków | 2005-12-31 12:27:04 ja tez sie zgadzam z Grzegorzem kupiłem po raz pierwszy zimówki frigo bezkierunkowe (2 szt) i w przeciwieństwie do tego co proponuje sheriffnt załorzyłem na tył Teraz ruszanie pod górkę no problem Dociążać nie ma potrzeby (mam butlę z gazem i parę rupięci - coś ala warsztat ) hamowanie silnikiem z redukcją biegów rewelacja Tylko leciuteńko pomagam hamulcem ![]() A co do tego ze z przodu zostały letnie to nie można zbyt szybko kierownica kręcić bo efekt odwrotny do zamierzinego niestety Jeżdzę wolniej niż bym mógł na 4 zimówkach ale sporo szybciej niż na letnich I nawet trudniej duuuzo specjalnie tył zarzucić Jak kasa będzie to na nast zimę dokupie jeszcze 2 zimówki ![]() oto moje rady - doświadczenia ![]() |
![]() Janusz-Mendrala ŁADZIARZ Lada 2107 & XM3.0V6 Kraków | 2006-01-03 13:16:39 Kiedys, wkladalem do solidnej torby bloczek betonowy i calosc do bagaznika, ale nie wydaje mi sie to bezpieczne w przypadku jakies kraksy. Lepiej wsadzic worek z pieskiem lub jakies szpeje.
Generalnie tylni naped zima to nie jest rewelacja. Pomijam tu jednak niewatpliwa frajde przy kontrolowanych slizgach ![]() Dotyczy to rowniez nowoczesnych samochodow. Przed sylwestrem odwiedzil mnie kolega, posiadacz nowiutkiego BMW serii 3 i musielismy go z bratem wypychac z podworka. ESP i inne bajery okazaly sie bezradne przy duzym sniegu. Nastepnego dnia dowaliło jeszcze więcej, a przednionapedowa Cytrynka po ustawieniu zawieszenia do jazdy w terenie wyjechala bez najmniejszego problemu. Jasiu |
![]() MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2006-01-03 13:19:30 Ja też widziałem jak ślizgała się u mnie pod blokiem w wawie bejemka 3 nowa, a ja samarką, wsteczny i wyjechałem inną drogą, widziałem, że jakiś facet podszedł do właścicielki i dlatego już nie zawracałem sobie głowy ![]() |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2006-01-03 16:32:13 Witam
co do beemek, ich problemem jet niskie zawieszenie i nadmiar mocy, zresztą kazdę auto w odpowiednio głębokim sniegu się zakopuje, zaletą przednionapedówki jest to że os napedzana jest tez skrętna. podczas powrotu z sylwka, w niezagłebokim śniegu mielismy kawałek podjazdu, tam zdecydowanie lepiej radziły sobie tylnio, niż przednionapedówki (Łada, Mrec Transit vs Skoda, Golf), . podczas opadów sniegu w mieście klasyczną Ładą szybciej startuję ze skrzyzowania, łatwiej jest mi w sniegu jechac do przodu niż cofać gdyż dociązona jest lepiej właśnie tylnia oś, odwrotnie w FWD, spróbujcie podjechać pod stromą, śliską górkę, okaże się że łątwiej będzie w tym przypadku wjechać tyłem(FWD oczywiscie) Zreszta dyskusje na temat wyższosci FWD czy RWD nie mają więkzego sensu, najwięcej zalezy od umiejetnosci i przyzwyczajeń kierowcy, zaden z tych napedów nie myśli za kierowcę ![]() ![]() |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2007-01-11 09:16:59
Worek z pieskiem... No ciekawe co na to miłośnicy czworonogów ![]() ![]() |
![]() simon2107 ŁADZIARZ Kia Ceed 1.4 Optimum ... Olsztyn/Górowo Iławeckie | 2007-01-11 11:57:38
Worek z pieskiem jak najbardziej.Pomoże Ci w wykopaniu auta z zaspy i w dokopaniu się do stałego podłoża ![]() |
![]() zenuak SYMPATYCZNY GOŚĆ Opel Calibra Łomża | 2007-01-11 22:09:11 ja mam calkowicie pusty tył i juz wiem jak trodno ruszyć, takze nie straszcie mnie, moze nie bedzie zimy ![]() mysle ze dwa worki z piaskiem zeby wrocic do masy seryjnej plus ze dwa dodatkowo (jak spadnie snieg) bede musiał wsadzić ![]() |