MotoNews.pl

Osłona wentylatora w 318IS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam taki problem. Miesiac temu kupiłem BMW 318IS E36 z 92 roku. W komorze silnika nie ma osłony wentylatora chłodnicy (takiego plastykowego tunelu). Pytanie. czy jego brak wpływa jakoś żle na pracę silnika? I gdzie takie ustrojstwo mozna dostać, może ktoś z forumowiczówm ma takie na zbycie.

[ wiadomość edytowana przez: bodziotx dnia 2005-12-31 17:33:57 ]

Cytat:
2005-12-31 12:25:50, bodziotx pisze:
Witam. Mam taki problem. Miesiac temu kupiłem BMW 318IS E36 z 92 roku. W komorze silnika nie ma osłony wentylatora chłodnicy (takiego plastykowego tunelu). Pytanie. czy jego brak wpływa jakoś żle na pracę silnika? I gdzie takie ustrojstwo mozna dostać, może ktoś z forumowiczówm ma takie na zbycie.

chlodzenie moze byc minimalnie gorsze ale to nie jest glowny powod dla ktorego warto miec ta oslone, glowny powod to ochrona wiatraka i visco przed kamieniami i innymi smieciami z ulicy. koszt nowej oslony to 80-90zl wraz z plastikowymi zatrzaskami do montazu. koszt wiatraka przynajmniej 2-3 razy wyzszy wiec warto kupic ta oslone.

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-12-31 14:25:19 ]

Cytat:
2005-12-31 12:25:50, bodziotx pisze:
W komorze silnika nie ma osłony wentylatora chłodnicy (takiego plastykowego tunelu). Pytanie. czy jego brak wpływa jakoś żle na pracę silnika?

Tak, wpływa źle. Bez tej osłony wentylator pracuje tak, jakby go wcale nie było. W czasie postoju, przy pracującym silniku, brak jest przepływu powietrza przez chłodnicę.

Cytat:
I gdzie takie ustrojstwo mozna dostać

W sklepie z częściami do BMW lub w ASO BMW.

to w związku z tym ja mam pytanko, czy ta osłonka jest w każdym modelu np E30? Bo ja tego nie mam, problemów z temp nie mam, gdybym jednak dowiedział się, że to ma być to bym to zakupił...

Cytat:
czy jego brak wpływa jakoś żle na pracę silnika?

Aboslutnie nie. Może silnik coś minimalnie odczuwa ale na wskaźniku temperatury Ci nawet tego nie pokaże. Jeździłem ze dwa miesiące bez tej osłony w E30, w lecie, w korkach i nie działo się zupełnie nic. Tak jak ktoś już pisał, jest to bardziej osłona chroniąca wiatrak i wisko przed fizycznym uszkodzeniem niż tunel nadający jakiś cudowny aero-powiew dla silnika
Cytat:
I gdzie takie ustrojstwo mozna dostać

Ja kupiłem z rok temu za 40 zł używkę z Allegro. W sklepie BMW chcieli 100 zł.
Pozdrawiam

Cytat:
czy ta osłonka jest w każdym modelu np E30?

Schematy pokazują, że ma być. Moim zdaniem powinno być acz tragedii bez tego nie ma.

Cytat:
2006-01-04 14:50:29, biem pisze:
Schematy pokazują, że ma być. Moim zdaniem powinno być acz tragedii bez tego nie ma.

no własnie chyba nie we wszystkich bo masz tutaj rys:
318i COUPE
i masz tutaj 324TD moje:
324TD
i własnie to mnie nurtuje...

PS: Dodam, że 318 wybrałem z 91 roku, a 324TD z 92'(bo taka mam)

[ wiadomość edytowana przez: Jeztom dnia 2006-01-04 15:11:21 ]

Cytat:
324TD

A element nr 12? Jakiś taki plastik podobny do osłony...masz to?

Pamiętam jeszcze że w 6-cylindrówkach (a przynajmniej w 325i) osłony te były znacznie węższe niż w 1.8 i 1.6. bo ewidentnie mniej było miejsca pod maską. Właśnie coś takiego jak element nr 12 na tym schemacie...

Cytat:
2006-01-04 15:10:48, biem pisze:
A element nr 12? Jakiś taki plastik podobny do osłony...masz to?

nie pamiętam, bedę musiał sprawdzić... Ale wiem, że napewno nie mam osłony wentylatora i jezeli nr12 mam to napewno nie jest osłoną...
Po pracy zobacze co to jest.

Faktycznie to jest to, bo TUTAJ JEST Z 325 i jest to dokładnie ten sam element, musze sprawdzić czy to mam...

Cytat:
wiem, że napewno nie mam osłony wentylatora

A może i faktycznie 2.4 TD nie mają tego czegoś...Fotka

Cytat:
2006-01-04 15:23:40, biem pisze:
A może i faktycznie 2.4 TD nie mają tego czegoś...Fotka

no własnie ja mam tak samo ale juz widze różnice, to jest wersja starsza od mojej(silnik ten sam) ale np termostat ja już mam inaczej umiejscowiony jest zaraz przed wentylatorem i żeby go wymienić trzeba wentylator ściagać...