MotoNews.pl

Metaliczne stukanie w silniku 2,5TDs

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam Omega z silnikiem BMW 2,5TDs. Pisze na tym forum bo na forum Opla nie wieme mozna uzyskac na temat tego silnika a ludzie tam potrafia sie tylko nasmiewac z Diesli.

Od pewnego czasu nurtuje mnie dzwiek metalicznego stukania dochodzacy z silnika. Wystepuje zarowno przy zimnym jak i przy goracym silniku. Stukanie jest dokladnie co 2 obrot walu (dokladnie policzylem).
Probowalem z tym walczyc. Zrobilem prawie kapitalny remont silnika. Mialem peknieta glowica (taka juz kupilem) i jak zrobilem glowice to nieudaczny mechanik zle zlozyl rozrzad i rozwalil mi znow glowice i tloki. Tloki wiec poszly do wymiany, przy okazji kupilem inna glowice po calkowitej naprawie. Nowe tez sa wszystkie panewki i szlifowany wal. Wymienione tez tulejki na korbowodach. Nowe sa tez lancuchy rozrzadu i wszystkie kasatory luzu zaworowego.
Wymienione wtryski i sprawdzone cisnienie pompy. Wtryski sa ustawione na 15MPa. Zeden nie "leje".
Obecnie nie ma na tlokach sladow zeby sie np zdezal z glowica czy jakims zaworem. Wszystko jest cacy. Nie mam pojecia skad ten stukot moze dochodzic.
Nie dotykana mam tylko pompe wtryskowa i tu sie pojawia moje pytanie:
Czy w pompie jest cos co moze powodowac wyrazny, glosny metaliczny stukot co 2 obrot walu korbowego?
Czy przyczyna moze lezec gdzie indziej? Moze kolo dwumasowe albo tlumik drgan skretnych kola pasowego. Nie mam juz pomyslow.

Sam fakt ze stukanie jest co 2 obrot kwalifikuje moim zdaniem tylko pompe. Licze na wasze bogate doswiadczenie.

pozdrawiam

a tłoki kupiłeś nowe czy używane? przed naprawą też stukał?

Tloki byly uzywane, ale wg pomiarow silnik nie kfalifikowal sie do szlifu tulei cylindrowych. Tloki sa nominalne i geometria miesci sie w normie.
Przed naprawa tez pukalo dokladnie tak samo. Myslalem ze to moze luz na tulei korbowodowej. Ale przeciez korbowody wszystkie sa po regeneracji robionej przez solidna firme.

skoro wszystko wymierzone i niby dobre to bez kontaktu organoleptycznego sie nie obejdzie znaczy sie obsłuchania

Tak tez przypuszczalem. Bylem u kilku mechanikow ale oni mowia, ze nic nie slysza. Nie wiem, ale moim zdaniem powinni chyba isc do laryngologa. Nawet niewprawieni slysza wyraznie ze pracuje inaczej niz normalny TDs. Z takim stukaniem przejechalem juz 20tys.km nie ustaje i sie nie nasila. Moze ten typ tak ma. Nie mam zielonego pojecia z czym to zjesc.

Hmm... Nie chcę Cię urazić, ale czy miałeś kiedyś wcześniej diesla? Bo one chodzą inaczej... i jest słyszalny lekki stukot...
Pozdrawiam

Z dieslami mam doczynienia od malego. Jezdzilem kilkoma samochodami z silnikiem diesla. Normalny TDs pracuje inaczej. Tak miekko i cichutko. Moj stuka jak mlotkiem o kowadlo. Jest to wyrazny dziwny dzwiek.

Kurde moze przewrazliwiony jakis jestem ... moze powinienem zrobic glosniej radio?

NIE PRZEJMUJ SIE JA W SWOIM TDS 2.5 MAM TO SAMO SILNIK MA PRZEJECHANE DOPIERO OKOLO 70 TYS JAK SAM WIESZ TO JEST PRYSZCZ NIE JEDEN MECHANIK JUZ LATAŁ ZE STETOSKOPEM A W ASO POWIDZIELI ZE TRZA ROZBIERAC TAK WIEC OLAŁEM TO I JEZDZE DALEJ JA MAM TAKIE GŁUCHE STUKI KTURE SIE ZWIEKSZAJA W MIARE WZROSTU OBROTÓW SILNIKA KTOS MI KIEDYS POWIEDZIAŁ ZE TO MOZE BYC JAKAS PLETWA ALBO ŁYZWA-NIE PAMIETAM WIEM ZE TO MA COS WSPULNEGO Z ROZZADEM

Małymi literkami bym prosił na porzyszłosc!!!!

[ wiadomość edytowana przez: mibhell dnia 2006-01-04 00:47:32 ]

Widzę, że jest tu coraz więcej ziomków z Legnicy
Pozdrawiam

Rudy 102 jest juz od 160 dni wiec sporawo..

nie wiem jak wy, ale ja zdecydowanie odczuwałbym dyskomfort, jezeli mój szeciocylindrowiec nie chodził jak szeciocylindrowiec, nic nie ma stukac czy coś tam, poprostu sprzedałbym auto...

No ja wlasnie taki dyskomfort odczuwam. Nie bardzo chce sie auta pozbywac. Wlozylem sporo w remont i zal mi sie go pozbywac. Wiem ze to jakas pierdola stukajaca i chcialbym ja zlokalizowac.

Przyczna stukania moze byc uszkodzona vacu-pompa kolega mial podobny przypadek tylko ze w vw t4 2.5tdi ale objaw byl dokladnie taki sam. Stukalo cos na gorze silnika pojechal do servisu wymienili vacu i przeszlo.

Pozdrawiam

Wydaje mi sie ze pompa waku odzywa sie przy odpalaniu jezeli jest z nia cos nie tak