MotoNews.pl

Gdzie mogę wytłoczyć starą (czarną) tablicę rejestracyjną?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
...bo przednią mam tak zmasakrowaną, pogiętą i pordzewiałą że aż wstyd z taką jeździć...
...a nie chcę wyrabiać białych bo i tak niebawem (najbliższy rok) furę sprzedam...
...chodzi mi o jakiś zakład gdzie tłoczą stare tablice, najlepiej okolice prawobrzeżnej części Warszawy...

Tłoczenie tablic jest chyba... nielegalne. Pozostaje Ci młotek+biała fabka+czarna farbka+pędzelek i malowanko... albo olej to!

Auto na takich tablicach budzi respect na drodze

Niżej fotka auta jednego z klubowiczy

To mnie już niewiele brakuje - połamana, odstająca ramka i pogięta blacha (próbowałem butem na chodniku prostować, ale chyba tylko gorzej wyszło).

...no ...moja wygląda teraz właśnie tak samo jak na fotce powyżej

łukasz
nie da rady
moja tak sie zwinaela w harmonijke ze nie dalo sie wyprostowac
pojechalem wiec do firmy Tabal ktora robi tablice i nic z tego nawet nie chcieli gadac
wiec jesli masz sprzedawac samochod jezdzij dalej

Popytaj o jakiegos magika na gieldzie, kiedys slyszalem ze sa tacy ktorzy sie tym zajmuja. Jest to nielegalne, wiec w zadnej firmie raczej tego nie zrobia...

a od kiedy jest to nielegalne? bo w zeszlym roku jak uszkodzilem sobie tablice w lodzi to sami policjanci mi doradzili zebym sobie dorobil..powiedzieli ze jesli posiadam stara tablice i po prostu chce zrobic nowa to nie ma zadnego problemu prawnego..co innego jesli jest to biala tablica bo tych faktycznie nie wolno..nie znalazlem takiego warsztatu wiec wyklepalem stara..bo nie mam zamiaru zmieniac na biale tak przynajmniej widac ze esperaczek ma jednego wlasciciela

Na starych też były nabijane pieczątki legalizujące, czy jak to zwał.

Na fotoradarze może fotka nie wyjść na starych

Właśnie dzwoniłem do firmy która zajmuje sie produkcją tablic.

Nie ma możliwości legalnie dorobienia czarnych tablic.
Ale można dorobić białe (nawet 1szt.) jednak musi to iść przez wydział komunikacji.

A i na fotoradarze nawet czarne tablice widać

Jest jeszcze jedna. awaryjna opcja....wielu producentów robiło (i nadal robi) tablice "rejestracyjne" plastikowe ! -takich na bank znajdziesz.

Jakiś czas temu kolega gdzieś dorabiał takowe ...miał potem nawet kontrolę policji...trochę się czepiali ale uratowało go to, że nówkę plastikową tabulę nałożył na zmęczoną starą oryginalną ....coś tam gadali , że w razie pożaru musi być wiadomo co się zjarało itp. ale potem już większych problemów nie robili .

Może spróbuj tak ?

Cytat:
2006-01-05 17:43:32, bogdan1 pisze:
nówkę plastikową tabulę nałożył na zmęczoną starą oryginalną ....coś tam gadali , że w razie pożaru musi być wiadomo co się zjarało

Sobie przypomniałe... ojciec w syrenie 105 coś około lat 80 coś takowego miał (wtedy kiedy nikt nie marzył nawet o jakichś nalepkach holograficznych itp). I faktycznie - taki był wymóg, a standardowe metalowe tablice charakteryzowały się tym, że były wykonane z najtańszej blachy, która po roku była cała zardzewiała.

hej, a próbował ktoś w jakiejś firmie reklamowej? Przecież robią tablice chciażby na samochody z parą nowożeńców, mogą też zrobić normalną czarną tablicę z numerami.

no właśnie... gdzie robią sobie tablice Ci kolesie co jeżdżą tirami i mają swoje imiona wytłoczone na blachach ułożonych na przeniej szybie?

Cytat:
2006-01-06 00:40:18, ŁUKASZ_GAJER pisze:
no właśnie... gdzie robią sobie tablice Ci kolesie co jeżdżą tirami i mają swoje imiona wytłoczone na blachach ułożonych na przeniej szybie?

moze tutaj ? :
tablice do TIR-ów ...i pewnie nie tylko ..KLIK!

Panowie, ale te firmy nie moga robić tablic rejestracyjnych.
Mogą zrobić tablice reklamowe, okolicznościowe, lub jakieś tam inne tablice informacyjne....

Z tego co mi wyjaśnił miły Pan przez telefon, w Polsce jest zakaz robienia tablic rejestracyjnych na zlecenie innego podmiotu niż Wydział Komunikacji.

Więc jeśli zgubisz, lub uszkodzisz tablicę, to możesz zamówić nową o tym samym nr, ale tylko za pośrednictwem Wydziłu Komunikacji.

Więc chyba będziesz musiał poszukać jakiegoś mniej legalnego sposobu wytłoczenia nowych tablic.

Jeszcze jedna kwestia...
A co w przypadku gdy kończy mi się dowód rejestracyjny?
"Kończy się" - znaczy się że już mam wszystkie miejsca zapieczątkowane....
W takim razie w przypadku wyrabiania nowego dowodu obowiązkiem będzie wyrobienie już nowych (białych) tablic?
Więc i tak i tak nie ominie mnie w tym roku przerejestrowanie na białe, prawda?

Cytat:
2006-01-06 12:58:34, ŁUKASZ_GAJER pisze:
Jeszcze jedna kwestia... A co w przypadku gdy kończy mi się dowód rejestracyjny? "Kończy się" - znaczy się że już mam wszystkie miejsca zapieczątkowane.... W takim razie w przypadku wyrabiania nowego dowodu obowiązkiem będzie wyrobienie już nowych (białych) tablic? Więc i tak i tak nie ominie mnie w tym roku przerejestrowanie na białe, prawda?

Niektóre zakłady diagnostyczne biją pieczątki na "Adnotacjach Urzędowych".

Ale jeśli Ci diagnosta odmówi przybicia takiej pieczątki, to pewnie musisz zmienić dowód wraz z tablicami.

Cytat:
2006-01-06 12:58:34, ŁUKASZ_GAJER pisze:
Więc i tak i tak nie ominie mnie w tym roku przerejestrowanie na białe, prawda?

Nie prawda. Dostajesz nowy DR (za który musisz oczywiście zabulić), a tablice zostają stare. Niestety niewiele osób o tym wie i dzięki temu pracownicy WK wypracowywują lepsze premie.