MotoNews.pl

[samara] problem z elektryka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Objawy sa nastepujace najpierw po przekreceniu kluczyka w stacyjce nie zapalaly sie kontrolki, a cos tylko bzyczalo po kilku przekreceniach stacyjka kontrolki sie zapalily. Ale gdy tylko chcialem uruchomic autko natychmiast wszystko gaslo... (rozrusznik sie nawet nie zakrecil). pierwszy raz jak sie to zrobilo to udalo mi sie odpalic potem przejechalem kilka kilometrow i jak stanolem i zgasilem silnik to radio wlaczalo sie i wylaczalo. ale udalo mi sie znowu odpalic i dojechac do domu i teraz to juz praktycznie nic nie dziala,czasem uda mi sie wlaczyc swiatla, po przekreceniu slychac tylko bzyczenie. Wymienilem przkeznik pod deska bo mialem zapasowy i nie pomoglo, bezpieczniki sprawne. macie jakies pomysly co to moze byc?

[ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2006-01-18 08:47:01 ]
[ powód edycji: korekta tytulu ]

stacyjka.

Witam
Jeśli to samara, to warto jeszce obejrzeć skrzynkę bezpieczników, a raczej styki pod nią.

po wymontowaniu skrzynki okazalo sie ze tam jest taka korozja ze sme plytki w ktore wchodza przekazniki sie wylamywaly na dotyk , kupilem nowa zamontowalem przeczyscilem wszystkie styki i mam nastepujacy problem dziala wszystko oprocz swiatel drogowych, przkazniki sa dobre bezpieczniki tez, gdzie moze byc problem? uszkodzona skrzynka, stacyjka?

przekazniki sa napewno dobre? moze ktoras kostka jest niedocisnieta przy skrzynce? albo ma styk obszrocony?

jest dobry zaminianielem je i wszystko dziala oprocz swiatel

no to stawiam na kostki - sprawdz miernikiem. kiedys jedna zlaczka mi sie rozsypala (calkowicie) wiec stwierdzilem ze zaloze nowa - efekt byl taki ze wymienilem jakies pol metra przewodu bo co go ucialem do sie wysypal z oslonki. jezeli nie masz schematu zlacz to daj znac. tak sie jeszcze zastanawialem.... moznaby sprawdzic jeszcze wylacznik zespolony - moze tam cos sie popsulo...

[ wiadomość edytowana przez: maciekk dnia 2006-01-14 17:23:49 ]

no niestety nie moge dojsc przyczyny niedzilania swiatel drogowych,a takie pytanko jeszcze swiatla drogowe to w samarce sa na 2 ostanich bezpiecznikach czy na przedostaniej parze? swiatla drogowe tymczasowo dzialaja zrobilem prowizorke podlaczylem je pod swiatla postojowe i jak daje postojowki to od razu mam drogowe a jak wroci moj ojciec elektryk to sie zajmie ta instalacja od podstaw

drogowe sa na przedostatniej. wiem ze to glupie ale co tam - a zarowki sprawdzales?

a ja mialem wlasnie to samo przepalil sie przekaznik (chyba tak sie to nazywa) w skrzynce bezpiecznikow , ale to w 2107 niewiem jak jest w samarkach

zarowki sa dobre bo teraz dzialaja po tej malej przerobce, a przekaznik napewno jest dobry bo wsadzalem ze starej skrzynki i tez nie chcialy swiecic, ale zastanawiam sie czy problemem nie jest czasem stacyjka

a przełacznik zespolony sprawdzales? zajrzyje jeszcze w instalcje podlaczenia świateł fińskich, ale tam chyba drogowych nie ma... ja tam ostatnio po rozebraniu wszystkiego co sie da przypadkiem znalazlem pozycyjne tylne

tych przekaznikow co sa w fince nie ma u mnie, wlacznik zespolony dziala. a przed ta awaria wszystko dzialalo, tylko ze jak mi padla ta elektryka to jak przekrecalem kluczyk w stacyjce to raz sie swiecila deska normalnie a raz kontrolki byly przygaszona i wogole pierwszy raz takie rzeczy widzialem i chyba raczej bez pomocy specjalisty tego problemu nie rozwiaze

...z tego co wiem to kazda samara byla przygotowana pod swiatla finskie, tylko nie kazda miala je podlaczone. u mnie podlaczone nie sa...mam dwie wolne kostki ktore moge podlaczyc. Mi wlasnie tam zginely swiatla wypadl jeden kabelek

ale gdzie dokladnie sa te kostki bo u kumpla ktory ma finke znajduja sie tam gdzie jest ta wajcha co sie otwiera maske tylko ze glebiej, a u mnie od stacyjki wychodza kable przekaznik po drodze a potem to wiazka idzie juz pod skrzynke

WItam mam pytanie w sprawie samarki, to tak chcial bym sie dowiedziec z ciekawosci. do czego sluzy kabelek podlaczony do + klemy w samarce jest on koloru pomaranczowego lub różowego , mi juz wyblakł wiec nie wiem dokladnie jaki ma kolor. dzieki wszystkim za odpowiedz .

proponuje ci zobaczyc gdzie ten przewod idzie, bo to moze byc cokolwiek.

oki sprawdze, ale to jest farbyczny kabelek wiec napewno w innych ladach tez on jest. moze ktos juz kiedys byl ciekaw od czego on jest i doszedldo tego

Witam -- Mam problem z instalacją w ladzie coś w rodzaju spięcią które powoduje gaśnięnie samochodu a wszystko to dzieje się po włączeniu świateł zarówno mijania jak i długich - w momencie gdy jadę bez włączanych świateł jest wszystko w porządku. A jeszcze w momencie "spięcia" wskaźniki od ładowania i temperatury wychylają się maksymalnie. Może to brak masy, coś z bezpiecznikami? Miał ktoś coś podobnego - Pozdrawiam i Dziękuję za porady z góry

zapewne w skrzynce cos nietentego