MotoNews.pl

Cinquecento 900 gaźnik 9l/100km LPG Czy to dużo!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jakiś czas temu założyłem instalacje do nowo zakupionego Cinquecento 900 na gaźniku.
Plił mi od początku gdzieś ok 8,5 litra LPG.
JUz wtedy wydawało mi się to dużo ale jak pojechałem z reklamacja do serwisu to gościu poregulował cos i stwierdził że widocznie tyle musi palić.
Jakoś sie pogodziłem z tą informacją.
Od tego czasu przejechałem 25000 km
Nie wiem ile pali benzyny bo praktycznie na niej nie jeźdżę i nie mam jak przez to sprawdzić.
Teraz gdy gaz idzie do góry zaczynam sie zastanawiać czy moje CC powinno tyle palic gazu?
Pali w tej chwili między 8,8 do 9,3 litra gazu na 100-kę
Znajomy założył tez ostatnio taki sam model samochodu 900 gaznik i pali mu ok 6,5 litra.
Nie wiem co powinieniem zrobić i czy na pewno nie mozna nic zmienić aby palił mniej.
Proszę o informacje ile waszym zdaniem powinien palić mój samochód. Jeżeli uważacie że coś jest nie tak proszę o info co może byc przyczyną.

sporo ci zżera tego gazu...ja mam u siebie silnik 1.4 i pali średnio 7,3-7,8 gazu

zle dobrany mikser uno 900 6l100

To co zrobić.
Pojechać do innego serwisu zakładającego gaz aby zobaczyli, podłączyli pod komputer i powiedzieli co jest.

na poczatek zmierz srednice wewnetrzna miksera komputer nic nie pomoze bo to gaznik i instalka lpg niema sterownika i wymien filtr powietrza

Dzwoniłem do stacji tóra zajmuje się gazem i gość powiedział żebym podjechał on podłączy samochód pod analizator spalin i wtedy będzie wiedział jaka jest przyczyna dlaczego tyle pali. Koszt tej przyjemności 20zł.
CZy prawda jest że po podłączeniu pod analizator spalin jest w stanie określić powód duzego zuzycia gazu przez tak małe auto.

Witam.
Analiza spalin to podstawa pierwszej diagnostyki. A w szczególności spalania paliwa. Obojętnie jakiego.

Cytat:
2006-01-06 14:11:51, prohti pisze:
Dzwoniłem do stacji tóra zajmuje się gazem i gość powiedział żebym podjechał on podłączy samochód pod analizator spalin i wtedy będzie wiedział jaka jest przyczyna dlaczego tyle pali. Koszt tej przyjemności 20zł. CZy prawda jest że po podłączeniu pod analizator spalin jest w stanie określić powód duzego zuzycia gazu przez tak małe auto.

Czyli jeżeli gość podłączy pod analizator spalin to wyjdzie przyczyna że tyle bierze gazu?
I będzie mógł ja usunać?
Czy problem jest o wielewiecej skomplikowany?

Stary to mzoesz byc dumny z tego wyniku. Mój 900-tek pali niecałe 12 a przy bardzo oszczedniej jeździe miesci sie w 10. I co wy na to powiecie. Nie wiem jak sobie z tym poradzic zeby spalanie zmalało do normalnych 8 litrów.

Ale pytanie masz 900-tke na gaźniku czy wtrysku.
Jeżeli ty podejmowałeś jakies kroki i nic nie dało to co mam sobie odpuścić aby sie doszukiwać dlaczego tyle pali.
Porównaniem jest mój kolega z pracy który ma dokładnie taki sam model jak mój przerobił na gaz i nalewa do pełna przejeżdża gdzieś np ok 320 km dolewa do pełna (Choć w baku jeszcze ma gaz) i wychodzi mu 22 litry. To jest jakieś 6,9 l/100km
A mi pali 9l/100km i jak porównam to wychodzi że cos jest nie tak.
Bo ludzi mają duzo wieksze samochody np 1400 pojemności (gaźnik) i palą im to samo co mi. Cos chyba jest nie tak
Dlatego pisze na forum bo chciałbym sie dowiedzieć czy sie myle czy powinienem cos robić aby to zmienić.

Ja mam gaznik.

wg mnie 9l w miescie w zimie jesli jezdzisz tylko po miescie i czesto samochod jest niedogrzany to 9l jest bardzo dobrym wynikiem, byc moze takie spalanie w porownaniu do kolegi wynika z techniki jazdy, czystszych filtrow itp itd przyczyn moze byc duzo, ale ja bym sie cieszyl z takiego wyniku