Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Grzesiek Forumowicz Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2006-01-06 16:01:09 moja astra jest z Litwy ![]() rzeczywiscie, koszta są niższe, ubezpieczenie na miesiac to w przelicznieu na PLN jakies 30-35 zł, tablice ok 100zl, nie pamietam dokładnie co do cen aut- są przybliżone do tych na zachodzie, czasem niższe,czasem wyższe, zalezy jakie auto. mariampole jest jakies 30 kilka km od granicy z polską kaunas dalej- ja tam raz czy dwa bylem,ale w mariampole byl większy wybór niż w kaunasie, możliwe ze teraz coś się zmieniło |
![]() Pablo_astra Opel Astra Grajewo | 2006-01-07 15:59:32 z tym ze auta z litwy to w przeważającej czesci bity sprzęt |
![]() Grzesiek Forumowicz Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2006-01-07 18:38:00 bez przesady
zdarzają się rozjebundy, jak wszędzie,ale zeby przewaga rozbitków? z tym stwierdzeniem się nie zgadzam można trafić naprawdę fajne auta jak już znajdziemy cos co nas interesuje , miernik lakieru z kieszeni i sprawdzamy ![]() |
![]() Grzesiek Forumowicz Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2006-01-08 11:14:53 po 1- nie tylko z niemiec,ale również z francji,wloch,holandii, itd
po 2- oni kupują w komisie na zachodzie nie 1-2 auta,ale 10-15-20 na raz,stąd dla nich niższe ceny owych aut po 3- przyjeżdzają na lohrach, bo taniej przywieźc te 10 czy iles samochodow np dwiema lohrami, niż wracac kupionymi samochodami na kołach, płacic za paliwo, kierowcom, mandaty, itd ![]() Kupno auta wygląda mniej wiecej tak: jedziesz do mariampolu na giełę, giełda jest zajebista, tam stoja te auta na lohrach, za szybami lohr są kartki z cenami, czasem z wypsoazeniem aut które ma kierowca jak cos sie podoba, wlazisz na lohrę i oglądasz, chcesz kluczyki to bierzesz od kierowcy, albo stukasz w okno-pewnie śpi ![]() jest jedna wada, nie ma możliwości jazdy próbnej, bowiem lohry stoją obok siebie, z tyłu,z przodu i gdy zechcesz auto np pierwsze z samej góry, to zdjąc to wszystko, nie ma fizycznej możliwości na tym placu auto sie spodobało,,kupujesz zalezy która jest godzina, jeżeli np za godzinę giełda się konczy, umawiacie się z kierowcą gdzies przy gieldzie, czekają tam przyjezdza on,albo jego kumpel i jedziecie do biura-czyli do komisu ![]() tam dostajesz rachunek/fakturę, nie umowę spisaną na kolanie. cene wpiszą jaką chcesz, niz niższą, jak mają na umowie kupna-sprzedaży z niemicem,holendrem czy kims tam. aha, jeżeli np godzina jest wczesna, czasem żądają zadatku 50-100 euro,że po te auto przyjedziesz wystawiają oczywiscie kwit,pieczątkę itd dalej w ten sam sposób, umawiacie sie z kierowcą i potem to samo w firmie. co do cen- mozna się handlować sie z kierowcą-oni wiedzą na jakim aucie ile mogą spuscic, itd potem nikt sie nie czepia, w kasie płacisz, tyle co sie dogadałes z kierowcą. jest tez mozliwośc oglądania aut w komisach, w inne dni niż giełda kiedy teraz gieła się odbywa-nie wiem, jak cos to zapytam kumpla który tam jeździ. aha, tablice rejestracyjne dostajesz w komisie, podczas kupowania auta te nr rejestracyjne nadawane są w litewskim urzedzie celnym odrazu po wjeździe na litwe, takze nie musisz nic załatwiac, płacisz tylko za to kasę w tymze komisie wykupujesz równiez strechovke na 30 dni, za 30 litów-mozliwe ze teraz trochę drozej,ale jesli juz to niewiele,kwestia 10-15 zl. gdy to załatwisz, siadasz w auto i rura do polski pamietaj,żeby uważac na litewską policje i ograniczenia prędkosci, ciezko sie z nimi dogadac,a mandaty wystawiają w setkach euro takze lepiej te 30 km do granicy dokulac się 90km/h uff, to chyba wszystko, jakbys mial jeszcze jakies pytania, to zapraszam ![]() a jakie chcesz auto? jaki rok,silnik itd? zapytam kumpla po ile mniej wiecej to chodzi, jesli np ostatnio zwrócili na podobne uwagę ![]() |
harry Forumowicz Corsa - sprzedany olsztyn / warszawa | 2006-01-19 07:35:11 gdyby na kazde pytanie zadane na forum otrzymywac odpowiedz jakiej udzielil Grzesiek na temat kupna auta na litwie to nie mielibysmy zadnych klopotow... a i watki bylyby duzo krotsze.... ![]() Grzesiu, respect ! ![]() |
![]() Grzesiek Forumowicz Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2006-01-19 09:46:47 dziękuję ![]() a co do omegi i mazdy dobrą omegę napewno będzie łatwiej trafić z japońcami-szczególnie tymi starszymi to loteria |
![]() Pawel_P saab 900s Warszawa | 2006-06-20 16:12:03 Witam!
Panowie, jak w tytule, kto bywa, kto wie jak dojechać?, jak tam jest, bo chcę się wybrać. Pozdrawiam! |
![]() Grzesiek Forumowicz Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2006-06-20 20:28:13 oczywiście, można się pofatygować po komisach
wybór aut jest naprawdę duży co do aut z lawety- one są w większości świeżutko przywiezione z zachodu,nie są naprawiane,picowane itd, natomiast w komisach są te,które nie sprzedały się na giełdzie pierwszego i nastepnego dnia warto zaopatrzeć się w miernik do lakieru moja astra dzien przed zakupem wjechała na Litwę(w briefie jest adnotacja litewskiego urzedu celnego wraz z nowymi numerami rejestracyjnymi), nawet nie zdejmowano jej z lohry |
![]() Grzesiek Forumowicz Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2006-06-21 17:18:55 witam,piszę w nowym poście,zeby podnieśc wątek
info prosto z Litwy-kumpel wrócił kilka godzin temu giełda w mariampolu środy i czwartki, najlepiej zajechać tam z samego rana w środę tj żeby wejśc na giełdę ok 4-5 w kaunasie giełda jest codziennie,ceny bywają lepsze niż w mariampolu co do komisów- bardziej opłaci się kupować na giełdzie, bo tam auta mają niskie faktury, te z komisów kupują ruskie i kazachy, bo dla nich potrzebna wysoka faktura-podobno mogą coś odliczać |
![]() arec-k Forumowicz SenatorB 3.0i/Osa M52 Suwałki | 2006-06-21 22:36:30 Witam.
Ja nieraz bywam na tej giełdzie, gdyż mieszkam 30 km od granicy. Nawet raz kupiłem jedno autko w Mariampolu na sprzedaż. Ponadto warto przy większych naprawach odwiedzać tamtejsze "szroty". cząści mają w śmiesznych cenach. gdy remontowałem blacharkę w VW Jetta II, to za przednie drzwi dałem po 45 zł wraz z szybami, tylną klapę 30 zł, dwa przednie błotniki po 30 zł,(oczywiście wszystko w idealnym stanie) nowe reflektory w sklepie 60 zł za sztukę. Mam kolegę, który biegle włada litewskim, więc mam trochę łatwiej. ![]() Za samochody płaci się w euro, a czasem w dolarach, części w litach [ wiadomość edytowana przez: arec-k dnia 2006-06-21 22:37:45 ] |
![]() Grzesiek Forumowicz Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2006-08-30 21:52:04 |
![]() winklerw Forumowicz OMEGA B CD sedan warszawa | 2006-09-04 12:36:11 http://boerse.autobild.de/autobild/gebraucht/suchen.php
dla porównania link do ogłodzeń niemieckich ceny litewskie wyższe od niemieckich sprawdzcie sami |