Kilka pytań o omedze A

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Grzebałem w archiwaliach formum, ale nie do końca namierzyłem poszukiwaną wiedzę, może ktoś będzie w stanie mi pomóc.. mam Omegę A CD Diamant 2.6 C26NE, 1991r.
1) Problem tkwi w liczniku - wszystko chodzi (obrotomierz,paliwo,temperatura), ale nie działa pomiar prędkości ani przebiegu. Co ciekawe, raz na kilka lub raczej kilkanaście kilomertów ruszy się licznik przejechanych metrów i tak przez kilka tygodni zrobiłem całe 1,5 kilometra Nie mam pojęcia gdzie może leżeć przyczyna, w czym zacząć szukać?

2) poczytałem trochę o stukaniu w tyle auta (most,wał itd.) ale nie znalazłem objawu który występuje u mnie - założmy, że mam zapięty wsteczny, trzymam sprzęgło i jak je troche raptowniej puszcze to właśnie z tyłu (gdzieś przy przeniesieniu napędu?) słychać stuk - mogę to powtórzyć, znów wcisnąć sprzeęgło, znów gwałtowanie ruszyć i znów stuknie.. znajomy wspominał coś o "gumie" na wale przy łączeniu ,ale dokładnie się nie oriętuje w temacie. Czy ktoś ma jakąś wizje co to może być i o jakiej gumie mowa?
Ostatnie moje pytanie (może głupie,ale nie byłem w stanie samemu do tego dojść) - czy komputer pokładowy w moim roczniku i moedlu wyświetla błędy (i ewentualnie jak je sprawdzić/odczytać).
Będe wdzięczny za wszelkie wskazówki, z góry dziękuje za pomoc!
Pozdrawiam
Eryk

1 Albo padl ci licznik albo przewany obwod sygnalowy albo padl impulsator predkosci na skrzyni.
2 Najpewniej jesli guma jest ok. a zapewne jest Konczy zywot dyferencjal.Ma joz calkiem spory luz miedzyzebny i stad te odglosy.
3.A no ma i Sie nawet da bez wizyty w serwisie jedyne co to spinacz w lapke.
A pomyslec ze rok temu sam bylem taki zielony ale upartosc mojej osoby robi swoje w nauce besti

[ wiadomość edytowana przez: SENATOR dnia 2006-01-06 18:53:20 ]

1,mialem to samo w senku. zmielony byl slimak i SLIMACZNICA(naped wew. skrzyni). koszt slimaka to ok 50 zl(tyla zaplacilem w ASO na zamowienie). slimacznica jest nie do dostania. musialem kupic druga skrzynie zeby sobie przelozyc.
2, pewnie podpora walu stuka. normalka

ad.1 potwierdzam słowa poprzedników
ad.2 nie jest to podpora wału a tym bardziej nie most na 100 % masz do wymiany gumy na tylnej belce kosztują w granicach 50 pln za sztuke potrzebujesz dwie.wymiana dla nowicjusza ok godziny
ad.3 poszukaj na forum jestdużo wpisz w wyszukiwarke kody.

Dzieki za porady, będe grzebał