| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ericsson LOB MEMBER Opel Omega 3000 24v Sopot | 2006-01-06 18:31:30 Witam! Grzebałem w archiwaliach formum, ale nie do końca namierzyłem poszukiwaną wiedzę, może ktoś będzie w stanie mi pomóc.. mam Omegę A CD Diamant 2.6 C26NE, 1991r.
1) Problem tkwi w liczniku - wszystko chodzi (obrotomierz,paliwo,temperatura), ale nie działa pomiar prędkości ani przebiegu. Co ciekawe, raz na kilka lub raczej kilkanaście kilomertów ruszy się licznik przejechanych metrów i tak przez kilka tygodni zrobiłem całe 1,5 kilometra Nie mam pojęcia gdzie może leżeć przyczyna, w czym zacząć szukać?
2) poczytałem trochę o stukaniu w tyle auta (most,wał itd.) ale nie znalazłem objawu który występuje u mnie - założmy, że mam zapięty wsteczny, trzymam sprzęgło i jak je troche raptowniej puszcze to właśnie z tyłu (gdzieś przy przeniesieniu napędu?) słychać stuk - mogę to powtórzyć, znów wcisnąć sprzeęgło, znów gwałtowanie ruszyć i znów stuknie.. znajomy wspominał coś o "gumie" na wale przy łączeniu ,ale dokładnie się nie oriętuje w temacie. Czy ktoś ma jakąś wizje co to może być i o jakiej gumie mowa? Ostatnie moje pytanie (może głupie,ale nie byłem w stanie samemu do tego dojść) - czy komputer pokładowy w moim roczniku i moedlu wyświetla błędy (i ewentualnie jak je sprawdzić/odczytać). Będe wdzięczny za wszelkie wskazówki, z góry dziękuje za pomoc! Pozdrawiam Eryk |
ryba-1 Jeep Grand Cherokee Bydgoszcz | 2006-01-06 19:01:59 1,mialem to samo w senku. zmielony byl slimak i SLIMACZNICA(naped wew. skrzyni). koszt slimaka to ok 50 zl(tyla zaplacilem w ASO na zamowienie). slimacznica jest nie do dostania. musialem kupic druga skrzynie zeby sobie przelozyc.
2, pewnie podpora walu stuka. normalka |
sss25 Opel Senator B Świdnica/Plymouth | 2006-01-06 22:40:30 ad.1 potwierdzam słowa poprzedników
ad.2 nie jest to podpora wału a tym bardziej nie most na 100 % masz do wymiany gumy na tylnej belce kosztują w granicach 50 pln za sztuke potrzebujesz dwie.wymiana dla nowicjusza ok godziny ad.3 poszukaj na forum jestdużo wpisz w wyszukiwarke kody. |
ericsson LOB MEMBER Opel Omega 3000 24v Sopot | 2006-01-06 22:40:37 Dzieki za porady, będe grzebał |