Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-01-08 13:57:23 Witam!!
Taki mały problemik mi się pojawił... Właściwie to dwa ale ten jeden do przeżycia jeszcze ![]() ![]() panel sterujący tak: ![]() żółty to "STARTER", czyli plus z czerwonego przycisku. Na początku brakowało mi tam jeszcze masy ale po rozebraniu doszedłem do tego, że diody mase dostają przez rezystor z cewki nie załączonego w danym momencie elektrozaworu - super. Pytanie: czy w związku z powyższym gaz jest dostarczany przez cały czas jak jest włączony zapłon? Mnie to osobiście nie przeszkadza ale podobno w przepisach było coś, że ma być zamknięty jak silnik nie pracuje ![]() Problem drugi, nieco większy: Wielozawór na butli wygląda tak: ![]() Z wtyczki wychodzą trzy przewody, brązowy jest jak mniemam masą (przypadkowo przecięty przy demontażu). Po opisie z centralki doszedłem do wniosku, że zielony pewnie jest od rezerwy, niestety w obecnej chwili nie podaje masy więc nie wiem o co loko. Fioletowy drogą eliminacji został nominowany do roli sterowania elektrozaworem (nie widzę niczego takiego ale ja sie nie znam ![]() ![]() Ponieważ było późno (koło pierwszej w nocy), zimno (nieogrzewany garaż) i byłem zmęczony temat zostawiłem. Teraz zastanowił mnie brak wskaźnika poziomu gazu w butli i zaczynam podejrzewać fioletowy przewód o sterowanie wzkaźnikiem (elektronicznym, na desce). Generalnie nie widzi mi się experymentowanie przy ujemnych temperaturach otoczenia więc proszę Was koledzy żebyście mnie oświecili bo błądze ![]() ps. Zapytałem też na LPG forum ale tu się chyba więcej życzliwych ludzi przewija ![]() |
![]() jose Miłośnik FSO '73 Warszawa (Las Palmas) | 2006-01-08 14:02:00
Nie ![]() |
![]() Janusz_K Miłośnik FSO Polonez 1500 x2 :) Lublin | 2006-01-08 14:02:48 Centralka jest pewnie od instalki z reduktorem podciśnieniowym, dlatego nie ma przewodu, który "potwierdza" pracę silnika. |
![]() Janusz_K Miłośnik FSO Polonez 1500 x2 :) Lublin | 2006-01-08 14:22:11
Rzeczywiście brakuje wskaźnika, można tam z tego co wiem wstawić bez problemu zarówno elektroniczny (diodowy), który jest podłączany za pomocą wtyku na 3 piny (masa, zasilanie, sygnał rezerwy i stanu gazu), jak i zwykłego wskazówkowego. Oto przykładowa CENTRALKA przystosowana do współpracy z reduktorem ze sterowaniem elektronicznym i wyświetleniem stanu gazu wewnątrz kabiny pojazdu. [ wiadomość edytowana przez: Janusz_K dnia 2006-01-08 14:36:28 ] [ wiadomość edytowana przez: Janusz_K dnia 2006-01-08 14:42:04 ] |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-01-08 14:48:10
Już mnie się to podoba. Teraz tylko gdzie się wpiąć w kolektor fiatowski zeby podłapac to podciśnienie? Od razu bym sobie trójnik zapodał i waku podpiął ![]()
Możesz coś rozjaśnić trochę gdzie i jak zapodać tam jakiś wskaźnik ![]() ![]()
No też mnie się tak wydawało, tylko że zawsze po podaniu plusa na sterowanie elektrozaworu przy butli słychać dość wyraźnie (rezonans butli) "cyknięcie", którego u siebie nie stwierdziłem. Tylko się głupio świeci jakaś czerwona dioda i nic z tego nie ma ![]() Jeszcze wracając do tematu podciśnienia, tak mi się przypomniało... Nie mogłem założyć dłuższych szpilek (żeby skręcić obudowe filtra razem z mixerem) ponieważ szpile z Poldka miały gwint o numer większy w miejscu gdzie wkręca się je w gaźnik. Ale miałem cały gaźnik od "dawcy" więc przerzuciłem pokrywe razem z pływakiem - wyglądało niemal identycznie, wszysko przypasowało i auto śmiga na benie jak przedtem ale... W pokrywie od Poldkowego gaźnika jest taki ładny mały króciec z boku w części zakrywającej komorę pływakową. W Poldim był wpięty w podobny króciec niżej w gaźniku, ktorego jednak w Kantowym karburatorze nie stwierdziłem - co to je do czego i ogólnie o co loko ![]() |
![]() jose Miłośnik FSO '73 Warszawa (Las Palmas) | 2006-01-08 15:07:44
Generanie lepiej było przełożyć cały gaźnik. Ten króciec służy do podpięcia przewodu od ZHS, w gażniku od fiata nie znajduje zastosowania. Przy operacji przekładania pokrywy warto byłoby się zainteresować poziomem paliwa w komorze pływakowej - teraz masz 3 mm za nisko.
Wierć pan, otworek pod króciec. [ wiadomość edytowana przez: jose dnia 2006-01-08 15:09:15 ] |
![]() Janusz_K Miłośnik FSO Polonez 1500 x2 :) Lublin | 2006-01-08 15:09:45 Żadnej magii, w to puste miejsce wkłada się i przykręca dany wskaźnik (z reguły na 2 śrubki, najpierw trzeba tylko "ustawić rezerwę") i tyle. Nie kojarzę niestety dokładnie cen, ale diodowy to chyba coś koło 30zł.
Od butli zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku, po zreflektowaniu się stwierdzam, że idą trzy żyły. Z tym rezonansem do dziwna sprawa, bo elektrozawór powinien poprostu "pyknąć" i tyle, niezależnie od tego czy w butli jest ciśnienie czy też nie. Zastanawia mnie po co przy nim jest jakaś płytka drukowana... ![]() ![]() |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-01-08 15:41:27
Nie pisz skrótami bo chciałbym rozumieć u czym do mnie rozmawiasz, a ja wiem tylko co znaczy FSO ![]()
Makes no difference, jedzie tak samo ![]() ![]()
Ta no jasne, znajdź mi taką małą, giętką wiertarkę, którą tam dojde ![]() ![]() pozdro laik ![]() |
![]() esp Miłośnik FSO Perełka 125p Skarzysko | 2006-01-08 15:41:39 Jak jestesmy przy tym temacie to czy ktos moze wie czy mozna dostac same kontrolki sterujace? Szukalem w necie i nic. W sklepach motoryzacyjnych tez raczej nie beda mieli.
A szukam jej bo: mam teraz taka kontrolke z przyciskami poziomymi a wolalbym jednak z pionowymi (jak w pierwszym poscie na 2-gim zdjeciu), czyli takimi jak mialem kiedys ale koles mi wymienil na inna bo nie palila sie dioda rezerwy(instalacja gazowa LOVATO). Dzieki za pomoc. |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-01-08 15:52:09
Pisząc "puste miejsce" masz na myśli ten stożkowaty otwór na dnie którego spoczywa duża śruba z sześciokątnym ułbem? ![]()
No on zazwyczaj po prostu pyka ale poniewaz jest sztywno połączony z butlą to drgania (dźwięk) przenoszą się na butle, ktora działa tak troche jak pudło rezonansowe w gitarze, no nie?
To do czego by był wtedy trzeci przewód? Chyba, że to by był już zabudowany czujnik poziomu, a rezerwa osobno, tak jak w zbiornikach od beny... ![]() |
![]() Janusz_K Miłośnik FSO Polonez 1500 x2 :) Lublin | 2006-01-08 16:01:31 Heh, dzwonie do Ciebie na komę bo nie chce mi tyle się pisać. ![]() Edit: Tylko ją włącz. [ wiadomość edytowana przez: Janusz_K dnia 2006-01-08 16:02:50 ] |
![]() jose Miłośnik FSO '73 Warszawa (Las Palmas) | 2006-01-08 16:05:34
ZHS - Zawór Hamowania Silnikiem - taki szpej który odcina dopływa paliwa przy hamowaniu silnikiem (paliwo idzie wtedy tylko przez układ wolnych obrotów). Działa na zasadzie różnicy cisnień w I gardzieli i atmosferycznego. Króciec w komorze pływakowej umożliwia uzyskanie ciśnienia atmosferycznego z jednej strony przepony zaworu (z drugiej jest kanał wprost do I przelotu), a jest on tam tylko dlatego, żeby nie zanieczyścić zaworu (powietrze w komorze pływakowej ma być podobno czyste ![]()
Po zdjeciu obudowy filtra masz wystarczająco dużo miejsca aby wwiercić się w odgałęzienie kolektora idące do 4 cylindra - wystarczy, żeby pobierac podciśnienie. Własciwie to wypadałoby zdjąć do tej operacji kolektor (opiłki), ale trza być furius ![]()
Można, bywają często na allegro. Tylko musisz wiedzieć czy msz reduktor "podciśnieniowy" (dopływ gazu sterowany dodatkowym przewodem podciśnienia z kolektora) czy "elektroniczny" (na podstawie impulsów z cewki), bo centralki się róznią. [ wiadomość edytowana przez: jose dnia 2006-01-08 16:10:49 ] |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-01-08 16:49:24
Z tym może być problem bo kom mi działa gorzej niż LPG i jest na liście priorytetów daleko za Kant'em ![]() ![]() BTW - fajnego masz Poldka ![]()
Ojacieniemogealebajer ![]() ![]() ![]()
Nie no, staaary - ja chce globalne podciśnienie bo przeca do tego samego (lub tuż obok) bym wpiął wakułometr i jak mi bedzie źle pokazywał to nie bede wiedział jak jechać ![]()
No właśnie, sam sobie problem wyjasniłeś ![]() BTW - gaźniox Poldkowy pasi bez problemu na kolektor Kant'a czy trza coś modzić ![]() [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2006-01-08 16:51:46 ] |
![]() Janusz_K Miłośnik FSO Polonez 1500 x2 :) Lublin | 2006-01-08 16:53:50 Dobra, abonent czasowo niedostępny, wiec napiszę:
1. Nie wiem, ale możliwe bo wskaźnik jest sprzęgnięty magnetycznie - musiałbym to obejrzeć pod jakimś kątem, bo fotka jest na "prostopadle". Tylko ciekawe w takim razie co to jest to "badziewko" z diodą (widok jest tylko z góry, więc hgw). Regulacji dokonuję się np. tak: jedziesz na stację i tankujesz do pełna, następnie tak kręcisz tym wskaźnikiem, żeby pokazywał "full". Później jeszcze trzeba zerknąć kiedy się zapala rezerwa i w razie potrzeby dokonać korekty. Co do tych śrubek to własnie nie widzę na nie za bardzo miejsca, ale TUTAJ zamieszczam link do fotki typowego wielozaworu z elektrozaworem stosowanego obecnie. Wyraźnie widać te 2 śrubki i całokształt budowy. 2. Oczywiście, ja poprostu zrozumiałem że cały czas się świeci ta dioda i coś brzęczy. 3. No właśnie. Tylko po co ten "stożek" ? Czy on ma od wewnątrz jakiś gwint ? Zapodaj jeszcze parę fotek pod różnymi kątami. |
![]() jose Miłośnik FSO '73 Warszawa (Las Palmas) | 2006-01-08 16:54:57
Toć przeca masz tam globalne podciśnienie, a jak badzo chcesz to wierć bliżej gaźnika. (E)wakuometr to sobie odpuść, albo zamaluj czerwone pole na zielono ![]() ![]()
Jest w całości Plug&Play (podchodzi bez niczego). Jeno nie zapomij rzucić plusa z cewki na elektrozawór w gaźniku. |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-01-08 21:03:04
Nie odpuszcze sobie bo to je fajny bajer - zawsze coś jeszcze tam lata na desce i można suczki na to wyrywać ![]() ![]() BTW - jaaakiś czas temu przyjechał do mnie do serwisu koleś zagazowanym E-36 Compact'em. Mówił, że auto ma muła nawet na benie. Faktycznie w porównaniu z serią troche lipa ale nie ma się co dziwić jak miał taką zwężke na dolocie: ![]() ![]() Powiedział, że chce wywalić gaz i zrobić tak żeby była pełna seria pod maską. W aucie był reduktor BRC, zbiornik troidalny POD PODWOZIEM (przystosowany do takiego montażu) i to: ![]() Nie namyślając się spytałem, czy nie chce sprzedać. Zaczął coś kręcić że szwagier mówił mu, że za to można dostać jakieś 500zeta... Chłodna kalkulacja i powiedzialem, że za pół tego ją biore, ostatecznie 300 mu dałem (właśnie tyle zostawił w kasie za demontaż instalki ![]() O ile podłączenie przełącznika jest dla mnie w pełni jasne o tyle już "System kontroli sondy lambda" ma przede mną kilka sekretów. Na >> STRONIE PRODUCENTA << piszą, że "steruje składem mieszanki gaz - powietrze, doprowadzonej do silnika samochodu" czyli po prostu silniczkiem krokowym. Wpina go się szeregowo między sonde i ECU więc symuluje on też prawidłową prace przy zasilaniu gazem co bo nie wywalało błędów jakich, czy tak? W tej Beemce był zwykły register zamiast krokowego więc uznałem, że po cos to wsadzili. Jedno wejście jest na TPS - liniowy czy on/off? To na jakieś szersze regulacje czy tylko do zubożenia mieszanki przy hamowaniu silnikiem? Muszę jeszcze rozpracować ten emulator wtrysków ale widzę, że >> JEST TEGO SPORO << więc lece do piwnicy sprawdzić jaką mam wersjon... Jak ktoś coś wie z rzeczy których ja nie wiem to będę dźwięczny za oświecenie mnie ![]() |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-01-13 09:00:56
Eeeem, a można się po przełożeniu gaźnika wpiąć w ten przewód trójknikiem w celu uzyskania podciśnienia do sterowania reduktorem? Albo w przewód od podciśnienia idący do aparatu zapłonowego... Czy spowoduje to jakąś błędną korekte kąta wyprzedzenia zapłonu?? Bo króciec już mam ale wiertara mi nawala, nie moge znaleźć gwintowników i poza tym nie chce mi się zdejmować kolektora ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2006-01-13 09:04:29 ] |
![]() KraseK Miłośnik FSO E34 525i / E30 318i Bialystok | 2006-01-13 10:14:16
Ja miiałem podpiete pod ten przewód i gazownia ch....o chodziła, regulator działał prawidłowo (przynajmniej na postoju) ![]() |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-01-13 20:27:27 Ja bym chciał, żeby podczas jazdy też działał prawidłowo ![]() ![]() |
![]() santi Miłośnik FSO polonez caro 1,6 gle Lanckorona/Kraków | 2006-06-14 19:42:17 sory ze wyciagam trupa z szafy ale mam pytanie: padła mi centrlka i mam inna w zapasie. nie wiem jak podpiac kable: w tej co mam w zapasie sa kable (od góry): niebieski, puste miejsce,czarny, zielony,czerwony, bialy, brazowy. teraz jak to podpiac czesc kolorow mi sie zgadza ale nie wszystkie. Moze ktos ma schemat jak to powinno byc podpiete
Polonez caro 1,6 gle. |