Taki mały problemik mi się pojawił... Właściwie to dwa ale ten jeden do przeżycia jeszcze
. Przełożyłem instalkę z jednego auta do drugiego i nie mogę dojść do ładu z okablowaniem. Centralkę w prawdzie opanowałem ale troche mnie zdziwił brak wejścia impulsu potwierdzającego prace silnika (z cewki). Rozpiska przewodów na obudowie wygląda tak:
panel sterujący tak:
żółty to "STARTER", czyli plus z czerwonego przycisku. Na początku brakowało mi tam jeszcze masy ale po rozebraniu doszedłem do tego, że diody mase dostają przez rezystor z cewki nie załączonego w danym momencie elektrozaworu - super.
Pytanie: czy w związku z powyższym gaz jest dostarczany przez cały czas jak jest włączony zapłon? Mnie to osobiście nie przeszkadza ale podobno w przepisach było coś, że ma być zamknięty jak silnik nie pracuje
.
Problem drugi, nieco większy:
Wielozawór na butli wygląda tak:
Z wtyczki wychodzą trzy przewody, brązowy jest jak mniemam masą (przypadkowo przecięty przy demontażu). Po opisie z centralki doszedłem do wniosku, że zielony pewnie jest od rezerwy, niestety w obecnej chwili nie podaje masy więc nie wiem o co loko. Fioletowy drogą eliminacji został nominowany do roli sterowania elektrozaworem (nie widzę niczego takiego ale ja sie nie znam
), jednak po podaniu plus'a na ów przewód jedyną reakcją było zaświecenie się czerwonej diody (pod drugim "O" w napisie LOVATO na przeźroczystej obudowie)
.
Ponieważ było późno (koło pierwszej w nocy), zimno (nieogrzewany garaż) i byłem zmęczony temat zostawiłem. Teraz zastanowił mnie brak wskaźnika poziomu gazu w butli i zaczynam podejrzewać fioletowy przewód o sterowanie wzkaźnikiem (elektronicznym, na desce). Generalnie nie widzi mi się experymentowanie przy ujemnych temperaturach otoczenia więc proszę Was koledzy żebyście mnie oświecili bo błądze
.
ps. Zapytałem też na LPG forum ale tu się chyba więcej życzliwych ludzi przewija
. 
. Jest to do wykonania we własnym zakresie czy jakaś magia i już wiedza tajemna potrzebna? Jaki jest koszt takiego diodowego??
. Ręczny zawór ofcoz odkręcony. Jest możliwa taka opcja, że zawór nie działa jeśli w butli jest zbyt niskie ciśnienie??
.
Króciec kupisz w każym shopie z częsciami do LPG.
.
. Za bardzo nie uważałem na lekcjach jak omawiane były gaźniki (fakt, że z Kant'a ale za dużo tego było i nie wszystko ciekawe