MotoNews.pl

[126p] Przedni wahacz - jak sciągnąc z tulejki ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !!

mam pytanie czy da rade ściągnąc przedni wahacz z tulejki na ktorej sie porusza ?? bez odkręcania jej od karoserii ?? widzialem takie tulejki sprzedawane na allegro, to musi sie dać tylko jak ???

Pozdrawiam !

nie bardzo

nie bardzo ?? tzn nie da sie go sciągnąc z tulejki jak jest ona przykrecona do karoserii czy ogolnie sie nieda ??

nie da sie przykreconego sciagnac.a to problem jest zdjac caly wahacz jak jest na dwoch zrubach do nadwozia przykrecony?

własnie w tym problem ze sie nieda....sruby jakis idiota krzywo wspawał ://

Niestety w takim razie nie da sie nic zrobić, wachacz musi być wyjety bo praktycznie tulejki bezbolesnie tylko na prasie mozna wyjąc, bolesna roboty wymaga młota, ale i tu nie zawsze da sie wygrac z tulejkami.

przecierz do cholery jasnej nie moze nie dac sie tego krzywo przyspawac az tak zeby nie weszlo
odkrecasz dwie nakretki ktore mocuja os do nadkola
bierzesz lyzke do opon
i poprostu raz z jednej raz z drugiej pociagasz i wylezie.
po zmianie tulejek konieczna jest regulacja kata pochylenia kół. na wlasna odpowiedzialnosc mozesz zostawic tyle podkladek co bylo.
przy okazji zobacz czy masz tam nadkole w calosci - lubi wygnic,
z drugiej strony jak wyglada i czy resor nie wlazi w belke.

niestety nie da sie....walczylismy z tym dobre 3 - 4 dni, kombinowalismy łyżkami, z obydwuch stron, nawet duża siła nie pomogła...Widze ze latem bede miał zajecie...wyciąc blache razem ze szpilkami i wspawanie nowej bo i tak jest troche przygnita.

bez mlota sie nie obejdzie ,tez tak mialem ,bilem mlotem az sruba wyszla srodkiem Tzn od wnetrza samochodu a pozniej znow spawanie

no ja ostatnio tez mialem wymieniana tuleje na nowa - z tym zeu mnie wsyztsko swiezo bylo skrecane po remoncie - gwinty naolejone - wiec u mechanika cal apraca trwa a okolo 2 h (wyciagniecie - wyprasowanie - wprasowanie i zbieznosc).