Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dakro HF MEMBER Hyundai PONY GLS Chełm | 2006-01-09 09:56:25 Pierwsze co mi się nasuwa, czy stan płynu chłodzącego w normie.? |
![]() Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2006-02-03 14:18:22 Jak zmieniałeś płyn, to ten stary był czysty? Może masz zamuloną nagrzewnicę ? |
![]() gadiemus HF MEMBER Zafira Warszawa | 2006-02-03 19:14:40 Glupie pytanie:
Może termostat? Opcja z octem jest dobra, sam ją stosowalem w poprzednim hyundaiu. Natomiast....ryzyko jest takie ze jak zrobisz za mocne stezenie to moze "zbyt" wyczyscic.... |
zyziowaty HF MEMBER Accent 5d 1.3 GLS '97 Lublin | 2006-02-03 19:35:29 Termostat raczej odpada - brak u Ciebie typowych objawów jego niedomagań (niedogrzanie/przegrzewanie silnika). Pompa wody raczej też - przy trafionej też w pewnym momencie silnik musiłby dostać gorączki ![]() Pozdrawiam Zyzio |
![]() damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-02-03 20:20:47 Parownik od gazu prawdopodobnie zawieszony jest wysoko (ponad najwyższym punktem obiegu wody w chłodnicy, przez co się nie dokładnie odpowietrza, sprawdź to i ewentualnie ręcznie odpowietrz układ. Taki pomysł mi się nasunął choć mogę się mylić.
Jeśli chodzi o odpowietrzenie to nie wiem jak to się powinno robić ale jak u znajomej też parownik był za wysoko to odpowietrzałem go w ten sposób, że uruchamiałem silnik, luzowałem obejmę od węzyka w najwyższym punkcjie (akurat przy parowniku i odchylałem delikatnie rurkę. Pierw wylatywało powietrze a po chwili woda, wtedy naciągasz szczelnie wężyk spowrotem na złączkę i zaciskasz obejmy. Można tak zrobić kilka razy. |
![]() damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-02-03 21:07:48 Ta śruba o której piszesz nawet jak jest do odpowietrzania to w tym przypadku nie da zbyt wiele gdyż powietrze zbiera się zawsze w najwyższym punkcie obiegu wody. |
![]() damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-02-04 14:33:58 Powinieneś też powtórzyć odpowietrzenie wówczas gdy silnik się nagrzeje i termostat otworzy duzy obieg wody bo jeżeli w dużym obiegu jest powietrze przedostanie się ono ponownie w najwyższy punkt. |