MotoNews.pl

Woda w paliwie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Ostatnio miałem nie lada problem otóż zamarzło mi paliwo tzn nie dosłownie , poprostu zamarzła mi woda w paliwie i gdzieś pompka to pociągła stanęło mi auto ale po pół godzinie mogłem kontynuować jazdę i w związki z tym mam pytanie czy jest jakiś płyn który łączy się z wodą w taki sposób aby pozbyć się wody w paliwie bez potrzeby spuszczania całej zawartości zbiornika?

Są specjalne dodatki do paliw do kupienia na każdej stacji benzynowej, nie napisałeś czy chodzi o 524 czy o 3-kę, ale podejrzewam że o 524, bo jeśli o 3-kę to proponuję zmianę stacji benzynowej!!!

najlepszy jest denaturat i żadne tam środki bo tylko zapłacisz więcej a będzie tak samo z tego co kiedys pisałeś tankujesz w e własnym zakresie ale to nie ważne może to byc po prostu napęd nie przystosowany do tak niskich temperatur więc do paliwa dolej troche benzyny i wszystko wróci do normy

Też kiedyś lałem denaturat i był skuteczny i tani, ale ile nie bardzo pamiętam, bodajże 0,25 albo 0,5 litra na zbiornik.

Cytat:
Też kiedyś lałem denaturat i był skuteczny i tani, ale ile nie bardzo pamiętam, bodajże 0,25 albo 0,5 litra na zbiornik.

Czy jak wleję za dużo to coś się stanie?
W jaki sposób pomaga benzyna wiąże się z wodą ?
Paliwo które leje nie zamarza zamarza zawarta w nim woda.

Dokładnie tak , miesza sie denaturat z wodą . Warunek woda w zbiorniku nie może być zamarznieta, czyli musisz wlać jak będą dodatnie temperatury. Denaturat sie spali woda wyparuje i z głowy. To stary sprawdzony sposób z komunistycznych czasów. Teraz to sobie można dodatki kupować.

Denaturat to kiedyś lali do Polonezów jak innych środków nie było. Do ropy denaturatu lać nie można. Są specjalne środki np. Shell'a za 6zł, który starcza na 40 litrów paliwa, do benzyny i ropy.

A co Polonez na wodę jeżdził.

Cytat:
2006-01-11 23:04:29, Bagor pisze:
Denaturat to kiedyś lali do Polonezów jak innych środków nie było. Do ropy denaturatu lać nie można. Są specjalne środki np. Shell'a za 6zł, który starcza na 40 litrów paliwa, do benzyny i ropy.

aż ręce opadają a ty myslisz że co że ten środek z Shell'a to inaczej działa chcesz kupuj se i środki po 50zł ja tam wole kupic denaturat za 2 zł i to samo bedzie skoro dla poloneza nic się nie stało to tym bardziej czemu dla bmki ma się stać?!?!?

A wie ktoś konkretnie ile wlać tego denaturatu. Bo sam bym zbiornik "wysuszył".

Dla niektórych to grzech, artykuły spożywcze lać do zbiornika.

wlej ćwiartke powinna wystarczyć

Wleje jak się ociepli.
A drugą skonsumuję już teraz.