MotoNews.pl
0 Co moze powodowac niskie cisnienie oleju (130747/0)

Co moze powodowac niskie cisnienie oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, moj kolega ma e30 silnik m20b25 i czasem jak silnik jest goracy i da mu ostro po obrotach tak do 6 tys to pozniej na wolnych obrotach (tylko na wolnych) mruga mu kontrolka oleju ??? Dlaczego tak jest ?? Ma on checkcotrol, ale on nie infomuje o slabym cisnieniu i nie kaze zatrzymac silnika. Jesli aucie sie nie przygazuje tzn jezdzi sie normalnie i nie dochodzi do takich obrotow to auto od odpalenia do zgaszenia nie zaswieca kontrolki oleju nawet na setna sekundy. Kontrolka sie nie pali tylko mruzy tak leciutko!! Panewki nie stukaja a auto nie bierze oleju wogole nie dymi nawet na wysokich obrotach... Oleju praktycznie nie bierze co odpowaida za cisnienie oleju!!!!

Jak ostro deptasz to rośnie temperatura. Olej staje się żadszy i dlatego może spadać ciśnienie oleju, być może po takiej przegazówce dodatkowo spadają obroty silnika(wtedy też spada ciśnienie oleju.
Prawdopodobnie ten efekt zdarza sie na rozgrzanym silniku, a prz niepełnym rozgrzaniu nie powinien występować o takim przypadku piszę , jeśli jest inaczej to wiadomo trzeba szukać innej przyczyny.

Jeśli tak jak piszesz silnik jest spoko, np. nie bierze oleju i panewki w porzadku. To nawala pompa oleju, lub regulator przy smoku. Najbardziej prozaiczne to osad olejowy na dnie miski olejowej.
może jeszcze zapchany filtr olejowy, kiepskiej jakości olej.
Płyn chłodniczy w oleju(uszkodzona uszczelka pod głowicą.

Ale spokojnie nie wszysko naraz nawala, z tej litanii wybierz jedną słuszną odpowiedź.

Jeszcze spokojniej niech kolega zacznie od pomiaru ciśnienia oleju, mnie to ostatnio kosztowało 10 złotych(może czujnik ciśnienia oleju pada ). A może przy okazji mechanior się rozgada i coś doradzi.

I przestrzegam, bez żadnych magicznych specyfików typu motodoktor(czasy czarnej magii bezpowrotnie minęły).

Uszczelka jest git woda nie dostaje sie do oleju i odwrotnie. Panewki nie stukaja!!! Oleju nie bierze, o dymie nawet na zimnym silniku nie ma mowy!!! Chlodzenie jest git!!!! Nie przegrzewa sie, nie zapowietrza, ogrzewanie dziala super. Jak sprawdzaja cisnienie oleju w BMW??? I co zrobic jak pada pompa oleju ???

P. s

Kolega wspomnia ze raz pojawil mu sie komunikat na checcontrolu nie pamietam po angielsku jak to bylo napisane, ale chodzilo ze usterka czujnika cisnienia oleju lub przerwa w obwodzie, ale pozniej kom przestal to wyswietlac !!! A auto zapala kontrolke tylko gdy auto sie maksymalnie rozgrzeje i ostro sie przygazuje, w innym przypadku nie ma mowy o tym.

Ewidentny przykład niskiego cisnienia oleju, tak jak pisałem.
Wkręca się manometr w miejsce czujnika oleju i się mierzy.
Na temat naprawy pompy nic nie wiem bo ja mam BMW i tam się pompy rzadko psują .

Zmierzcie jednak to ciśnienie to pomyślimy dalej. Oczywiście przy różnych obrotach.
A narazie spokojna jazda, jest zima to nie będzie żle.

oki dzis jezdzilem ta e30 problem mrugania kontrolki wystepuje tylko i wylacznie na maksymalnie rozgrzanym silniku gdy termostat sie otworzy i chlodnica jest maks gorąca!!!!! Zgasi zapalisz silnik po 5 min i juz sie tak nie dzieje ? co to moze byc ?? pomiaru cisnienia jeszcze nie robilem

ja bym postawił na panewki

z kad ten wniosek ? I ile kosz ewentualnej wymiany ?

[ wiadomość edytowana przez: ArturLegnica dnia 2006-01-11 16:05:08 ]

Aha... panewki nie stukaja, wiec chyba nie moze to byc ich wina... a i kontrolka oleju ma zgasnac nawet jak sie kreci rozrusznikiem ??? Czy jak ???

panewki wcale nie muszą stukać mogą byc już zużyte i tyle są 2 wyjścia albo pompa albo paneki ale raczej panewki na 100%

oki jaki jest koszt wymiany tych panewek ???

Cytat:

Kolega wspomnia ze raz pojawil mu sie komunikat na checcontrolu nie pamietam po angielsku jak to bylo napisane, ale chodzilo ze usterka czujnika cisnienia oleju lub przerwa w obwodzie, ale pozniej kom przestal to wyswietlac !!!

a gdzie to wyświetlał? Bo ja mam E30 z check controlem i nic takiego on w stanie nie jest wyświetlić... A może to chodzi o E34 m20b25...?

panewki główne to wydatek 250~300pln (przy założeniu, że wał jest ok) plus robocizna oczywiście

tylko jak już będziecie mieli dół silnika rozebrany to zastanówcie się czy nie warto też wymienić panewek korbowodowych jeśli byłoby na nich też widoczne zużycie..

Cytat:
niech kolega zacznie od pomiaru ciśnienia oleju, mnie to ostatnio kosztowało 10 złotych(może czujnik ciśnienia oleju pada ). A może przy okazji mechanior się rozgada i coś doradzi.

A wy od razu z grubej rury panewki.

Cytat:
niech kolega zacznie od pomiaru ciśnienia oleju, mnie to ostatnio kosztowało 10 złotych(może czujnik ciśnienia oleju pada ). A może przy okazji mechanior się rozgada i coś doradzi.

Cytat:
A wy od razu z grubej rury panewki.

Gdyby padł czujnik ciśnienia oleju to lampka sświeciłaby się nie tylko na wolnych obrotach po uprzednim "przgazowaniu"..

ok powiem zeby zmierzyl cisnienie... moze od temperatury zwieksza sie opor czujnika oleju i mruzy ta kontrolka dlatego.... eh z reszta nie moje autko hehe

Cytat:
Gdyby padł czujnik ciśnienia oleju to lampka sświeciłaby się nie tylko na wolnych obrotach po uprzednim "przgazowaniu"..

Może tak może nie do czujnika nie wejdziesz. Niech se chłopak zmierzy to się przekona.

Cytat:
Cytat:
--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

Może tak może nie do czujnika nie wejdziesz. Niech se chłopak zmierzy to się przekona.

Co fakt to fakt. Wyda 10 złotych, a będzie miał 99% pewności..
A moje przekonanie do panewek jest stąd, że przerobiłem taki objaw dwa razy w swoim M20B25..

Przyznaję, panewki bardzo prawdopodobne.
Niestety.

Cytat:

ok powiem zeby zmierzyl cisnienie... moze od temperatury zwieksza sie opor czujnika oleju i mruzy ta kontrolka dlatego.... eh z reszta nie moje autko hehe

A mógłbyś odpowiedzieć na moje pytanie? Strasznie jestem ciekaw, nie Twoje autko ale widziałeś, więc powinieneś wiedzieć
Cytat:
2006-01-12 11:11:13, Jeztom pisze:
a gdzie to wyświetlał? Bo ja mam E30 z check controlem i nic takiego on w stanie nie jest wyświetlić...
?????

[ wiadomość edytowana przez: Jeztom dnia 2006-01-12 15:23:08 ]