MotoNews.pl

Spalanie espero cd kat. 1,8

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moje epero spala 11-12 litrów benzyny 95 pb / 100km.
Nie jestem poczatkującym kierowcą przejechane grubo ponad 100 tys. km.
Może ktoś wie dlaczego Espero poj. 1,8 litra spala tyle.
Jeździłem innymi samochodami paliły w moim przypadku mniej niż dane fabryczne tych aut.
(mam delikatną nogę)
Jerzy

Jedną z wielu możliwości może być niesprawny termostat.Auto jest niedogrzane,jeździ cały czas na wzbogaconej mieszance. Generalnie przy takich mrozach,powinien ci palić góra 11l.

Napisz trochę więcej. Gdzie jeździsz, jakie przebiegi jednorazowa, w jakiej temperaturze itp. Mnie 1.5 spalił kiedyś 14,5l/100km, ale jazda wyglądała mniej więcej tak:
- wyjazd przy -10, jazda 5 km
- przerwa godzinna
- wyjazd, jazda 1 km
- przerwa 0,5 godzinna
- wyjazd, jazda 4 km
- przerwa 2-3 godzinna
- jazda 5 km
- przerwa godzinna
- jazda 5 km
I tak w kółko przez 2 tygodnie

takie spalanie to u mnie norma.... po miescie oczywiscie bywa ze spala duuuzo wiecej

Cytat:
2006-01-11 13:53:57, Czarek_Rej pisze:
takie spalanie to u mnie norma.... po miescie oczywiscie bywa ze spala duuuzo wiecej

Ale espero może palić tez sporo mniej, takim przykładem był viper Bartka i jest mój esperak - w miescie pali mi około 9l pb95 ,a noge mam raczej cieżkawą i spalanie we wszystkich samochodach miałem powyżej podawanych przez producentów (np. 2letni opel astraII kombi 1,6 16v mi palił 10-11l pb95 /100km

Cytat:
2006-01-11 14:33:22, slawekk pisze:
Ale espero może palić tez sporo mniej, takim przykładem był viper Bartka i jest mój esperak - w miescie pali mi około 9l pb95 ,a noge mam raczej cieżkawą i spalanie we wszystkich samochodach miałem powyżej podawanych przez producentów (np. 2letni opel astraII kombi 1,6 16v mi palił 10-11l pb95 /100km

no moze moze..ale wy to siacys dziwni jestescie a raczej wasze esperaki

ogolnie to musze przyznac ze czytajac pierwszy post troche sie usmialem..bo jak rozumiem chodzi o spalanie w jezdzie miejskiej..i jesli tak..szczegolnie zima to samo postawienie pytania "dlaczego pali 11?" mnie rozbawilo (nie myslic z szyderstwem)..po prostu 11L dla 1.8 to normalny wynik..sa tacy ktorym pali mniej..innym pali wiecej..ale wystarczy wziac instrukcje obslugi zeby wiedziec ze to nic nadzwyczajnego..jak kolega jezdzil wczesniej dieslem albo toyotka i teraz wsiadl w espero to nie ma sie co dziwic

reasumujac kolego mocniak: espero pali 11L jak jest sprawne..niesprawne pali znacznie wiecej gdybys jednak sie uparl i chcial szukac przyczyny to tradycyjnie zaczynamy od lambdy

Kiedyś zapytałem sąsiada ( jak mieszkałem jeszcze z rodzicami ) - właścieiela Toyoty Cariny 1,8, ile mu pali gazu po mieście... Cytuję "Około 10 litrów - ostatnio zatankowałem 35 litrów i przejechałem 280 km"

Niech nikt mnie źle nie zrozumie bo nigogo nie chciałem urazić, naprawdę

W te mrozy i szczególnie śniegi co były spalanie 11 litrów Pb przy silniku 1,8 jest wartością jak najbardziej poprawną i nic tu się więcej nie zrobi w mieście.....
Chociarz też znam takich co twierdzą, że jazda z Łodzi do Łasku to jazda po mieście

DeeJay,ja mam teraz super spalanie gazu .8,5l/100km.
Tylko,że na 25km do pracy, 6km jadę na PB

Cytat:
2006-01-12 08:22:47, zalmed pisze:
DeeJay,ja mam teraz super spalanie gazu .8,5l/100km. Tylko,że na 25km do pracy, 6km jadę na PB

Hehe, to w takim razie ja bym w ogóle nie uzywał LPG (jakbym miał ) - do pracy ok. 6 km...

Swoja drogą - spalanie mozna porównywac w trasie, w mieście to bardzo mało miarodajne... Każdy mechanik Ci to powie - jak próbowałem zweryfikowac spalanie w astrze - gdzie nie zadzwoniłem pytali o spalanie w trasie.
Miasto miastu nierówne, sposób jazdy każdy inny, korki rózne, długości odcinków tez różne.
Ja nawet na moich 6 km drogi do pracy zauważam wahania zuzycia w zależności od natężenia ruchu (np. przed Świętami).

Sprawdź spalanie w trasie, określ orientacyjnie prędkość i wtedy podyskutujemy.

Pozdr. P.

P.S. Spalanie jak dla mnie na normalnym poziomie...

Moje esperoo 1,8 CD 99r pali 15 litrów lpg z ciężką przyczepą w jeżdzie mieszanej,latem 13 litrów.

Witam.
Mój Esperak 2,0 - jazda po Wawie, codziennie 80-150km, oczywiście z dość częstymi przystankami, pali ok. 14 do 15 litrów gazu. Uważam, że to właściwy wynik zwłaszcza, że mam wgrany soft sportowy.
Kobar

a moj esperak zglupial jezdzilem nim do 3tys obrotow i palil 14 i wiecej..a teraz but w podloge i zmieniam bieg przy 4500 i pali niecale 13 w miescie oczywiscie i przy przebiegach jednorazowo ponizej 10km

Cytat:
2006-01-15 21:42:20, qbaj pisze:
a moj esperak zglupial jezdzilem nim do 3tys obrotow i palil 14 i wiecej..a teraz but w podloge i zmieniam bieg przy 4500 i pali niecale 13 w miescie oczywiscie i przy przebiegach jednorazowo ponizej 10km

Spalanie przy jeździe na gasssie (nie licząc wtrysku) jest nieobliczalne i nieprzewidywalne, ot zasilanie gaźnikowe.

Cytat:
2006-01-15 21:45:16, -JACO- pisze:
Spalanie przy jeździe na gasssie (nie licząc wtrysku) jest nieobliczalne i nieprzewidywalne, ot zasilanie gaźnikowe.

moje spostrzezenie jest takie ze samochod chyba dostaje po prostu za duzo gazu i na wolnych obrotach ten gaz sie marnuje no ale masz racje..to urok IIgen i mimo ze zawsze popieralem jazde na gazie i sie z tego nei wycofuje to uwazam jednak ze kupujac nowy samochod ktory jest w stanie spalic w miescie np 8L pb no chocby toyka..to zakladanie gazu przy obecnej tendencji zblizania sie ceny lpg do pb jest nieporozumieniem

majac zasilanie wtryskowe w duzo wiekszym stopniu moge stylem jazdy wplywac na wartosc spalania..zalozenie IIgen praktycznie pozbawia mnie tej mozliwosci..czyli majac samochod na pb jesli mam potrzebe moge wcisnac but w podloge i korzystac z dynamiki nie zdlawionej zwezka (placac oczywiscie za to na stacji no ale to oczywiste) a z drugiej strony jesli chce jezdzic oszczednie to wtrysk daje mi na to szanse

Moje 1.8 spala w miescie 9 do 10 w zimie do 11 raz mi spalil 13
a ostatnio ustalilem nowy rekord - teraz na sylwestra - drogi byly bardzo sliskie i puste i spalil mi w trasie liczacej 350 km srednio 6.7 l naprawde ale jazda byla delikatna tankowalem pod korek i jak wrocilem to czynnosc powtorzylem na tej samej stacji i dystrybutorze - dobry omen an nowy rok
aha nie mam gazu

Okolice 12 l gazu... Jazda skrajna... Od zamulania na 5 80 km/h, do 180 na obwodnicy i kręcenia od świateł

Teraz zmieniłem termostat i liczę na mniej... Szczególnie benzyny... Sam zmienia po 2-3 km...