| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cyneq Wrocław | 2006-01-11 11:30:31 Kosa, ja to wszystko wiem, i rozważałem to że bendiks jest "sprawny tylko luzem".
Chciałem jednak wykluczyć problem z niedopasowaniem bendiksa do koła zamachowego. A co do bendiksów, to ja mam rozrusznik BOSHa. I ciekawi mnie "przenaszalnosc" bendików między ładą, MM, boshem i Zelmotem. Bendiks do Bosha, nawet produckcji polskiej, kosztuje sporo... W ogóle to się powąznie zastanawiam zeby nie ząłożyć rozrzucznika od polda, dlatego szukam główki od F125 i pytam o bendiksy (bo podobno MM wchodzi na wałek poloneza). Jak już mam wydać 70 zł na bendiks wole żeby był dobry. bo jak dobiore po numerze do starego, to mogę znowu wtopić. |
kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2006-01-11 12:26:17
ladowski kosztuje okolo 45 zl |
Cyneq Wrocław | 2006-01-11 12:32:54
Luz, ale czy ładowski pasuje do BoSHa i czy jest tylko jeden typ bendiksów do DOHC (i łady) ??? |
kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2006-01-11 18:12:45 do dohc najepwnojest wiecej niz jeden typ, bo i rozrusznikow bylo od groma (ducelier, bosh, stare MM (FIAT) lub nowsze mm (z aluminiowa glowka, krotsze i wogole inne). Dlatego pisalem zebys wyjal swoj bendiks i z nim poszedl do sklepu. Albo z calym rozrusznikiem (ja swoj poskladame na ladzie sklepowej w sklepie z czesciami do Łady ![]() |
Cyneq Wrocław | 2006-01-12 10:41:11 Chyba napisałem jakoś tak że nie wiadomo o co chodzi.
Ja wiem jaki mam rozrusznik i jaki mam bendiks w nim. Wiem też że rozruszników było od groma - współzamiennych, z identycznymi bendiksami. Znalazłem np. bardzo ciekawą stronkę: http://dataweb.pl/asp/bendiks/BDX.asp?WCU=FIND Tutaj można np. wpisać oznaczenie mojego rozrusznika: 0 001 208 408 i od razu widać jakie wymary ma bendiks, jakie są zamienniki (Fiat, francuskie, inne jakieś) i jakie są dokładne wymiary. Tyle że jest to lista wszelkich rozruszników które po podłączeniu do takiego samego koła zamachowego będą nim prawidłowo kręcić, bez żadnych bajerów z piłowaniem bendiksa. Mój problem jest jednak taki, że nie wiem czy mój rozrusznik na pewno zgadza się z tym zamachem który ja mam. Niestety nie znalazłem nigdzie listy która dokładnie określa jakie silniki działają z którymi rozrusznikami. Gorzej, nie wiem od czego oryginalnie jest mój zamach. Bo np. znalazłem informację że do 131 1.3 powinien być rozusznik Fiata nr 4243124. Po wpisaniu jego oznaczenia na tamtej stronie, okazuje się że ma on zupełnie inny bendiks niż mój rozrusznik, co prawdopodobnie oznacza że inaczej wygląda tam zamach. Więc ja po prostu nie wiem co za zamach u mnie siedzi, i czy moje kłopoty się własnie nie biorą z tego że bendiks fizycznie do niego nie pasuje. Czy teraz jasniej? |
kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2006-01-12 11:04:19
bo 1,3 ohv faktycznie mialo inny rozrusznik, z tego co wiem takze inne sprzeglo i inne kolo (ale w tej kwestii niech mnie Marek poprawi). Rozrusznik od 1,3 byl bardzo podobny albo taki sam jak ten od zastavy - mial tylko dwie szczotki, mniesza srednice walka wirnika i wogole byl mniejszy wiec tym akurat rozrusznikiem bym sie nie sugerowal. Nie mozesz wziac samego bendiksu, przylozyc do wienca kola i zobaczyc czy sie to prawidlowo zazebia czy tez inny jest modul zebow i nie zawsze zeby bendiksu trfiaja we wreby w kole zamachowym? |
Cyneq Wrocław | 2006-01-12 14:31:57
Tak własnie zrobię, ale dziś rano starczylo mi sił tylko na wytarganie rozrusznika z fury. We Wrocławiu zima straszna. Dziś go znowu rozbiore, jutro porównam bendiks z kołem. wystarczy tak przyłozyć, czy coś jeszcze mierzyć szparometrem czy jak? Kurcze, a z wyjmowaniem rozrusznika robie postępy -dziś 30 minut. Za piątym razem zrobię to w 5 ![]() |
jabcol251 126p Kraśnik | 2007-01-21 00:37:03 kupie kolo zamachowe ok.4kg wywarzone! w rozsadnej cenie! |