MotoNews.pl

OMEGA B 2,5 TDS - OPINIE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Potrzebuje informacji na temat omegi 2,5 td od 95r jak sprawuje się silnik bo do reszty to to samo co w benzynce....

Od pmpiotr-a słyszłem, że te silniki miały problemy z elektryką.
Zagadaj z nim. Chlopak pracuje w jednym z ASO w Warszawie i zna się na sprawie.

jeżeli to 2,5 TDS to silniczek od BMW - ogólnie jeżeli chodzi to chodzi miodaśnie - ale mechanicy stronią od tego cuda ... w mojej znajomej omesi raz do roku przestawia się pompa i qmpel sam ja ustawia na oko bo żaden z mechaniorów nie potrafił,

I potwierdzam, że jesli kupujesz diesla to tylko ten z BMW.
W BMW ten sam silnik miał 150 KM.
W Oplach trochę mniej

Temat TeDeSa...był tyle juz walkowany tu i na innych forach ze nie ma sensu pisac zalet i wad tego auta.
Powiem tylko jedno...
Za cene, w jakiej sa oferowane Omegi 2,5 TDS, nie znajdziesz lepszego auta !!!
Co wcale nie oznacza ze Omega jest naj ...Oznacza to tyle tylko ze jest warta swojej ceny...

Pozdrawiam

Właśnie jestem w trakcie poszukiwań interesującego egzemplaża i powiem , iż nie jest to takie proste. Posiadacze chwalą TDSy bo super kulturka i dość zrywny ale powszechnie wiadomo, że prawie nigdy nie dobijają 500tyś bez poważnych usterek , jesli sie konkretnie posypią to naprawa kosztuje jak na BMW przystało no i niestety nie są zbyt oszczędne...

Ja zdecydowałem się kupić z dwóch powodów:
Raz - ten silnik jest SUPER bazą do tuningu
Dwa - mam ropę za darmo od szefa!!!

Silnik jest konstrukcja STEYERa a nie (jak mylnie sadzi wiekszosc osob) BMW. Co do informacji na temat jego ekploatacji i potencjalnych problemow przeszukaj forum LOB.

Dzięki za jakiekolwiek informacje ....

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic350750.html

GSI..zapomnialem o czyms, wszystko mas zna privoe ode mnie ale czytalem ten link co tu zamiesciles i prostuje pewne rzeczy...

TOTALNA BZDURA ZE AUTO MA SLABE ZAWIESZENIE !!!!
Mam swoja ponad 2 lat ai nie dolozylem do zawieszenia ani zlotowki. Tera zjade na wymiane gumek na stabilizatorze i to wszystko... Naprawde nie warto czytac opini na takich forach bo 3/4 opinii to jakies biadolenie zawiedzionych posiadaczy omegi, ktorzy mysleli ze kupujac Opla Omege beda mieli niemal Mybacha... Juz pisalem nie raz, to bardzo dobre i tanie auto. Silnik 6 cyl to nie jakas 4 w TDI... nie ma porownania !!!
Kupuj i nie stresuj sie...

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: GSI dnia 2006-01-31 11:30:35 ]

[ wiadomość edytowana przez: GSI dnia 2006-01-31 11:30:47 ]

Dobrze gada!!! Dać mu piwo !!

Na temat zawiechy to też musze dodać gdyż mając MV6 z 3.0 to coś na ten temat wiem no tak mi się wydaje przekulałem dopiero 45000 może to zamało....................

No i stało się. Kupiłem okazyjnie Omegę 2.5 TDS z '98.
Stan bardzo przyzwoity. Total wypas ( wersja CD ).

Trochę moich wrażeń na gorąco.

- Komfort jazdy bardzo dobry. W sumie niewiele mi było trzeba. W porównaniu z GSI to każdy samochód jest komfortowy.
- Bardzo dużo miejsca!! Tego oczekiwałem po Omedze i nie zawiodła mnie.Co za bagażnik!
- dużo bajerów.np. Fotele z pamięcią. W sumie do wersja CD i brakuje tylko ogrzewania tylniej kanapy i chlodzenia schowka.

- silnik

Co do mocy to miło mnie zaskoczył TDS. Z tego co czytałem to miał być muł. Samochód fajnie sie zbiera, ale zasadniczo to fura do toczenia się. Koniecznie AUTOMAT. Co za wygoda.
Samochód rodzinny tak bym go określił.
A dzwięk silnika bardzo przyjemny.
Spalanie.....spala tyle ile sie wleje.

Pozdrawiam

Gratulacje, bardzo fajna furka.
Ale teraz będziesz musiał nick sobie zmienić

No to bedziemy mieli nowego prezesa - "TDS-a"

Dziś -16stC musiałem omegę chwile pomęczyć. niech te mrozy się juz skończą!!

Jeszcze parę moich spostrzeżeń.

- dziwnie działa pedał gazu. Naciskając go do 3/4 Omega toczy się spokojnie zmieniając biegi. Aby wyrwała do przodu deptać do końca. Odgłos silnika jest powalający. Nie chce obrazić użytkowników V6 , ale dźwięk jest bardzo podobny. SZUM. Kupel określił to jako dźwięk odkurzacza....nie odzywamy się do siebie.

- coś nie tak jest chyba z pokazywaniem przez komputer spalania.
W tej chwili pali mi 14l /100.
Jak jadę na tempomacie pali 9l/100. Gdy próbuje sam pilnować takiej prędkości delikatnie naciskając pedał gazu wskazanie mam ~15l/100. Trzeba będzie samemu obliczyć.

- Yanosik-mam chłodnicę oleju. Samochód nawet w korku trzyma ciągle temp. 94 st C. Zobaczymy jak w trasie....

- od jakiej temp. włącza się klimatyzacja? Czy przycisk ECO działa w temp minusowej?
- jak działa pamieć foteli. ( instrukcja )

[ wiadomość edytowana przez: GSI dnia 2006-01-27 09:45:18 ]

Cytat:
2006-01-27 09:44:23, GSI pisze:
Dziś -16stC musiałem omegę chwile pomęczyć. niech te mrozy się juz skończą!! Jeszcze parę moich spostrzeżeń. - dziwnie działa pedał gazu. Naciskając go do 3/4 Omega toczy się spokojnie zmieniając biegi. Aby wyrwała do przodu deptać do końca. Odgłos silnika jest powalający. Nie chce obrazić użytkowników V6 , ale dźwięk jest bardzo podobny.

Podobny nie jest - jest zupelnie inny i wyraznie glosniejszy, ale bardzo fajny. Wszak to rzedowka.

Silnik jest za to znacznie zwawszy 'dolem'. Pare late temu, moj tata (jezdzacy wowczas omega z tymze motorem), gdy wsiadl do mojej (wowczas nowo nabytej) 2,5 V6 juz po krtotkim odcinku stwierdzil: 'gdzie te 170 koni?'

Jak by nie patrzec X25DT to (IMO) jeden z najlepszych motorow w Omedze.

Cytat:
- coś nie tak jest chyba z pokazywaniem przez komputer spalania. W tej chwili pali mi 14l /100. Jak jadę na tempomacie pali 9l/100. Gdy próbuje sam pilnować takiej prędkości delikatnie naciskając pedał gazu wskazanie mam ~15l/100. Trzeba będzie samemu obliczyć.

Wyswietlane na komputerze informacje to raczej bullshit. Mierz spalanie tankujac pod korek i resetujac licznik.

Mam tez problem z rozszyfroawniem inf. na koputerze. Część textów dubluje się z tym co miałem w GSI.
np. śerdnia prędkość, średnie spalanie, stoper, ile przejade na baku.W Omedze sa jeszcze jakies inne. Musze przeprosić się ze slownikiem Polsko-Niemieckim.

Cytat:
2006-01-27 10:30:39, GSI pisze:
Mam tez problem z rozszyfroawniem inf. na koputerze. Część textów dubluje się z tym co miałem w GSI. np. śerdnia prędkość, średnie spalanie, stoper, ile przejade na baku.W Omedze sa jeszcze jakies inne. Musze przeprosić się ze slownikiem Polsko-Niemieckim.

Hehe. Ja mam po angielsku, ale moja omega byla kupiona w PL.
O co konkretnie chodzi?

Może wymień mi jaki masz inf. podawane przez komputer w czasie jazdy. Nie mówię tu o komunikatach błędów.

Już sobie to dopasuje.