Chodzi o AKU i Prostownik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
A no mam pytanie bo AKU mi się wyzipał

a więc jest to 76Ah "skrzynia" , od ojca wziełem prostowik i tam jest taki przełącznik:

60Ah

55Ah

40Ah

1A

więc jak dalem sobie na 60Ah to nic nie buczy (a zawsze buczaL) prostownik, (a ojciec pozyczył go wczesniej gościowi któremu wcale bym sie nie zdziwił że zrypał "maszynke")

a teraz pytanko:

czy wartość 1A jest większa od 60Ah - moze powinienem dac na "1A" - zamiast "60Ah"

pytanie moze banalne ale elektrotechnika była moim nawiekszym problemem

a potrzebuje jak najszybciej jechac wiec AKU stoi przy kaloryferze

up - pomóżcie bo siedze w domu bez telefonu !!! a do 12:30 musze zdąrzyć dojechać 30 km !!!

Witam.
A wiec wyjasniam twoje wątpliwosci.
Akumulator który posiadasz o pojemnosci 76Ah powinien byc ładowany prądem o natezeniu 0,1A*pojemnosc znamionowa .Czyli w twoim wypadku ok 7-8A przez czad 10godzin.Na tych przeąłącznikach co pisałeś z oznaczeniami 55Ah,60Ah, masz podane mniej wiecej do jakiej pojemnosci akumulatora to pasuje.
Natomiast ostatni przycisk 1A to natęzenie z jakim prostownik ładuje.Przy takiej pojemnosci akumulatora jak ty masz i natezeniu 1A czas do całkowitego naładowania wyniesie ok. 76h.Wiec powinienes go trzymac na wcisnietym przycisku 60Ah i ładowac ok 10-12h.
A co do ostatniej wątpliwosci to to iz nie buczy moze oznaczac oprócz tego ze prostownik jest skopany bardzo duze i głębokie wyładowanie akumulatora bądz co jest bardziej prawdopodobne jego uszkodzenie i nadaje sie tylko na złom.
Moja sugestiato jak nie naładujesz aku to podjedz sobie do profesjonalnego serwisu zajmujacego sie akumulatorami i oni ci sprawdzą co jest przyczyną.W BMW z dieslem pojemnosc aku powinna byc albo 74Ah albo pomiędzy 88-100Ah.Wszystko zalezy od wersji i roku produkcji.W razie pytań pisz na priv lub na maila a napewno odpowiem na wszelkie pytania

dzieki za odpowiedź w książce BMW jest napisane ze AKU powinin być 85Ah.

A ha prostownik posiada wskaźnik i zawsze pokazywał jak jest wyczerpany i czekałem jak zejdzie wskazówka na "zero" to odłączałem, a tu od razu pokazał "zero" wiec cos chyba musi być skopane,

KURDE JA PIERDZIELE 250PLN na AKU - żona mnie zje

Witam raz jeszcze.Posprawdzałem pare rzeczy i wyszło mi tak:
Dla twojego modelu najlepszym rozwiązaniem byłby akumulator o pojemnosci od 92do 100Ah.
Koszty zalezy gdzie kupisz ale od ok 220 do nawet i ponad 400zł.(Ceny z Łodzi)
Cena oczywiście uzalezniona od producenta.
Ja osobiscie polecam zakup w dobrym serwisie z akumulatorami, a cena tez napewno będzie atrakcyjna.(Ja wiem z doswiadczenia ze mozna sie zawsze potargowac to jeszcze cos opuszczą)
Tam na miejscu powinni ci jeszcze posprawdzać ładowanie i upłynnośc prądu.
Ps.gwoli uscisnienia.Sam pracowałem w takim serwisie i hurtowni akumulatorów i jakąs tam wiedze jeszcze posiadam wiec jak masz jeszcze jakies wątpliwości to pisz

Ooo skidziu zaczyna sie ;D