MotoNews.pl

Baardzo słaby hamulec ręczny??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No wlasnie co moze byc przyczyna i jak rozwiazac ten problem gdyz praktycznie niemam hamulca recznego, wystarczy minimalne wzniesienie i samochodzik na recznym sie stacza, zostawiam go na biegu ale mimo wszystko wypadaloby to zrobic

1. za slabo naciagnieta albo juz zusyta linka recznego
2. zuzyte okladziny
3. zuzyte bebny
4. nie wiem co tam moze jeszcze byc...to sie zdajsie siakos reguluje

po za tym w espero reczny nigdy nie byl rewelacyjny na suchym asfalcie ciezko sie zawraca na recznym..chociaz zdajsie cwikus sie chwalil ze trenowal

Ja mialem podobnie --poza zakupie auta reczny byl taki jakby go niebylo i nawet na śniegu nieblokowało kół po jego zaciagnięciu

Oczywiscie pierwsza myśl to byla wymiana linki jednak z czasem wymieniłem okładziny/bebny wyczyściłem cały mechanizm w bębnach i go nasmarowałem-naciągnełem linke "na regulacji" i teraz jest luks-jednak zeby na suchym asfalcie zblokowało koła trzeba sie postarać

Miałem kilkakrotnie tak samo, zwykle przyczyną było uszkodzenie mechanizmu samoregulacji. Trzeba go oczyścic i rozruszać. Ja po drugiej usterce mechanizmu kupiłem nowy+spręzynki.
Pozdrawiam Adam

witam. zauwazylem ze jak hamulce bardzo zimne (znaczy postoja troche) i temp na dworze ujemna to reczny jak brzytwa dziala i na asfalcie blokuje... na cieplo nigdy sie to nie zdarza!! dodam ze ojciec ma audi 80 z 82roku i tam jak reczny zaciagne to owszem rusze z miejsca... ale ciagnąc za soba zakleszczone koła (dotyczy oczywiscie suchego asfaltu) w czasie jazdy jak zaciagne to moge plyty chodnikowe wyrywac.. zakleszcza zawsze i wszedzie.. chcialbym aby mój esperak mial choc w polowie taki reczny..

... to pewnie mi autko z takim reczniakiem przegladu nie przejdzie bo juz ostatnio mieli zastrzezenia do sily hamowania kol tylnich.... ZNOWU KASA WYDANA NA SAMOCHOD BEDZIE !!!! SHITTT

Cytat:
2006-01-16 02:10:32, Outcast pisze:
... to pewnie mi autko z takim reczniakiem przegladu nie przejdzie bo juz ostatnio mieli zastrzezenia do sily hamowania kol tylnich.... ZNOWU KASA WYDANA NA SAMOCHOD BEDZIE !!!! SHITTT

no jak ostatnio mieli zastrzezenia tzn ze nastepny przeglad jeszcze daleko..to co sie na zapas martwisz

Bardzo ważne jest wstepne ustawienie regulatora tylnych szczek. Wiem , wiem ,.....powinny się ustawiac same po kilku naciśnięciach pedału hamulca , ale przerabiałem to już wcześniej i pisałem zresztą na forum. Nowe regulatory , szczeki i bebny i bez wstepnego ustawienia była nedza. Dopiero jak ustawiłem metoda zdejmowania i zakładania bebna (tak do skutku) to teraz reczny ok . Nie wiem jak z blokowaniem kół podczas zaciągania ręcznego przy jedzie bo nie próbowałem ,ale jak zaciągne na postoju i ruszam to tylne koła sa zblokowane.

też się z tym męczyłem pisałem o tym kiedyś, wszystkie próby przywrócenia ręcznego do życia nie powiodły się, znaczy na początku było super a potem znowu kicha, robiłem wszystko co mi doradzali, ale z jakichś przyczyn efekt był krótkotrwały, na postoju to jeszcze i trzyma czasem nawet zblokuje koła, ale w czasie jazdy to marność nad marnościami, nie dane właścicielom Espero poslizgać się na ręcznym (, jak coś uda Ci się zrobić to daj znać, pozdrawiam

Cytat:
2006-01-16 14:11:52, Zbych_S pisze:
nie dane właścicielom Espero poslizgać się na ręcznym (,

Naszym Esperakiem doskonale da się driftować

u mnie wlasnie sprawdzilem to nie blokuje kol nawet na sniegu

Cytat:
nie dane właścicielom Espero poslizgać się na ręcznym

Jak sie nie da jak sie da
Slizgam sie jak tylko jest ku temu okazja.
A najfajniej sie slizga na parkingu przy firmie. Duuuuuuuzo miejsca jest.
Mozna sie obrocic ponad 180 st.
Swietna zabawa.

fajnie, dobijajcie mnie dalej z tym ślizganiem, tam troszkę mogę się sliznąć ale rewelacja to to nie jest, jak się wnerwię to nie wiem co zrobię ale coś zrobię i będa w końcu hamować porządnie, ale to może jeszcze potrwać pozdrawiam

Cytat:
2006-01-16 14:15:15, Esperynek pisze:
Naszym Esperakiem doskonale da się driftować

Ćwiczysz drift pod kołdrą ?