Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() draakhul LOB SYMPATYK ![]() A CARAVAN Białystok | 2006-01-16 12:24:03 Ja przykręcałem "na krzyżaka". Jeśli chodzi o momenty, to pomimo stosowania książkowych 8 Nm uszczelka korkowa rozplaskała się. Następną założyłem gumową i jest super. |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2006-01-16 12:28:36
Gdzie to dają i za ile - ja wiżu tylko "korek" |
![]() draakhul LOB SYMPATYK ![]() A CARAVAN Białystok | 2006-01-16 13:24:30 Dają u nas w Białymstoku w Pro-Eko, za 16 zeta. Podobno (podkreślam to słowo) to jest uszczelka do ropniaków, ale pasuje bezbłędnie. |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2006-01-18 10:27:38 Chcesz powiedzieć że jest to uszczelka od silnika Omegi 2,3D ????
Czy możesz to jakoś zweryfikować i potwierdzić? |
![]() draakhul LOB SYMPATYK ![]() A CARAVAN Białystok | 2006-01-18 14:25:15 Tak mi powiedział facet w tym sklepie. Sam nie miałem w ogóle do czynienia z omegą ropniakiem, więc nie mogę potwierdzić. Faktem pozostaje jednak, że pasuje jak ulał. I moim zdaniem daje lepsze uszczelnienie. |
![]() SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2006-01-19 10:53:30 Sołtys ![]() Tak czytam ten wątek i czytam ![]() Nikt Ci nie napisal że chodzi tu o silnik diesla ale 1.7 ![]() |
![]() SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2006-01-19 10:56:50 Oto uszczelka silnika 1.7D
![]() |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2006-01-19 11:20:17 Fajno dowcipnisie ![]() |
![]() SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2006-01-19 11:26:03 Pytaj o silnik 1.7 diesel Isuzu,montowany np. w Astrach F,Vectrach A.Rocznikowo to mniej więcej 88-95 tak + -,zresztą nieistotny rocznik,tylko silnik. |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2006-01-19 11:28:06 I Kadetach E ![]() Czy jak już dorwę tą gumówkę to zachować te same momenty i kolejność dokręcania co dla korka? [ wiadomość edytowana przez: Solltys dnia 2006-01-19 11:30:45 ] |
![]() draakhul LOB SYMPATYK ![]() A CARAVAN Białystok | 2006-01-19 15:07:34 Ja tam gumówke dociskałem na czuja, bez klucza dynamometrycznego. I jest OK. |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2006-01-20 10:39:21 Definitywna odpowiedź z Call Center InterCars - NIe mają w ofercie gumowych w ogóle - only korek
Ej Warszawiaki - sprawdźcie przy okazji w waszych ulubionych sklepikach czy coś takiego nie występuje. Jeździć na tym mrozie to samobójstwo - temostat chyba mi się wcale nie otworzył przez 25 km |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2006-01-20 19:50:13 Wbrałem się do IC przy okazji innych spraw i wśród młodych szczawi sprzedających towar trafiłem na starszego jegomościa, który zęby przez 40lat zjadł na sprzedaży części do aut. I wyszło tak.
1. 1,7D to NIE silnik ISUZU tzn.owszem jest taki ale uszczelka do niego wg katalogów producentów jest jeszcze bardziej porypana niż do 2,3D i nijak nie przypomina do C20NE 2. Natomiast owszem jest silnik 1,7D w tych Astrach,Vectrach i Kadziach itp. nie pomnę jak on go nazwał ale zdążyłem tyko dostrzec oznaczenie OHC(!?)-czyli jak w C20NE i kod uszczelki oraz kształt jes ten sam - czyli jest to ta sama uszczelka korkowa do diesla. 3. Wg sprzedawcy gumówka nie jest gumówką tzn. i tak jest to korek mielony i prasowany powleczony lub domieszany gumą i nie obrażając wszystkich używających gumówki jej wyższość nad korkową jest symboliczna i dla tego IC nie ma w ofercie takich wynalazków 4. Najlepiej dorwać korkową z aluminiowymi dystansami wtopionymi w otwory pod śruby i wtedy się nie zgniecie. Te szystkie mądrości uczenie wykładał mi tenże sprzedawca wokół zgromadzonej i zachwyconej małej grupki kupujących. Przy czym popierał wypowiedzi stosownymi książkowym katalogami od producentów więc nie śmiałem oponować nie będąc ekstra w temacie. A i jeszcze jedno - przy okazji moich zakupów do innego auta wyszło że internetowy cennik i katalog IC pisali informatycy a nie mechanicy i zawiera sporo błędów w rodzajach,opisach i cenach(!). Gdybym trafił na młodego szczawia jednego,drugiego,trzeciego z którym omawiałem problem przez telefon to kupił bym nie to co trzeba i jeszcze przepłacił. Także szukając towaru przez cennik internetowy IC warto sprawdzić gdzie indziej czy parametry/kody itp się zgadzają. Uff i to by było na tyle. |
![]() draakhul LOB SYMPATYK ![]() A CARAVAN Białystok | 2006-01-20 19:54:41 Sołtys, a ta gumowa-niegumowa, o której ci mądry człowiek opowiadał to jaki ma kolor? Bo moja gumowa jest czerwona. |
![]() Thomi Opel Omega A Warszawa | 2006-01-21 15:43:16 Co wy sie upieracie na te gumowe? jak se chcecie w gumie pojeździć to szukajcie pomocy u tirówek ![]() Uszczelki korkowe stosuje sie od lat i gdyby nie były udane to by ich sie nie uzywało.. Owszem trzeba zachowac odpowiednie warunki no ale to tak jest ze wszystkim.. Ja osobiście zawsze przekręcałem az do momentu kiedy pokazał mi ja sie "to robi" zaprzyjaźniony mechanik.. Z wyczuciem ![]() Uszczelka nie moze sie wyciskać ona ma siedzieć na swoim miejscu.. Najlepiej zastosować silikon.. wtedy nie dokrecamy zbyt mocno.. ale czekamy na zaschniecie.. Pozdraiwam! |